八達通你老母個屄認真五行欠屌

1001 回覆
647 Like 22 Dislike
你而家講緊係”可能有”係第三樣野,又唔同之前兩樣喎

1.完左約之後有
2.完左約即刻有
3.完左約”可能有”

三樣野都唔同,1,2講緊一定會有,差幾時,
3係有同冇都唔知.
一唔獨市就全世界都唔用你啦
講真佢個 market
已經俾 Apple/Google Pay 夾緊
七仔 OK 大快活都好多人唔用八達通啦
M 記仲有手機點餐收信用卡
Visa有Paywave、銀聯有閃付
新移民仲有 WeChat pay 同支付寶
唯一守得住市佔率係小巴巴士同MTR咋
除咗交通真係諗唔到理由用八達通
呢個就 an 機全部都 check 到
香港應該冇可能同google合作,全部android機粒NFC chip都唔一樣,唔一定support Felica,可能得type A/B,Google Pay standardise唔到

Suica之所以可以入到google pay,係因為大部分日版機都有Felica (Osaifu-Keitai)

Samsung之所以大部分中/高階機用到係因為佢自己嘅NFC chip support Felica

https://www.samsung.com/semiconductor/insights/news-events/samsung-and-felica-networks-partner-on-mobile-nfc-solution/
十分認同,八達通我剩返用來搭車+只收八仔嘅小店
,自動增值只係方便,儲分直接用信用卡好過
其實出面好多卡票都唔行felica
港鐵啲車飛都好多係mifare
讀卡機本身已經支援多制式
卡片虛擬化之後更加無必要綑綁死用felica
小店同學生嘅龐大巿場就算8仔消失信用卡都入唔到的
佢驚嘅只係可以不停燒錢嘅支那寶同We7Pay
喺技術方面不停投放資金兼做優惠畀消費者但又同時收取商戶相對低嘅費用

用左一年Smart Octopus
真係勁方便
學生市場,反而覺得tap&go有機,打機課金網購,收master機會多過八達通

係差老電會唔會推小店裝機收卡,反正收八仔都要租機費+手續費
老電出左部機 係用流動網絡做連線

https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/2176457/
希望多啲人裝
香港大部分android 機都support FeliCa 如果唔係 點用八達通app check餘額
應該係得番山寨機唔support
Check可以用type A/B嚟read,但係write嘅話一定要有Felica
但大快活唔收paywave 逼我用八達通
唔想被監控加安全性好低 唔價用支付寶 wechat pay
八達通app可以做埋增值 所以都要write
啲的士佬貼住八達通都可以唔收八達通
同埋而家大部分機都可以用八達通sim,所以一定有felica, 港版嘅android係唔同D架
記得當初我開呢個po果時
有人爆料話12月頭會有好消息

結果
成班撚屌都唔識做 仲話香港先進過人地 學人講創新
食屎態度最先進...
食住屎話外來的飯係臭的
應該有消息啫,冇人知佢簽左幾年獨家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞