[工程]屌你老尾 Consultant 真係俾狗做

998 回覆
553 Like 11 Dislike
老老實實
我都想知你係未入行定升到離晒地

講返正題
則師業主好少無啦啦玩你
大家一定夾好晒所謂既EM zone先開則
問題係比zone果個可能係你上手,可能係你大佬
比出黎啲數唔夠
一係就唔夠經驗唔夠貼地,比數時咩都冇預
(碼又冇,曲又冇,所有野比你平排行)
一係就Layout大改時,你大佬冇出聲,有件事繼續

到判頭出世喇,夾左係唔夠喇
咁你又一句話就拋得返個波返轉頭呀?
大哥,數係你公司比既
同埋點解要判頭出左世你先講呀顧問
業主話改既時候你上手又冇話唔得
我係則師要我食?
做多幾年,明知你design有 buffer
仲唔叫你揸細條風喉?
知你改 routing就搞掂件事你唔改?

做正義撚既就唔係屌則師
係屌你老闆點解比錯數要你夾餐死
屌埋佢 點解人地改layout時又唔強烈反抗話唔比改(一來夠撚膽,二來冇睇圖就開會,咩都9up住先,有咩事第時判頭夾)
情況係相反
大家一直以為你夠位
點知夾夾下你先知唔夠
而極大多數係判頭話你知你先知
講左幾次
consultant只會搵牛奶仔去run project
到你有啲經驗就會叫你睇幾單
再升就要接埋job
惡性循環

牛奶仔睇得仔細但一定唔夠判頭砌
人地大把support

到你有經驗時升上去睇幾單
得閒死唔得閒病,邊度爆屎就去邊
冇咩聲氣既細路理都唔會理
又一個惡性循環,永遠都係執屎
一係就看透人生,鳩做/開會鳩推

錯就錯在一個工程太多人參與
個個都大佬
呢個一句果個一句唔到你唔改
你唔改你大佬都改
而機電顧問既一係有時間冇經驗
一係有經驗冇時間

之前d回覆都講過
年年一車車既FG又平又肯做
點解唔用
中層有返咁上下經驗
個個排隊
一係上神檯雙腳離地做高層
一係就去食物鏈既上游(業主/政府)

(利申 : 十幾年builder佬,食足咁多年花生睇B EM consultant中既慘況, 只可以話行業生態係咁, 我唔會叫人唔好做, 不過要諗通自己條路想點)
師兄,考左牌你覺得做client最多可以去到幾多錢一個月
真係睇你碰到咩野人,正正路路最叻6x,因為機電不是工程嘅主力!
Client 咁難入,正正路路都係6x,難怪個個都要入政府
咁consultant應該更低
師兄覺得考牌難唔難
Sub con先比狗做
Design , 施工 ,maintenance , 走call
香港呢個已發展地區civil發展仲有幾大
兩位師兄都講得岩, 就夾mep zone講, 真系吾夠既咪cut section畫曬出黎law, 咪都畫曬系吾夠就吾夠ga la, 你要夾既你就知日後裝完掂吾番/風喉行到嘈。 老老豆豆新開plan同接屎我都做過, 新開plan既大家都吾系想玩野, 你頭一兩次企硬證明到你講既系岩, 已經諗齊所有re-route, 通常則師業主都信你既;接心就GG了, 實俾人問點解甘遲講, 無計ga la, 硬接一野咪話吾知law, 等佢搵pm自已答
自已預少就自已食番屎好合理
飛去外國考,合格率>80%
叫個BIM仔畫個3D。咩都睇晒。
單畫個廁所走廊都得。
師兄係飛去外國考?
考完返黎對入去client 做幫助大唔大
講真入Client真係靠運氣, 如果你唔識人的話, 我就真係咁啱得咁橋, 唔識人嘅情況下入到....
p.s 我在香港考
點解講到client咁難入既
如果繼續做consultant 日後最多月薪大約係幾多到
薪高糧準鬥長命 冇proj可以做mains
上家撚下家 名靚 資源多大粒佬多易考牌
假設你一路做一個SE,上唔到director grade
正常civil related都係5 , 6封頂
BS個堆咪再低d,4左右
Client有幾撚難入呀
唔計正苦呀
如果你有牌有入會請硬啦
不過有啲client low paid就真
你講BS定civil?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞