八達通你老母個屄認真五行欠屌

1001 回覆
647 Like 22 Dislike
Ching講得無錯,佢地係不停咁燒緊錢,等緊香港去接受呢個支付系統

當愈來愈多商戶都逼不得已要接受現實果陣,第二種支付系統已經好難再插隻手入去分一杯羹,況且佢會一直咁俾優惠去吸引人用,內地QR Code支付已經普及好耐,但俾錢依然都會有利是收。

支付寶同微信都仲未夠得人驚,更得人驚既係銀聯閃付,依家內地已經可以用銀聯卡直接俾錢搭巴士,換句話說如果香港地鐵巴士引入埋,銀聯綁落apple pay google pay另加支付寶同微信支付,一部手機就通行全港仲要有優惠同儲埋分,八達通可以汁野收檔,香港已經無佢既事啦
嘛就係!
巴打,我唔係勸你用支付寶同微信,但呢個係大趨勢黎,你睇李超人幾積極參與就知啦,呢挺人咪早著先機囉。

事實上唔好話我話,你講監控,我唔講信用卡都有你個人私隱先,即使係EPS都有你資料呱,如果中國政府要監控你,唔覺得會有幾難,除非要洗黑錢姐,平生不作虧心事半夜敲門也不驚。

講到安全,呢兩樣支付系統點雙重認證唔多講,莫講人地偷我AC,有時連我自己唔記得密碼(慣左face Id)都好麻煩,再者暫時未有報導話有咩漏洞出現而俾人盗用既新聞出現過,payme就真係信唔過啦,真係咁驚我諗洗錢都係數銀紙算啦。
內你老母地
又係呢D不作虧心事嘅言論,有冇新意呀同志,支那寶同we7 兩間國企點安全得過paywave 同八達通呀,八達通係落後,但係點都安全過兩寶啦下話,paywave encrypte曬嘅嘢你點偷呀,支那寶同we 7 一定易偷嘢D
你個比較好有問題,apple/an就列舉support 唔到

Samsung 就淨係講高階機,然後多數support

不如又講下samsung高階機喺香港market share 有幾多

唔知你係邏輯混亂定別有用心
最重要係佢同server既通訊有無加密?儲存資料有無加密?
apple pay係將資料放係security element
信用卡一定要用指定既機都係為左加密需要。
個比較點就係可唔可以support到,
同點解support到

一開頭就指出點解日本絕大部分機都support到,因為絕大部分機有Felica(Osaifu-Keitai)

至於香港,
iPhone港版要iPhone 8以上

an機太多,如果唔specify嘅話講唔到,google pay要standardise係有困難

所以先指出Samsung做例子(亦都係實例),點解佢support到

Market share要講有排講,
有人可以話眼見邊部機多人用,
又有人可以講report,
但係又可以俾人質疑啲report有無bias

至於你話我係咪別有用心,
我一早喺屌八達通嘅post利申過,
我係Samsung iPhone雙修
咁的確Smart Octopus(不限於Samsung Pay)係好用同方便
其實點解揀payme,唔揀FPS?
payme又要增值落去先再send得,FPS直接send得
呢樣野我就唔清楚,我只係一個普通用家講出我既心聲,我剩係知個QR code每分鍾都會更新一次影左相都盗用唔倒,亦唔可以重複登入,係第二部手機登入要一次性短訊密碼作雙重認證,如果唔係商戶收錢而係轉帳又要再入密碼。

Apple Pay 係安全啊,商戶連卡號都睇唔倒,我都有用,因為比支付寶更快,支付寶我係貪佢d優惠

我打字好慢
問題係支付寶既通訊係用低級加密

apple pay儲存係security element

要用專用卡機既原因係卡機有security element
八達通當然安全啦,但依家係講緊無卡支付。

Paywave我就唔清楚,但payme上晒報有漏洞wow,我唔用香港果d而用支付寶同微信因爲我覺得人地已經普及左咁耐,技術上成熟好多,優惠又多,如果無優惠我剩係會用Apple Pay
payme都冇入fps
見到個盜字就知可以 block
仲有個呱字
躝返大陸啦
我記得好似係edda
其實唔係淨係支拿pay出事
只要係upload身份證副本做KYC,再俾人知道bank acc,所有SVF都可以有事
我見係個名有老師兩個人我夠以為你有文化學識啦
Payme 可以用信用卡吸錢 (飛行里數,現金回贈,數期)
FPS直扣戶口(無優惠無數期)

同埋FPS多交易嘅話 你成日要去打簿/張account statement 勁長
信用卡刷分/套現另計啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞