八達通你老母個屄認真五行欠屌

1001 回覆
647 Like 22 Dislike
9up?
八仔收商戶2.5-3.5% 喎 (視乎每個月交易金額),唔係用八達通商戶App 的話仲要收租機費或者月費。

八達通齋做Consultancy 已經夠Cover支出, 其他果啲都係淨賺。
2.5-3.5咁撚高
Visa,master,銀聯,支那寶全部平過佢一截
曲線黎
八達通比我感覺係拖得就拖,賺到盡,一日其他payment method未有威脅都唔會join
就算八達通唔同 Google pay 合作,直接係oepay加個NFC付款功能,用oepay嘅餘額俾錢,技術上可唔可行?
應該無咁高
應該俾信用卡低
其實八仔收高%對佢來講都唔夠,因為大額銀碼一定比信用卡食晒。
我諗二百幾或以上D人會用信用卡多
所以好多零售鋪都無咩意慾去裝機

相反支那寶對商戶手續費又平過卡
又直接卡扣錢,儲到卡分外又有支那寶優惠
用的人多,商戶裝機人自然多

八達通又無優惠,又唔方便(下下要搵張卡出來)
仲有唔少人無做自動增值。

其實八達通可以發展空間仲有好大,而且仲有時間追。加上佢正常應該係一間cash follow 好勁的公司

可惜華人眼光

八達通我屌你老味
好似裝八達通機既舖頭多過信用卡。
好多舖仲要違規 要兩舊先碌得卡。
個d舖都唔知諗乜Q野
有D鋪頭碌卡仲要客比手續費
八達通裝通常都係一百幾十鋪頭仔同超市大集團。
每筆transaction 都一百起跳果D對八達通好似無咩意慾
只係想講八達通其實有能力挑信用卡市場機,淨係食到eps條水收入都唔知增長幾多。
而且綁到mobile 安全性會大過實體卡,可以解決唔肯自動增值或者存多錢但驚跌卡果班人。
其實跌得卡 電話都可以跌
咁其實跌左卡最怕比人亂嘟,八達通加mobile pay 唔知可唔可以加其他face Id touch id之類野。
但至少我有電腦可以remote洗機令到部機唔再可以嘟

現在個人八達通報失要24小時,24小時內比人嘟的錢唔會比翻你

仲要收50蚊同唔知幾多日先寄翻新卡比你

至少我見唔到實體卡除左無電出入唔到閘外有咩更好優勢
好似suica 咁個account Sync晒上雲,跌咗換部機又一條好漢
連NFC直接check餘額都冇
好過份啫
因為好似suica咁入到 Apple Pay 係用cloud sync 直接睇到餘額同有埋增值提示,仲可以係車程中途計埋一路搭嘅價錢,用nfc 嚟check off咗line 嘅餘額技術太舊,諗深其實無咩實際用途
放咩假? 感恩節放一日, 又未到聖誕
iPhone NFC 限制咗只可以做到 Apple Pay, student card 同 read NFC tag

要 read 到八達通餘額, 要 Apple unlock 先得
等八達通有apple pay都蚊訓
已經將張八達通zip咗入機殼入面 拎個電話出街就用得 又唔怕會跌咗張卡
我知,我係話八達通無爭取unlock!
重複功能呀,Apple 唔會開
如果唔係上海卡suica卡全部都已經嘟到啦
八達通爭取
八達通只會覺得apple 無爭取佢地開放查餘額比iphone
入撚咗apple pay 所有資料上曬雲,仲撚洗NFC拍卡查餘額咩
真係多鳩餘。仲要講緊有咗自動增值我都唔知幾耐未走過去專登Check餘額
我都係咁
仲未計8仔用停車場收費系統 果度先食水深
無錯,同你想iPhone 可以收聽fm 收音機一樣,iphone 就算粒網絡晶片有fm解碼都唔會開嚟用,新iphone 介紹版面都主打支援更加先進嘅雲交通卡,Apple 仲點會開重疊功能更加係過時而又無咩用途嘅舊八達通科技... 仲nfc check餘額
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞