(棒球)MLB等開季討論區

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
CC Sabathia confirmed retirement after 2019 season

預料中但係唔捨得
以佢體重頂到咁多年已經好勁
都證明佢個mechanic 係適合佢既

雖然冇得沖300勝,不過250勝應該都係一個里程碑既
近代投手要300勝真係好難
3000K應該有可能?
3000k一定啦
呢家差14定15個
兩三場就有啦

呢家睇番月Nolan Ryan 果57xx k 真係cls 應該冇咩人會再破到

現役呢幾年有機會3000k 既應該都係得Verlander(如果冇比Kate Upton 吸乾)水手國王,Kershaw,Sales 同埋 Scherzer
想知 "限制「一名投手至少得投完三名打者才可以退場」" 係建議黎 定 係會19賽季執行?
建議嚟
規則改變如果大聯盟同球員工會同意就立即推行,否則講完一季之後都可以直接改
我覺得冇咩可能咁實施 一定有人reject
咁搞既話tight game好易一野爆到底
之前唔記得邊年季後賽,太空人定巨人換6個rp都拎唔到一個out,如果一改基本就直落到底。
而且會直接影響rp既身價同重要性(我估)
https://www.sportsv.net/articles/59848

呢篇文講得幾好,詳細講呢個建議嘅由來同有咩唔好
其實加快節奏係咪必須?
我覺得最影響節奏既真係要講不如話係commercial break/投手set-up,尤其係壘上有人有d投手會調節奏+切板。

唔通呢種都要cut?限制投手切板次數,投球間距
反而dh仲有討論空間

好似篇文咁講,輸緊一分,rp上黎放火,又暴投又觸身球又bb,唔通仲要睇住佢亂黎?咁樣反而仲大機會有其他古惑野出現 ex:扮傷,故意危險球

唔知其他人點睇,我就覺得棒球個慢節奏都係特色之一
棒球點改都無可能好似籃球節奏咁快嫁啦,係驚佢愈改愈柒
不過依家係投手太勁,搞到少安打上壘,咪令到比賽無咁緊張
傳費城人開價10年3.1億美金比Bryce Harper
3.1咁不如返老家算啦
Bouchy retires after 2019 season
BREAKING: Manny Machado has agreed to terms on a deal with the Padres. According to a league source, it’s for 10 years and $300 million - the biggest free-agent contract in the history of American sports.

終於有著落
Machado去Padres
其實而家教士有咩人除咗machado之外我up唔出
Eric Hosmer
咁其實同喺金雀冇咩分別
教士唔係收成期咩
最近係咁買子彈喇教士 有傳話想食埋Harper添
佢地嘅 farm system 係 MLB top 3
仲講eric hosmer
拎完大約即刻收皮
唔知machado黎咗返唔返到身
farm入面有mlb top 5 prospect添
依家個陣 連上番分區第四都有難度
唯有等兩三多年 睇吓班新仔有無貨交
投3個batter唔係3個out
3個bb可以走
今季 Hit 中 Tatis Jr 同 Urias 已經好夠
Farm depth 有本錢極速 upgrade rotation
今季未 ready 但最快下季起到機

而且 Machado 份約考慮埋年紀的話我覺得係超值
佢完約時仲後生過今年嘅 Cano
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞