[工程]屌你老尾 Consultant 真係俾狗做

998 回覆
553 Like 11 Dislike
成日都係臨收工同事們拎一大堆comments返來求救, 跟手就成班一齊開夜改到仆街

利申:頂唔順轉左行
你覺得client同政府有無限位?

client同政府佔好少 真係落手落腳做野既位先多

我成日用呢句 差唔多exact wording
Consultant應該係五天工作,就係班戇鳩仔做爛市,個個鬥慘大會就最開心? 仲好意思話我冇撚野,人唔笑狗都吠啦
星期日都要番
consultant俾狗做,一個禮拜返六日最基本
我而家都番緊工
結論:呢行個個位都係垃圾

做工程 誤終生
及早轉行保平安
Contactor返緊工留名
巴打我都係 連踩咗10幾日 屌佢個閪
肥上瘦下
咁真係轉行算........
有冇人知ImechE 個HKMS有冇用?
定應該自己寫份report 考CIBSE?

如果玩HKMS飛過去UK考會唔會都易d過
都唔洗據聞啦 年年都係咁
細佬之前都係某間出名肯教同design practice 叫做好嘅consultant做(之後俾人收購左個間)
入左之後同大家經歷嘅嘢差唔多
原本有個好大佬,肯教好人負責任
之後team leader見佢好人係咁塞project俾佢做到佢頂唔順走左
之後我就跟左個仆街大佬了
新project 完全唔知乜事俾人掟左落地盤
好彩client 判頭都幾照顧下
之後就開始左我開會到4點返公司畫cad到10點嘅生活了
完全無design,technical可言
只為交貨出垃圾,我大佬睇完屌我做錯
同team leader講我一個ae拖慢哂個project
佢就繼續係office玩facebook
Team leader就繼續俾d辭職嘅人嘅爛尾嘢我跟
話要學多d design同夾嘢技巧
好彩我地盤個client知道我咩事,幫我申請落去做rse,之後出email屌我公司乜都係我一個人做,根本同一開始承諾有2 team人幫手唔同,但又有2 team人篤鐘

L
好ball
好client難求, 仲肯幫你出email無踩多兩腳.
而家業主都知卒得緊無意思.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞