[工程]屌你老尾 Consultant 真係俾狗做

998 回覆
553 Like 11 Dislike
更重要的係政府根本無一個統一format
個個自由發揮
第二個月 出野做就被人推去開會
無行scheme 的公司
上司同我講一啲文件唔會認真對
做左一年用度
識幾個澳洲長大嘅工程仔喺香港做咗幾年顧問, 就嚟頂唔順返澳洲, 佢哋話香港一日嘅工作量等於澳洲一星期嘅總和, 唔使扣埋稅之後嘅人工仲高過香港, 係你班香港人嘅勞力特別低賤啫
識幾個澳洲長大嘅工程仔喺香港做咗幾年顧問, 後來頂唔順返咗澳洲, 佢哋話香港一日嘅工作量等於澳洲一星期嘅總和, 扣埋稅之後嘅人工仲高過香港, 係你班香港人嘅勞力特別低賤啫
入咗行十年, 個風氣都仲係咁仆街, 好彩我一早去咗業主度做
咩叫run project
上面個條"老屎忽"係咪想扮唔知而家consultant大firm下面基層每年花紅俾人食走左幾多
做到仆街之後年尾花紅俾人撚狗咁出雞水咁少打發你
邊撚個都唔會想做落去啦
錢又收唔到唔怨上面唔通怨自己呀?

利申幾年前已轉行,每年見舊同學叫苦連天真係覺得好撚慘
根本上啲old sea food cad 都唔識用
Office都小學生level
做呢行做得快又唔得 慢又唔得
準備轉行
開個會就叫run project
我開都得啦 Progress有遲無早
去做下影帝 被人Hi 下 再Hi個細的
想搵錢就做三沙 ##x
顧問
做完出黎咪得個牌 Technical
佢哋唔識用cad/run programme 唔緊要
但係又要叫堆grad e / ae去做
結果一係自己慢慢試
一係自己冒住俾人屌咁問其他識嘅同事
其實都唔係話要搵錢
早幾年尾P字頭CONSULTANT年尾花紅成條TEAM差唔多個個都係分半個月花紅
屌你老母做看更都無咁撚慘啦下話
成撚日呃9人 咩考牌考牌
講到好似好威咁
咪又係做狗
有半個月花紅咪算好
你知唔知有d公司出30%/10%月薪only, 有d甚至唔出
Manager級就幾個月花紅,做完一單工程仲可以收commission 肥上瘦下
所以越黎越多公司做埋外國project 賤價出賣港豬勞力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞