[工程]屌你老尾 Consultant 真係俾狗做

998 回覆
553 Like 11 Dislike
九a真係得翻個名
但係年中昆唔少first hon入
咪侮辱 Big Four 啦,雖然大家都做到成隻狗咁

人地做幾年有牌後40-50k up,仲要大把跳槽機會,大把better opportunity

先唔講engine 要咁多年先有牌,你charter咗都係得30幾k,仲連工都唔敢轉,上directorate grade 無40歲都唔洗諗,上流機會低
如果你靠個名, 九龍塘A都仲好有名氣.
政府業主個班請人都仲好睇呢D牌頭, 特別係有無完Scheme.
有心繼續係工程行業發展, 畢左業盡量挨完個training佢先轉
圖唔夾 邊個幫你搞

Bq error 人地claim爆你/幫你瞞

仲有單proj係mc手 個client想起貨嫁咋
顧問
push
知唔知 3A2M 既civil 點排
SFK
退休勝地
Tier 1: Arup, Aecom, BV, Mm
Tier 2: Atkins, Wsp, Cmw
Tier 3: Jacobs, Fugro, Mein, Aurecon
無架啦
工程根本唔得
如果tender price高兩倍 人均project 一單至兩單大野
個行業 會好好多 質素都高好多
賣鞋。。。。
全部都係屎
Big4 已經算係咁
冇乜可能嘅事

而家連D大行都餓狗搶屎咁賤價bid job

不過工程界都係肥上瘦下,做死嘅都係底層嗰D
老細:你喺大學學左四年都唔識
乜都要問 你同中七grad有咩分別?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞