有冇人Sem尾壓力大? 入黎吹下水

1001 回覆
261 Like 5 Dislike
今年因為意外身體出左D問題
結果搞到個人情緒都受好大影響
總之成個2018由第一日開始到依家都諸事不順
yr1都試過二選一我做哂兩條
仲要完左講起我先發現
D frd仲話我勁 我就覺得自己好弱智
Civil Engineering is eazy man🤙🤙🤙
Sem尾先俾人當左free ride, 好辛苦呀
聽朝又考試 較定鬧鐘4點起身溫書
就黎畢業啦
點搞 有冇俾佢寫臭contribution
加油啊 頂埋佢
過多幾個月就要搵工

仲有冇下一科考 ?
如果有就溫下一科好過係咁諗呢科
ching都係番ft工 然後pt讀書 ?
適當既緊張都合理
不過如果訓到就盡量恰一陣,唔係既話考試果陣會好暈
咁依加你讀緊呢科 係自己都鐘意既科 / 將來打算發展既行業 ?

其實都見過幾多人升上u之後都冇佐動力去讀書
反而會係u入面做下其他野 eg 上莊、yo hall
覺得無話壞唔壞,只要知道自己做緊咩,第日grad時唔後悔呢幾年點過 就ok了
ching最後quit佐 ? 之後去做咩 ?
想請教下ching
如果延遲考試,個人係會冇咁大壓力 ?
考完之後會唔會後悔自己當初唔早D考 ?
好波啊CHING
識得放低 唔係口講咁容易 希望你身體可以慢慢好番 !

BTW 你之前身體係點樣變差法 ?
LAW 真係世界難科 之 一 (對我黎講
盡做啦ching ! 幫你集氣 !
以前試過 最後好後悔,所以之後都唔敢太hea了
不過如果你有適合自己既溫書方法,承擔得起後果、唔後悔就ok了
ching幾時考啊 ?
仲有幾多時間溫先 ?
因為早考就九成唔合格。
sem中太多野做 自己又唔識平衡(放左好多時間落讀書到)
少運動 加上 夜訓
個樣睇落殘同埋好易病(感冒)
btw 其實都未完全放得低
趕deadline都要注意休息啊 ! (特別係個腦既休息
我明果種好攰 仲要keep住做野既感覺
唯有適當放空下自己 / 搵D其他野做下、上下連登
放鬆完再趕deadline 個人會冇咁易崩潰
ching依加點樣啦 ? 有冇好番D ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞