[工程]屌你老尾 Consultant 真係俾狗做

998 回覆
553 Like 11 Dislike
屌你以為樓主講緊九龍灣pbx
根本間間一樣
但我連花紅都無
好多公司見中層條友人工加到咁上下 就會叫佢走

寧願請兩個grad e替代

結果 公司入面冇人識做

而呢堆被叫走既人 好彩既咪搵到差唔多既位 唔好彩既 轉行去揸的士 做裝修 炒散等等既 大有人在
BSE grad既我係出面玩活動撞到同科十年前畢業既師兄
佢話得番一半人仲留係呢行做
番到office啦 繼續計數入則
接觸過JEC 小五金
條友真係好慘
中層chartered左一撚定去client, 政府做啦,仲留係乾收銀真係岸鳩
慘過做狗
由乾收銀轉左做contractor 三年,身體好左 ,皮膚又靚左
小弟QS. BS公司

PROFIT少, 變相量大, 做撚死,
因為PROFIT少, 人工都好少

生不入顧問,
死不入BS。

切記!!!!!!
你自己諗諗啦
我接觸條友就係做馬交果邊
條友日日好夜仲出緊Email
星期六日都有出

打去追佢就話有啦得啦轉頭啦

好心啲consultant無料到就聽下啲sub仔啦
九A Geo
Consultant慘過狗
新仔入行冇人教
淨係識對spec對standard 搬字過紙
開會人地問番佢野佢淨係識話番去check下

俾判頭同個客玩撚死
好慘 佢地真係唔識 唔係唔想做

利申
contractor 同情佢地 成日叫人辭職
淨係講自己D苦況, 又唔講下平時開會點撚尻D A
開會前幾粒鐘先sd份圖黎講d routing點走, 仲要手畫
叫你早兩日比又話畫緊又話要計數, 叫入機又話要搵圖房畫要時間,
好喇, 拎住你份hand drawing去present又搞到大家肉肉酸酸咁同客傾

屌你既話又浪費時間同資源, 反正consultant都係hea住先
根本成行都係大家玩拖住先啦, 到埋牙先逐樣夾啦
係,所以我會走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞