有冇人Sem尾壓力大? 入黎吹下水

1001 回覆
261 Like 5 Dislike
多有多溫 少有少溫
雖然7日考4科真係好chur
不過都係盡溫啦
諗下點樣取捨 : 有把握vs冇把握 / 熟vs冇咁熟 ,然後再分配下D時間
一星期後又係一條好漢
好似好多人都係咁
有冇方法可以暫時放低件事,俾幾日時間自己冷靜下再處理件事 ?
any肥 如果情緒上覺得唔ok 可以留tg同我傾下
當呻下又好 聽下意思又好
ching讀緊咩科 ?
做佐兩年野,再轉番去讀書環境 都需要時間去適應
mid term完之後有冇研究下有D咩唔明 ? 明佐再去FINAL應該會有D把握
每個人對學業既重視程度都唔一樣既
可能人地早佐溫書 / 帶埋NOTES去溫書 / 半放棄狀態唔想溫
我地都未必知
而且大學學既野 好多好闊 好難去define點樣為之溫得晒
個人認為盡力去溫到幾多得幾多 就對得住自己了
咁可能真係要分下先後
如果難度差唔多 就分番平均既時間去做啦

讀書真係兩極 開心時可以好開心 chur時都可以好chur
只要自己afford到就可以了
ching有冇咩心得分享下
有冇研究過壓力大既原因啊 ?
或者有冇咩途徑可以搵人傾下 ?
如果你想既話,可以留tg傾下
計數對於我黎講都好有難度
我諗都係錯完再明白點解錯 先最重要
如果唔係可能又一錯再錯
ching依加讀緊數 ?
electronic
唔洗講mid term, 連tut都好多唔明
今次死硬
識得搵時間俾自己休息/娛樂下都好重要既
如果你有信心CHUR得晒三樣野既話
不過都要預時間俾自己去處理番學業啦
呢個真
讀到自己冇興趣 / 唔適合既科 真係會折磨一個sem
不過唔試過都唔知 自己岩唔岩讀既
捱埋呢兩份paper就可以休息下啦
未諗到paper打咩內容既話
都可以試下揭下考試D野 ?
轉移下視線 睇下會唔會有D幫助?
university is a place that makes you hate yourself
嗚 呢科我都唔熟
有冇得問下tutor果D ? 見D人tut可以有個深入D既討論
星期一考完試星期二又要交份1500字essay仲要同一科
dklm係咪覺得一晚會嘔到出黎
完全唔知做邊樣先好
讀既科都有影響
有D科多assignment做 / 有D科可能就著重考試
而且每年讀既cred唔一樣,都未必要一概而論既
絲你依加year 1 都係摸索階段 咩都試下 令你知道你自己適合讀咩
個人認為以deadline日期行先
如果溫完果科再做果科既paper,可能效率會好好多
不過如果有時間既話 都可以trytry同時做 當練下答題

仲要呢個sem特別忙 份fyp都無郁過
好驚炒咗份fyp
kevinli115
我tg
FYP真係令人又愛又恨
決定有冇得grad既一份野
視乎你讀咩科 有D科可能要多D時間多D process,但有D科反而可以幾日衝出黎
每間學校都總有伏科
絲你唔小心入佐個陷阱
不過有D科chur得黎 又唔代表佢個grade唔好
只要你覺得自己有努力去試過做過,結果係點都好,都叫學到野既
如果覺得崩潰,隨時上黎呻下 有需要既留tg都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞