有冇人Sem尾壓力大? 入黎吹下水

1001 回覆
261 Like 5 Dislike
一個月
係咪都仲諗住對方 ?
想詳談都可以搵我 同你分擔下
同時間
你都要小心身體啊
入得醫院都唔少野
如果真係頂唔順,要同上司講下自己既處境啊
讀讀讀
係壓大太大 影響到身體 ?
唔介意可以傾下喎
淨係讀書咁簡單都做唔到?
已經幾個sem係咁
尤其係計數科
計完個答案係唔會知啱唔啱嘅
我試過一題乘少咗2就冇咗10分
相反背嘢科就考完都估到自己考成點
final year ?
為佐grad 大家都辛苦了
不過好彩唔係所有野同時進行
盡量抽少少時間俾自己抖下氣 再做fyp 如果唔係個人好辛苦
照計你依加都考完
考成點都好 番黎訓覺靚覺先
禮拜一兩份paper一科final
打左半日red dead
可以搵到自己興趣都唔易
但如果未係好熟呢一行 可以睇多D資料/問多D同行再決定 畢竟如果落佐一D決定,未必番到轉頭 / 或者需要兜多個大圈先番到
如果你唔介意、又想搵個人認真傾下既 可以留TG傾
當聽下唔同意既都好
個人覺得
大學/大專 讀既野或考緊野 同中學都真係幾大分別
大學幾著重個人學習 prof可能期望同學透過唔同既means (report, present, assignment)去學到上堂內容以外既野 所以應該都需要搵多d reference 去support番你地present既points
不過科科唔同 都好睇你prof既要求
year 1岩岩入去 係要多少少時間適應 同D同學一齊摸索、集思廣益下
呢個真點辛苦
每次都同自己講下次要早D做 結果都係重蹈覆轍
我當初係真係厭倦佐自己 先慢慢改變
不過人人轉變既point都唔一樣 唔知岩唔岩你用
如果唔介意都可以留tg詳談 嘗試同你搵方法改善下
上黎呻下
個人輕鬆D 溫書效率都高D架 !

適當既休息好重要

最後有冇通頂溫 ?
有既話去訓番一陣先啦
有人撐住你既 (例如我
有咩都可以講出黎 大家分享下
搵到同路人 會開心D
大學遇到既人可以好多種
唔叻教書既prof / 唔鐘意or唔叻讀書既同學
我諗你可以控制到既就係做好自己要做既野
不過每個人溫書既時間同方法都唔一樣 唔一定要跟晒人地果套
最緊要搵到適合自己既讀書方法
覺得攰或者想訓,某程度可能係因為你之前chur得太盡 個人己經冇乜力氣同心機再去溫書/做其他野,想放空自己
睇下搵唔搵到明白你既朋友聽下你呻 有時呻完個人會通番D
有需要既話可以留TG同你詳談架
可以溫佐早考既先
如果真係唔熟既科 可能要花多少少時間去睇番明
any肥 大把同路人係度 有咩就上黎呻下!
唉我又係咁了
今朝到而加淨係打咗個title同個名
過多兩日又有考試殺埋嚟 唔駛温書了
好想一巴車死自己呀
有冇發生過D咩令你有轉變 ?
可以分享下心得俾大家參考下
好不得了基本上樣樣都掂wo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞