[工程]屌你老尾 Consultant 真係俾狗做

998 回覆
553 Like 11 Dislike
賣鞋唔多見有補水wor ching
多勞多得更多勞
我啱啱第二返工
嚇到賴曬屎
好想問下,其實D野係咪理應畢業就識?
因爲我真係乜鳩都唔識
我見有班gradE做左幾個月 已經咩緊幾份野
我連SAP學校都冇認真教過
係咪可以quit㗎喇?
出到嚟發覺大學大把野冇教係正常

上司正常都唔會得閒教你 當你咩都學過 要靠你自己睇
政府爭崩頭
其實我覺得純粹係因為你係業主,收貨標準以至肯唔肯收貨都係你話事姐
有冇見過人第三日quit
Quit咗又可以做咩 好撚sad
成世人未試過咁大壓力
所以做consultant都要做啲T&C consultancy
依家日日返工都當正自己係client
quit

專心去轉行 你兩三年後一定唔會後悔
乾收GE take up project > 唔識做 > 問人都係鳩吹 > 交舊屎 > 比人吊 > 判頭汁屎(好彩有既話) > 到下單又loop 過

利申:乾收牛奶仔
做緊sub仔 仲諗住做完電就轉做冷氣
再跳出去做乾收銀
次次都要同佢執屎
design埋比佢 計埋cost唔洗加錢都要炸型話唔批
唔批咪唔批 睇你點同client交代
及早轉行!
真係有每晚九點收工 又冇補水既工?
有牌及早轉client啦,留喺consultant冇前途,跟本宜家就做爛市,政府人工同私人市場比離曬地,人地未chart做AE起薪都36k,又做上家
client有冇諗過比咁大舊錢出嚟 只係得堆grad e睇住份code自由發揮整堆數字出嚟交貨
乾收銀咪係咯
consultant間間都差 差在邊間係比較之下冇咁差
BS不嬲俾狗做
我明
只要你接受到由低做起,任何行業都可以轉。
我轉行降一個grade,薪水差不多

但我換來可以每晚等男朋友放工再一齊食飯。
你有閪就唔同玩法啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞