八達通你老母個屄認真五行欠屌

1001 回覆
647 Like 22 Dislike
作為用戶我理撚得八達通點賺錢啫
慘得過你要幫商家佬呵住個銀包
咁你不如屌埋誠哥做乜唔分錢畀你,作為小市民使乜呵住誠哥錢包呀嘛係咪

根本連登就係成班共產主義分子,重係唔撚用腦嘅共狗,日日喺到吠做乜商家佬唔分利益畀自己,有人出嚟解釋就吠返轉頭,同紅衛兵一樣,一班廢物
出面好多人屌緊港鐵日日壞車年年加價tim
你隻護主犬仲唔衝出嚟解釋下背後原因
成班應該大學都無讀過嘅文盲,唔鐘意分析、唔去理解,我出嚟講吓點解合作對八達通無着數所以佢唔去做都係呵住商家佬銀包?

咁不如叫啲經濟學家呀,白頭佬死晒佢算啦,資本主義本質就係時刻分析點樣利益最大化嘛,你班友見到就屌,覺得係萬惡之源?根本成班骨子裏就係共產主義,日日恨不得商家佬跌錢畀自己、阻止有識之士錢搵錢,同毛狗啲𡃁一撚樣
駁唔到就轉移話題,咁我再解釋你咪一樣再轉移。

男人老狗,有料駁嘅咪拎出嚟,駁唔到就捐返入你老母閪搵佢分啲養分畀你算啦。
就係話就算以後唔引入Apple Pay都可以直接用NFC check餘額呀
有Apple Pay當然唔駛咁多餘
(不過實體卡輸入Apple Pay之後會唔會廢左?)
你個邏輯都幾撚戇鳩
照你咁講八達通乜柒都唔使做啦
根本一推出嘅時候已經自然壟斷
使鬼晒錢開發個Android App畀你哋用
check唔check餘額你哋班港豬都逼住用㗎啦
做人唸嘢好似你咁得返利益兩個字都幾撚悲哀

擘大你個屎眼睇清楚
而家作為八達通股東嘅狗鐵同理巴士公司
都唔撚幫佢
招標都完咗有啲仲已經試緊機
遲早都用到Apple Google Pay信用卡畀錢
支那寶 We7Pay又不知幾進取
屌緊八達通嘅係
佢再係咁不思進取
玩完只係遲早嘅事
唔好曲解,我無話乜柒都唔使做,我只係話有害而無利嘅嘢無人會做。

而喺市佔已經夠但同Apple合作要分錢畀Apple就係有害無利。

你覺得八達通應該同Apple合作,咁你不如講吓合作完八達通有咩可見/實在嘅利益?唔通係多咗人用?唔會,只會多咗人喺iPhone上面用,結果又會係點?咪又係原本八達通獨食嘅transaction fee要分畀Apple。

現階段下你講吓八達通同Apple合作點樣利大於弊法?你講得出當然有討論,講唔出就只係細路仔lur地想要玩具而已。
方便性+品牌效應
省返靚八達通個招牌啲人唔會轉用支那寶
尤其係啲小店同零售,再加上嚟緊嘅巴士小巴qr code, 夠未?Apple Pay 個0.15%我心算都知利大於弊
同埋有樣嘢係商業世界用利益做切入點諗嘢又悲哀?

唔係要點?用愛與和平定野蠻群眾壓力去分析並得出結論係八達通唔聽群情就係錯?
你嘅短視同八仔班廢老高層一撚樣心態
咁矛盾嘅嘢你都講得出我真係寫個服字畀你。

品牌效應係deterministic嘅話八達通更加唔使做嘢啦吓話,唔通個朵會臭過強國出身嘅支那寶?

支那寶都唔係靠品牌效應R人用而係靠金錢攻勢搵人過檔,你根本無限放大緊品牌效應嘅作用,而且矛盾。

方便性係方便Apple收錢,八達通只會購少咗,唔係嘔幾隻term出嚟就分析咗架大佬。
你咪同班高層諗嘢一樣囉 以為仲有得食☺️👍🏼
畀你咁講我真係無咩所謂,睇你上面品牌效應嘅分析矛盾到咁都知你啲評論啱極有限
咁你應該畀啲骨氣放棄八達通去證明我錯。

記住,你每拍一次咭都係身體力行支持緊我嘅立論,下次搭巴士入cash地鐵買飛啦。
9億幾人用緊,過多兩年部部閘機都嘟到 qr code,仲有paywave,當10個有3個用都比人食3成市場,淨係遊客用都多過0.15%,利益?你都on99
九億幾人用關八達通乜事?而家八達通喺強國有得用?支那寶喺強國市場大又點?搶咗八達通喺強國啲客?

根本亂鳩嚟,駁你都嘥我時間,八達通有得擺入Apple都唔會賺到遊客錢架,因為支那寶喺唔同地區都有服務,你喺強國有得用,去到香港又有得用咪會用返同一個account。

邊個會買張實體八達通擺入iPhone,你上面啲point就盾矛而家就irrevalent到咁都講得出。
開口埋口就話人短視,又唔知自己諗嘢幾撚過份簡化,駁完你一次啲戇鳩point又嘔啲更戇鳩嘅出嚟,唔會再嘥時間駁你啦啦

你繼續自我感覺良好&嘔啲垃圾出嚟啦,邊個同你一齊做group project邊個遭殃
八達通睇唔到哩樣嘢就唔會整oepay啦係咪先?

姐係八達通都諗到p2p嘅利益,但唔加入Apple陣營,不過有同Samsung合作,咁你諗吓究竟係八達通班管理層睇唔到p2p嘅潛力定係Apple太吸血而合作唔成。
香港最多人用的電子支付平台為 Apple Pay 佔 29%、緊接著的是八達通 O! ePay 17%、Android Pay 16%、Alipay 15% 及 WeChat Pay 8%。至於用家的滿意度來看,滿意評分最高竟然是 WeChat Pay 為 7.7 分,最多人用的 Apple Pay 則為 7.6 分排在次席。

你咪睇多兩年,睇下佢入唔入兩大平台囉,零售轉緊,巴士小巴轉緊,唔入咪繼續坐囉,無嘢㗎
成班人日嘈夜嘈
講埋一堆廢話都唔知做乜

你都識講兩年後,講到尾咪就係你都講唔出現階段合作會利>弊,咁現階段咪無合作,合理到無得再合理啦吓話。

定係你預知未來八達通都唔會入Apple陣營?當然你無預知能力啦,姐係其實你係要野蠻到即使你唔知未來會點都要而家就屌咗八達通先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞