[唔好俾佢停] 福岡有咩好玩? (6)

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
原爆博物館
Day1- 長崎入 (住長崎)
Day2- 軍艦島 (住長崎)
Day3- 豪斯登堡 (住長崎)
Day4- 佐賀大魚神社 (住長崎)
Day5- 熊本城,櫻之馬場城彩苑 (住熊本) <pass1>
Day6- 高千穗,上色見熊野座神社 (住熊本) <pass2>
Day7- 阿蘇火山,九重夢大吊橋 (住熊本) <pass3>
Day8- 由布院,鶴見岳,別府 (住由布院,別府 / 住福岡) <pass4>
Day9- 門司港,唐戶市場 (住福岡) <pass5>
Day10- 福岡巿 (太宰府,博多運河城,櫛田神社,商店街,天神地下街,Loft,柳橋連合市場,能古島,絲島,,,)
Day11- 福岡巿 (太宰府,博多運河城,櫛田神社,商店街,天神地下街,Loft,柳橋連合市場,能古島,絲島,,,)
Day12- 福岡巿 (太宰府,博多運河城,櫛田神社,商店街,天神地下街,Loft,柳橋連合市場,能古島,絲島,,,)
Day13- 福岡走

-------------------------------------------------------------

小弟計劃去九州,想請教各位巴絲意見
有幾個問題-

1: 以上行程編排有冇錯?有無大問題?

2: day2,3,4能否減到2日時間就搞掂3個行程?

3: day6,7有無咩意見?會否太趕?

4: 小弟之前去日本未用過Pass,想問下而家編排喺day5-9有無問題?有無咩需要注意?

求指教!
明顯地day 7,極大問題
九重夢,住熊本?
Day 8去由布?
睇完會唔會好沉重
如果day7住由布院,有無平價旅舍推介?
countryroad 世界第一
軍艦島哩排無得上岸
Day3,4用咩交通工具去?
熊本去高千穗,阿蘇只可以坐巴士
阿蘇點去九重夢?
熊本去由布院?無問題呀熊本至博多轉車去由布院都係兩個幾三個鐘車程,記得訂位
Day1
香港->博多
博多周邊行下(住博多)

Day2
博多 ->柳川
柳川、太宰府
(住博多)

Day3
博多->由布院
(住由布院)

Day4
由布院-> 天神
天神 行下
夜晚食台屋
(住天神)

Day5
天神-> 門司港
門司港、小倉半日
回港

想問下咁樣5日4夜得唔得
Day 4,5互調好啲噃
門司,小倉得半日
自駕or買 JR pass?
由布坐JR? 你張pass用得唔多
我下個月都去
熊本入福岡出
原本諗住day 2去阿蘇
但我果晚住由布院
d巴士又太疏 我係熊本要搭朝早6點幾果班先趕得切去完阿蘇上埋頂再去由布院
所以最後決定skip左阿蘇
day2 你幾時去先
day4 你搵多啲景點塞入去啦 我去到喪影都係留左差唔多兩個鐘 你係咪自駕先 唔係既話去多良你留意返啲jr幾疏下 同埋你要諗埋你想潮漲定潮退去
買jr pass 應該就買3日
但如果係由布院去門司會唔會好趕
Day4全日用嚟去門司港,小倉
時間可能較好用

由布回程返博多,天神都兩個小時唔差太遠

唔知你day 5咩鐘數要去機場
亦唔知你真正行程,目的,去幾多景
熊本地震
仆街jr收左皮
今晚要返博多
好似好大鑊
邊到check 到jr 最新服務消息
下星期去
請問有無巴打識日文?想book一間係福岡既餐廳唔知有無人可以幫幫手
十分感謝
day5要5點到機場
今次主要同媽媽去hea下 無咩目的
跪求咁多位巴打比比意見同建議;
1月尾會同屋企媽子同老婆去福岡想問下以下行程/安排可以點改善

Day 1: 機場 –> 由布院(湯之坪、金鄰湖)
已經Book左由布院溫泉酒店;想問下係咪係福岡機場坐士ゆふいん号係最穩陣?
Day 2: 由布院-> 博多-> 天神
當日行程全要係shopping同行下街
Day 3 : 博多-> 唐戶市場–> 門司港
想問下由Day 3 - Day 5我係唔係買張 JR 3 day pass 就搞掂交通問題?
另外唐戶市場同門司港夠唔夠老人家行1日?
Day 4: 博多-> 柳川->太宰府
Day 5: 博多->機場
最後2日行程都係以行下街為主,但老婆想加去outlet
如果想一家和階係咪去Marinoa City Fukuoka就穩陣?
第一次同媽子同老婆去旅行,跪求一家唔好嘈交 有無巴打可以比比意見
試下信用卡秘書啦
http://www.nishitetsu.jp/docs/bus/highwaybus/guide/jikokuhyo/yufuin_1807.pdf
你可以買來回巴士飛,咁你唔洗買JR 3 Day Pass
Day3你買張JR九州鐵路周遊券(福岡廣域版)就可以去門司港等地
https://www.jrkyushu.co.jp/chinese/widepass/info/
Day4去柳川,太宰府買西鐵pass
http://www.nishitetsu.jp/zh_tw/

考慮下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞