[工程]屌你老尾 Consultant 真係俾狗做

998 回覆
553 Like 11 Dislike
呢行老屎忽太多,對著同一樣嘢幾十年就覺得個世界永遠都係咁
大陸都講緊產業升級,但係呢度有d人仲係覺得呢個年代仲係玩廉價勞工就可以繼續生存落去
到最後就係外地發展到用少過你地嘅cost又produce到高quality嘅嘢,呢度依然係用天價做一堆垃圾出黎
今時今日自稱發達社會嘅地方有人拎著幾百萬年薪,但係一出事就拍拍屁股閃人乜都唔關事,d濕鳩管理制度幾十年不變但係仲有人沾沾自喜覺得係咁㗎啦
得罪講句冇奴工保障香港做工程永遠都係天價而冇質素,有幾多冤枉錢係因為管理垃圾/準備不足導致嘅唔洗多講,用有限資源做到成果就係考驗管理能力嘅時候,呢個時候自然汰弱留強篩選到一班真係識管理嘅人出黎
一班pm淨係識叫你ot搞掂佢阿豬阿狗都做得啦洗撚洗咁多錢請高層咩
senior engr(10 years)得40k?
你識我?
點睇MM Bs?
以前以前
以前地盤大偈淨係劏下狗收咖哩
老總開賭檔
則師下午4點響夜總會飲緊酒
業主係開工,平頂,起貨先會落西
地盤管理果班4-5點鐘就坐車上大陸玩

而家?幾十款無聊report
下下都話要powerpoint present
幾百款唔同既會
開會就成隊大帝comment呢樣comment果樣
個個都話好簡單你改改

8-90年代經濟好,又冇咁多人
樣樣野都好做
而家?做同一樣野多一倍人review
一人一句都做死你
Spec又多左例又多左

仲同以前比?
清係呢行做左幾耐
唔係好耐
不過有接觸過以上職位既中/老坑
(同事/上家)
R水吹時分享返以前工程係點行既
個個都話以前邊有咁撚煩

當然佢地都有忙既時候
(入則,開則,落標,驗消防,驗樓,起貨等等)
但唔會好似而家咁慣性朝九晚十一 六天工作
屌你老母臭閪
問多兩句就閪口閪面 話自己好撚閪鳩柒忙喎
我做得GRADUATE engineer 就緊係唔撚識啦屌爛你個臭化閪
問又唔撚得 錯又屌足成粒鐘
大粒淨係識簽名 望都唔撚望 份嘢有錯就賴我 咁你簽名把撚呀?
工程界食屎啦
想問下各位GE大大
究竟大粒個啲會唔會認真睇你地啲功課
好似做錯咩都 係我咁 心諗 你連圖都未睇過
Sub 仔
巴打 返左幾耐工?
工程狗也不屌
以前?做地盤起完尐屋宛可以自己夠錢買返,現在?
唔係以前d人做得差。洗現在咁多離地安全例?
洗咁多submission?洗咁多例會check進度?

現在讀書絕對唔會易過以前。範圍仲要多過以前好很多⋯⋯仲要讀埋因為班廢老on9。所以又有班自命專業出來寫project management。
可唔可以講下點解你地班senior咁夠膽
你做ge野有冇可能完全冇錯 到頭來交左份有錯上去咪又一樣係個N展俾人屌 佢唔通同呀sir講 係個grad e 做野 唔關我事咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞