有冇人Sem尾壓力大? 入黎吹下水

1001 回覆
261 Like 5 Dislike
前日交完paper , 聽日即考,60% final grade , dllm
有份paper要交但係要睇演唱會
得返一兩日做
壓力大純粹人際關係方面
做group project做到好忟,同friend屌鳩下個groupmate
佢走去同返個個人講 而家成班勁憎我

無乜壓力
只係唔想溫書啊!!!!
上到大專真係完全唔知點溫,死背又唔係
曾經我都係有deadline拖延症既人
每次到deadline都chur到個人暈暈地
依加就寧願早D開始/睇定多D資料先 到時開始deadline fight果陣 個人都好過D 唔知對你有冇用 不妨試下
有時屋企人又真係未必明白到自己既諗法/經歷緊既野
有冇其他人/朋友可以明白&願意聽你講架?
以前試過今日交完2500 聽日又交2000
完全明白一堆deadline撲埋黎既感覺
上黎呢度發洩下 好多同路人同你一齊行
都要講句 辛苦了
一直都覺得group pj 大概是自己比較難控制既野
你控制唔到其他組員既表現、付出程度,分分鐘要自己硬食
會唔會試下同肯做野既人傾番分工、互相支持下大家去過佐個deadline ?
不過group pj都係種俾你睇清楚唔同人既一種方法,唯有下次再小心選擇group mate

有咩即管呻下

有咩令你咁不安啊 ?
溫書既同時都要注意休息啊
如果個人唔夠訓、精神唔好,溫好耐都未必入到腦
利申:以前試過,一入考埸就唔記得晒
Sem尾應該係最難有balance既時期
可以同屋企人/朋友約番完sem後既日子 又可以當俾個自己一個目標去衝deadline
btw 做野都要注意休息呂
Year 1 既sem1 都係摸索階段
唔知你讀咩科 會出咩類型既題目
但通常prof最後一堂會講下考試範圍 可以睇晒先
有冇話因為咩而唔想讀啊?
屋企冇錢,同埋唔知讀黎做乜鳩
deadline 拖延症既朋友
唔知你係邊種人: 愈近deadline愈大爆發力 / 習慣慢工出細貨 ?
個人覺得都係視乎番自己既能力同習慣去做

莫問出處
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞