[工程]屌你老尾 Consultant 真係俾狗做

998 回覆
553 Like 11 Dislike
如果話走就走 咁易 你唔會係consultant 搵到有牌既engine, senior engine啦
世界唔係咁簡單架細路
呢行根本得client 做得過

client 做得過係因為已經唔太係呢行 e.g. developer, public services, 政府, 半政府
唔太係呢行係指?
快D轉行喇~
做consultant正傻仔
姐係間公司的本業唔係engineering
洗咪咁燥呀,engine仔
consultant考牌難唔難?
Axxp好似冧冧哋
中層嘅人好多走咗
GE做得好辛苦
Arup?
連讀唔到書入政府做TO/WS 既,都仲大聲過/人工高過consultant
邊個想入aecom
樓主有冇後悔唔做Swire
師兄好似中高層黎喎
頂唔順consultant 工作模式
畢業後做左呢行3年就轉左行
依家99%日子都準時放工

Consultant就係太多老屎忽
每當有新人到,就迫鳩個新人畫圖做simulation。
新人乜柒都唔識,又要挨屌,根本個風氣錯晒。
當年有個早我3個月入職的臭閪,都可以俾面色我睇,就知個風氣幾咁鳩

加上呢行8成人都手持master,競爭大,人工低,不成正比。你讀完個master 十幾萬,都唔知幾時先回到本!

當年我算好彩,跟到個好大佬。眼見身邊同期日做夜做,星期六、日都要OT, 午飯時間都要畫圖,無晒生活。回頭是岸呀!
轉左邊行?
想轉
唔熟收銀run project個work flow
但非繁忙時期 1個GE跑2-3單應該唔算多掛
睇埋規模同scope
當年 Chartered完
有大陸業主Offer 但冇要到
依家Dup哂春
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞