八達通你老母個屄認真五行欠屌

1001 回覆
647 Like 22 Dislike
有次我去深水埗食三哥,同佢講用paywave俾錢
拍完電話,卡機出左authorising之後,個阿姐同我講唔可以用電話俾,叫我俾番現金
卡機出左approved之後我咪同佢講部機收到錢,點解唔用得電話俾,佢又冇聲出
點解今時今日都仲有人覺得
普通 Paywave 同 Apple Pay 係2樣唔同既工具
佢以為電話係支付寶
定係因為你拍apple / google pay
佢地要比既手續費唔同左(高左)
例如先唔想人用
明明譚仔同三哥都係丸龜,係得三哥收,譚仔未收
三哥只收paywave, 唔收apple pay or google pay
有次我去深水埗食三哥,同佢講用paywave俾錢
拍完電話,卡機出左authorising之後,個阿姐同我講唔可以用電話俾,叫我俾番現金
卡機出左approved之後我咪同佢講部機收到錢,點解唔用得電話俾,佢又冇聲出
定係因為你拍apple / google pay
佢地要比既手續費唔同左(高左)
例如咁先唔想人用
唔會 收單銀行根本分唔到
分到
唔係點畀apple pay 回贈你
發卡銀行識分
收單同發卡係唔同銀行
初初香港出 Apple Pay 時, 有啲商戶係唔收, 最經典就係當時無印良品直情棟起個牌拒絕收 Apple Pay, 之後有人投訴佢唔收, 但無印官方回覆都係話對數有問題, 所以唔收, 之後攪咗幾個月先用到
有人喺 HKEPC 嗰面話前幾日見到有人搭地鐵 do 一部疑似 iPhone X 嘅電話, do 完之後會喺上半部彈八達通個 logo 出嚟 (即係平時用 Suica 咁)

咁唔知真定假喇
唔信
如果真係出 Apple Pay, 應該唔會好似 Samsung Pay 咁 Octopus 會提早幾日話有發佈會, 因為 Apple 慣常做法係唔比事先張揚, 應該邊日出就同日先會突然公佈話用得
一年過左啦,八達通算鳩數啦,已經對佢無任何期望
八達通我屌鳩你老母臭閪
冇錯
11.3出北京/上海交通卡都係冇發佈會
得三粒星先打鑼打鼓

先FF下12.1.2後幾個beta有冇

https://www.newmobilelife.com/2018/03/07/peking-and-shanghai-transit-card-support-apple-pay/
唔多真
正常公司測試都唔會咁測試最少內部/地鐵收晒車先測唔會咁大庭廣眾測試掛
htc 機來講究竟匯豐可以用指紋登入先定係八達通入咗google pay先
耐唔耐就會有呢啲野傳出
一係改圖一係就話見到有人用
有機會人地放左張八達通入機套,過機時 個apple pay 又彈左出來,如果係八達通果款信用卡就好易誤會
北京上海卡出前幾個版本站已經搵到相關code

係去到Beta 4先leak
Beta4好似係寫明 印象中beta2已經有人搵到
唔係幾清楚
咁都係11.3 Beta
而家12.1.2先Beta 1
issuer 同payment network 識分已經可以cap 水
只係Apple 嘅不平等條約規定issuer 因Apple Pay 而被Apple 同payment network 收嘅錢唔可以好似interchange fee 咁轉嫁返去merchant side
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞