八達通你老母個屄認真五行欠屌

1001 回覆
647 Like 22 Dislike
因為舊system要每日同server對數先收到錢,
如果有人用開放nfc嘅android 整一部唔online嘅機
想知道其實會點樣用多左八達通
平時出街都好少用an/apple pay 次次 d機仔慢到比人望住 最後都係拎八達通拍一拍就算
如果冇自動增值個d就算啦
HCE 要行secure payment 要做tokenization
唔肯投資就無
即係點
簡單嚟講就係要畀錢提升系統或使用三方服務

一般An 機嘅HCE 同8仔卡粒chip 或者 iphone/三叔 smart octopus 機嘅SE 又或者8仔 sim 唔同
係一個OS 讀寫到嘅儲存媒體
唔適用於永久儲存一啲高保安程度嘅資料
所以唔能夠搬字過紙

如果要用嚟做payment
方法係要伺服器定期將交易所需資料簽署並傳到電話上
簽署咗嘅資料稱之為token
一般可以被閱讀但不能被隨意修改
而呢個過程就係tokenization

token 裡面除咗有卡資料
仲會有 可用時間 可使用次數 可交易金額 等控制用資訊
確保喺雙離線狀態下即使token 被盜亦不會被無限制地使用

而拍卡機則有簽署密鑰
可以從電話讀到token 之後修改儲值額再進行簽署然後傳回電話完成交易

以上過程都需要系統架構去支持

晶片商nxp 就有一套叫MIFARE2GO 嘅方案
用MIFARE chip 的話畀錢佢就會幫你搞掂
但當然所費不菲
坊間亦有其他選擇

否則就要自建
但亦係需要時間技術同金錢
所以行NFC係安全過QR CODE
所以唔知點解要推廣QR code

呢個亦都係點解用八達通app check自己張八達通,部機一定要online 因為要去八達通sever拎key/token

不過check Suica 又唔洗online
似乎Suica 保安程度較低
我一向係an/apple pay優先,慢咪慢law, 又唔係我既問題
係舖頭自己唔將自己既卡機駁LAN
要對數,都係商戶個面要做,對於一般市民無分別

即係的士佬收你錢個部手機就一定要每日上網對數。
重點係的士佬起"收入 / 報稅"果度...有數可查佢地幾方便都唔會用
大家都明 所以xx宝都係打入唔到的士市場
啱 咁樣先可以令啲商戶有誘因改善
如果間間都做到金拱門嘅速度
根本同八爪魚係冇分別
一日唔解決呢個問題,任何電子支付都唔會打入到的士市場
跟住咪全部支那寶law
其實八達通係最適合 因為行offline transaction 唔會因連唔到線而交易失敗
12.1.1 出左 好似冇咩聲氣
放棄啦
同三星既獨家合約點會得一年咁短。至少兩年啦。
不過IT世界,一個月都經已有好大變化
如果八達通真係咁生性簽兩年
摺埋真係冇得怨人。
淨係食老本行既公司。
以個班撚屌嘅視野同能力,加上要人地做infra,絕對有機會同三星簽左兩年
一年約係邊度傳出黎先架
簽夠八年啦,好意頭
88年啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞