[工程]屌你老尾 Consultant 真係俾狗做

998 回覆
553 Like 11 Dislike
屌你啦

你班kai人 成撚日改改改
又話整n個option出黎

好難無VO嫁wo

你地公司既然係將design交俾人搞
緊係要check下岩唔岩你地心目中既

新世界(大陸)既機電係特別on9
好彩我唔係大公司姐 ,係成日都改,係偉大嘅Architect成日改,interior designer又改,之後機電先跟住改,系業主做機電,真係唔易架!
班垃圾archi係萬惡之源
D位彈出彈入 狂loop
佢彈一次 改到仆街
機電不嬲都下把位
一般project都係則師lead,
最多comment既end user多數又係改layout
改完Archit野,到structure,最後唔夠headroom都迫你食,自己偷位 改route
我見大學最高分嗰班全部揀晒structure 個個都話要做structure 水同transport 無人做
Structure 可做埋其他野
大家嘅工作態度都好L hea

不過都係要睇下遇着咩pm
某單政府野,幫 consultant 出 tender 圖
之後我地中番 supply and install
個 consultant 對住張 tender 圖左撩右撩

屌佢老味,免費幫人教仔
SFK是會好地方。
雖然已走!但留了美好回憶!
巴打入去做咩位
好開心咁

你點解唔幫手control expectation
任佢改?
其實大把consultant都係呢個價 血汗工廠
水同transport 呢啲細翳嘢project sum細
SIA TIA呢啲養到幾多人 少人做都正常
香港做水同transport既公司都好少
屌你老尾 日日報標都想屌consultant老母

Layout schematic spec 3樣野永遠都有衝突
On99
所有Arch 既改動
唔係一個人話到事, 有機會係同Leasing Portfolio 同LFA 有關
唔通你去同人 同人講話唔可以轉Shop 做F&B

另外ID 係 Direct Control
好多時ID 同Arch 會直接同Owner/Board of directors開會 (董事會)
E&M 對既人 只係PM/PD
所有野Board of Director 決定左就唔可以改
只可以 E&M 硬食
簡單D講
E&M 係食物鏈低層
冇本錢control expectation
咩project都好,響業主眼中,工程部只係supporting dept
私人野又好,公營野又好,永遠都有班非工程佬響你頭頂(Leasing/ operation)

佢地班大帝睇layout時9up一句: 我覺得個廁所放響度唔好
又或者話 個機房個位阻住我地做野

一句,成班工程佬,上至業主(run project果啲)下至工人慢慢搞
呢樣真
有心撩 份份都有呢D濕鳩漏洞
所以如果有實力,唔好有想讀工程的念頭。
consultant 不過係咁
係咁架啦
e&m雖然二奶命
但唔明d人比則師壓到上心口 明知唔work既改動都應承人係咩心態?
d撚樣業主好撚鍾意呢句 “我打俾你老細問下改唔改到咯”
慘得過你老闆死晒狗咁答佢: 得,我親自同你睇睇(最後都係叫你自己搞掂)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞