[唔好俾佢停] 福岡有咩好玩? (6)

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
不如咁啦⋯⋯
Day1福岡住
Day2 一早去熊本坐巴士去阿蘇,住一晚.
Day3阿蘇去由布院住一晚
Day4返博多

可唔可行?
熊本市內無咩特別野做
如果由布同aso 好似去完aso 上返由布再返福岡順d
咁樣好似有少少頻撲,就係因為唔想係咁轉住宿
我再研究下 不過都唔該你
即係即日來回?
其實要去火山有冇可能係福岡/由布院即日來回
定係 day 1直踩熊本
Day 2 上山 住熊本(?)
Day 3由布院
Day 4博多

咁樣得唔得
實在唔可行就下次先去 唔想太chur
5年前左右試過福岡即日 到熊本坐aso boy
結果上到去咩都睇唔到咁
因為天氣唔好?係咪好早就出發
冇落雨但上到去靜係見到一堆白色 聽到附近香港人話去兩次都上唔到山 上到算係咁
唔算特別早 不過嗰日就靜係上火山同喺熊本食dinner
都唔知幾時先可以由熊本坐火車經阿蘇火山去別府囉
樓主再唔係放行李嚮博多火車站(一日600円,最多三日),一係嚮由布院寄行李去福岡嘅酒店。
晏晝飛福岡,hea到好似冇乜地方想去咁
第一次去買左幾票幾日plan 出黎咁樣順唔順?

D1星期五 3 點幾到,博多市內 (博多)
D2星期六 唐房 門司 下關 小倉 (小倉)
D3星期日 由布院 (由布院)
D4星期一 大分 / 別府 / 海之中道海濱公園(博多)
D5星期二 豪斯登堡(長崎)
D6星期三 長崎 (長崎)
D7星期四 長崎 軍艦島 (天神)
D8星期五 福岡 (天神)
D9星期六 福岡 (4 點機走)

另外想問下買北九洲5 day pass 係咪坐豪斯登堡列車就咁上車就得,冇得/唔洗上網book 定指定席?

驚冇位

5 day pass 應該用D2 - D6 定 D3-D7會好d?
無得上網Book,你去到先畫指定席又得,唔畫坐自由席都得,我未坐過
D3-7好,博多至小倉普通車都係千零円,個半鐘車程
第一次去買左幾票幾日plan 出黎咁樣順唔順?

D1星期五 3 點幾到,博多市內 (博多)
D2星期六 唐房 門司 下關 小倉 (小倉)
D3星期日 由布院 (由布院)
D4星期一 大分 / 別府 / 海之中道海濱公園(博多)
D5星期二 豪斯登堡(長崎)
D6星期三 長崎 (長崎)
D7星期四 長崎 軍艦島 (天神)
D8星期五 福岡 (天神)
D9星期六 福岡 (4 點機走)

另外想問下買北九洲5 day pass 係咪坐豪斯登堡列車就咁上車就得,冇得/唔洗上網book 定指定席?

驚冇位

5 day pass 應該用D2 - D6 定 D3-D7會好d?
無得上網Book,你去到先畫指定席又得,唔畫坐自由席都得,我未坐過
D3-7好,博多至小倉普通車都係千零円,個半鐘車程

或者你落機後直去小倉住都得
幾時去?
軍艦島要過埋出年1月先上得
我12月去,要出年一月先去得?
咁係長崎兩日唔知有咩好做,又要再plan 過
不能上島
可以遊船河
你係福岡去火山/福岡去由布 揸車都要個幾兩個鐘
坐火車來回
呢個咩APP黎
Jr 九州官方apps
大家福岡住邊 第一次去 無咩頭緒
佢來回d時間要好耐 個人覺得分開日子去好過即日內回
佢都可以熊本即日來回嘅

不過怕放工時間塞車啫
都係,不過熊本市無咩做 唔使多留一日 所以如果佢又想去阿蘇同由布 順著咁去好少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞