(棒球)MLB等開季討論區

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
冇場地
全香港最接近正規大細既球場係係國際學校入面
仲要係人地私家場
就算真係有咩國際賽都係係哂草灣打(得一邊外野係正規距離)
其他球場已經要數到獅子山個爛地了

但其實我反而覺得冇人睇係好難上手個球例
好多人唔踢波都會睇波

越位你可能要同女人解釋一個鐘
棒球你要解釋應該係冇可能 好多人聽到一半已經放棄左

我由細打到大,無數人問我係投球果個定接波果個,定係打棒果個 次次都要話我地接波投球打棒都要做

Force out tag out我教波都好多時講幾次都成日有學生唔記得tag人/明明force out追住人黎tag,個跑者又同佢來回跑
延續到過早離壘,甚至乙組都會出現

三呎線 呢d甚至好多人打左幾年都唔知

加上棒球節奏慢,香港人又冇耐性

一場17個commercial break ,未計換人。每球中間set up又搞好耐,一場4個鐘 搞到好多人錯過左呢樣好運動

連個波都未掂過嘅表示羨慕
雖然我好清楚棒球規則

但我廿二歲人都係唔知咩叫越位
香港體育?不了
利申冇心鬧人
不過見冇耐前個U18亞洲選拔 香港輸日本26比0 5回call game...認真唔掂
隨時個3B教練可以叫個跑得慢嘅人跑返本壘然後本壘憤死 (曲
我某次出賽 我地練完波係選手村食飯
咁岩美國隊都練完我地過去吹下水
佢地傾傾下問:今次出賽你地收幾多人工

點同人地比?我地果陣u18出國機票都要自費,人地就收人工出國打 隨隊有埋軍醫同心理治療師

我地果陣仲係一星期練兩日,但已經係頂盡,星期六,日由朝練到晚 球會練完練港隊 果陣仲講笑星期六練完訓球場仲好,10個鐘後又開波
大少少啦,一星期練5日,但夾岩有考試果d都係仆街,番工既收工坐車黎,11點先走人,第二日6點起身番工番學

香港就係冇資源比到我地,講努力我地可能唔係好搏命,但基本有場就會去,放工放學即刻去球場,功課就練前練後做。連出國比賽都要同公司請大假。

其實香港個大環境就係咁,冷門運動就更加。棒球就真係基本功運動,你練得多,多時間練肌肉/小力量就勁d 憑咩同人比

預左出國係比人笑,但都要理解下點解會咁,同埋點解我地仲要出國
再多就唔講,廢事比人起底,有時講錯野成世冇得係呢個圈玩
睇下連足球個黃金計劃都冇左影,其他運動可以點?
咪又係得單車游水乒乓波羽毛波係真係叫做配套好少少,
仲要唔少係大陸入籍,之前亞運隔離隊都唔少講普通話既 我地自己都有個鬼佬
如果足總係貪+無能
棒總出就係無能+無奈
唔係想引戰
講捕手好啦,一隊通常帶2-3個,有幾何會出番?捕手真係唔多見得會換
強隊打魚楠係可以出下後備練兵,香港本來就underdog憑咩同人地玩輪換?贏到一場係一場,用後備打強隊比人sm你地又話我地甩架
至少出國未去到你地外面人睇咁行入去就有得出國,成日睇少少就磨滅人地練波既心機

你連真係係港隊系統入面有幾多人都未知
至少大球會都唔係個個有得入去選拔先

聽見CFU咁嘅情況真慨嘆香港體育嘅腐爛
逢戶外球類活動都冇個有好下場 最近話要搞埋個大球場添
冇野好講 大家自求多福
香港體育最大問題喺哂d高層到
MLB/洋基勝場賠率勝過紅襪 波士頓媒體不以為然

2019-01-10 08:01 聯合報 記者陳宛晶╱即時報導

今年球季由誰稱霸美聯東區?美國拉斯維加斯Caesars賭場開出最新賭盤,預測洋基將拿96.5勝,壓過紅襪的95.5勝,在美東拔得頭籌,但全大聯盟第一將是太空人的97.5勝。

市場上仍有多數自由球員等待買家,Caesars這份勝場預測預料還會再有變化,但目前的版本已經引起不少討論,關鍵就在於上季豪奪108勝、領先洋基達8場勝差的紅襪,預測今年勝場下修到95.5勝,還排在洋基之後。

波士頓媒體對此很不以為然,「NBC Boston」就回應:「想複製或接近去年的勝場,對紅襪總教練柯拉(Alex Cora)的團隊來說絕對會是嚴苛的考驗,但考慮到紅襪的冠軍班底幾乎未動,這份預測還是對這支冠軍隊伍欠缺尊重。」

美東雙雄相爭,但大聯盟戰績第一的球隊,Caesars預測將是來自美西的太空人,預測勝場97.5勝;至於國聯戰場,則以道奇落在95勝最被看好,小熊的89勝居次。

爐主爭霸戰同樣備受矚目,該賭場預測金鶯本季將拿59勝,繼續在大聯盟敬陪末座,馬林魚65.5勝、老虎67勝和皇家69勝也是爐主的熱門候選。

金雀
少左金寶湯所以勝場大跌十幾場啦一定係
Grandal去釀酒人... 18.25M/1yr
乜捕手個市場咁冷淡嘅
成個市場都淡
22年應該無波睇
會有罷工
運動家個新秀好似打算join NFL新秀
佢反口 好好笑
運動家簽佢,知佢想完夢比佢大學打埋大學美足聯賽,叫佢畢業後就的起心肝專精棒球 個新仔都應承左

之後佢美足勁到超多球探流哂口水,呢家新仔就想玩雙棲 綠帽好難慘
Blue jays fan!
間唔中同女朋友會玩下傳接
有冇CHING join過棒球總會既訓練班?
Giants 球場命名權比oracle攞咗
另一個甲骨文球場
點睇温子賢
聽講冇再投 轉左打三壘
LAD fans 路過
見到你地話捕手市場冷淡,我不知幾想Dodgers真係搵到個好捕手返黎。
你地有2個新星捕手喎
我蛇仲要癡住個退化緊嘅Alex Avila
Yankees acquired DJ LeMahieu
內野補強
Austin Barnes廢到.......
有得係日本打波已經好好
我細過都係投手上到u15就比人夾硬轉位
呢d好正常 講真少棒大把勁少少既都係「主投」,由球會去到u隊先會真係分類

不論係佢,暐仔定趙嗣淦我都好羨慕+佩服 至少真係為呢樣運動出去發展
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞