有冇人Sem尾壓力大? 入黎吹下水

1001 回覆
261 Like 5 Dislike
邊方面大壓力啊CHING ?
上黎睇下 俾個腦休息下
見到同組有個人差唔多寫好晒
多謝弱智lecturer一定要交term paper hard copy
又哂鳩左我幾粒鐘
HKCC Y2 好驚會冇offer
Sem3成績又開始跌
身邊D朋友成績又高過我
好大壓力呀
Yr3biochem 讀到yr3先認真自己完全唔想係呢行發展 唔係讀唔到,最勁個sem都有3.6,但而家完全無動力溫 仲有三科exam,一科都未開始
或者佢地原來既目標同諗法,冇你想像既咁堅定
不過每個人都有自己既目標,又冇得逼既
你留佐係度,代表你好堅定咁行緊呢條路,做好自己要做既野就可以 或者你行行下,都會搵到其他同路人

如果可以,都可以搵出面既朋友傾下,雖然可能未必好理解到你地果科既要求,但如果可以同你分擔下呢D壓力,相信你都冇咁單打獨鬥
當然啦,壓力大、覺得迷茫既話 都可以上黎呢度 / 留TG傾
但重讀會點 ? 唔重讀又會點 ?
有時考完都未必知
不過溫書既過程中,知道自己鐘意/唔鐘意呢科、想唔想再學多D,都叫做俾到自己一個答案啊
PT讀書? 定係番PT既工 ?

ching點樣有咁重大既發現
已經考完大學最後一個試
大家加油

幾時考啊?
學霸出現了
有冇試過同佢交流下
返緊Pt,同讀緊書
咪聽日囉
下個禮拜仲有一科 都唔明點解最後一科要隔咁耐
橫掂都死 死快啲仲好
好多prof都唔知點解會有呢種執著
一來一回、要print要交
然後做paper既時間又少佐
不過搭車果陣可以放空下個人都好jeng
我明白每個人有唔同目標

只係冇咗班戰友覺得好痛苦

做group project都好似係要我做晒所有野咁
升學壓力 yr2係好關鍵既一年 但我諗yr1既成績都有佢既參考作用
而且科科要求都唔一樣既 可以了解下自己想升學既路向要求先
朋友成績好,可以同佢傾下心得,互相CARRY下大家上番U
如果情緒唔係好OK,都隨時上黎傾計下呻下抒發下壓力,有需要可以留TG詳傾
唔想係呢行發展既話
你有冇諗過其他有興趣/想發展既路向啊 ?
睇緊health care policy D ppt
個政府有錢搞大白象 但無錢幫罕見病病人改善政策
D罕見病病人等到死都無人理
學人搞自願醫保 但只係因為開支少+容易搞先至推行
但事實上仲差個出面D醫療保險
醫療改革改足咁多年 但都唔夠膽改善醫學霸權嘅問題
最後又搞到醫療質素愈來愈差 有D咁嘅政府真係自求多福
重讀完如果pass到咪畢到業
唔重讀咪冇得畢業 姐係等於冇讀

如果太耐冇同朋友見面,傾下計
可能有日你一停低 會覺得好空虛
雖然PT同讀書兩樣都重要,不過如果可以既話,間唔中都抽番幾個鐘時間同朋友見下呻下,個人既無力感可能會少D

有多D時間溫下唔好咩 ? (雖然可能都係到考試兩三日先識驚去溫
不過至少令你個人可以放鬆下
見好多巴絲連chur幾個考試真係好辛苦
咁你好似要同佢地傾下喎
佢地freeride係影響緊你
就算每人有唔同既目標,但佢地都應該要負番應有既責任

any肥 呢度好多人做你既戰友架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞