[唔好俾佢停] 福岡有咩好玩? (6)

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
係啊
hello 小弟下個月中第一次去北九州,10日行程咁排大家點睇?會唔會MISS左咩正野
我知阿蘇同別府嗰兩日可能緊湊啲,不過難得去到又想睇山睇風景,所以先咁排
DAY1 下畫3點機到,遊市內 宿福岡
DAY2 小倉、門司、下關、北九洲皿倉山 宿福岡
DAY3 太宰府+福岡餘下景點 宿福岡
DAY4 武雄、佐賀 宿長崎
DAY5 軍艦島、長崎市內景點 宿長崎
DAY6 長崎->熊本市內 熊本
DAY7 熊本->阿蘇火山、大觀峰 宿阿蘇
DAY8 阿蘇->別府鶴見岳+地獄/展望台 宿別府
DAY9 別府->由布一日遊 由布
DAY10 由布院之森返福岡 傍晚機
補充:純公共交通遊
溫馨提示
軍艦島上陸不能
直至明年1月31
最近先定1月頭去九州,頭先睇發覺1月頭由布院大部分已經full晒 已經揀平日
溫泉季節
由布仲好似係日本OL至愛
唔記得邊處睇過
マリンワールド海の中道
值唔值得去行..?
我下個月去
打算其中一日先去福岡塔,再坐高速船去 (星期六黎)
但除左個個海洋世界外
海ノ中道..有無其他推介好行的地方 ?
以為打完風開得返添
唔上島齋兜圈又好似冇乜癮
咁長崎應該都夠行足一日?
因為有啲想武雄嗰日再鬆動少少
海之中道有海洋館同個公園,好睇你同咩人去同想睇乜野

海洋館近排有個特別展係展出d專係有好高毒性既生物,海洋劇場除左有海豚之外,仲有鯨魚一齊表演,勁大條。個館得四層,好睇你本身係咪鐘意睇唔同類型既海洋生物,佢的確有少部分係OP冇既,但大部分其實同行OP既館冇咩太大分別。個人認為兩個鐘頭鬆d都行得完。

海之中島另一邊個大park,踩單車一流,仲有唔同section例如兒童廣場,動物森林等等,不過花之丘我早幾日去仲種整緊泥種花,乜柒都冇。個花卉博物館d花殘到乜咁 所以同小朋友去就非常好,可以玩一日都冇問既,但情侶去既就踩下車,玩下golf望下小動物都叫勉強可以去。
又想自駕又想搭下九州d鐵,好矛盾
明白
謝謝
我可到時行完個海洋館後
睇時間再決定回博多定行其他地方
黎緊12月獨遊九州,非自駕,暫時plan左行程,請問day 5 or 6有咩推介?主要睇景食野, thx

我諗 會預留1日比福岡市內,shopping 、感受下台屋

有諗過去長崎睇夜景,但聽講不及香港,再加上對軍艦島冇興趣,眼鏡橋、原爆館又唔係非去不可,所以15/16緊,不過諗唔到都會去

想去貓島睇貓,但個島真係冇景點,所以應該都唔考慮

門司港除左去完唐戶行下有冇景點?因為唔係太好海鮮,所以本身打算門司都唔去

別府有諗過,但係bk哂野,所以要去可能要返福岡再去

高千穗唔考慮,等下次係宮崎/延岡入近d

Day 1 (Fri)
下就4 點到福岡機場

Day 2 (Sat)
太宰府, 柳川>熊本

Day 3 (Sun)
阿蘇火山>草千里>由布院

Day 4 (Mon)
金鏻湖>九重夢大橋+由布院遊>福岡

Day 5 (Tue)
福岡/長崎

Day 6 (Wed)
福岡

Day 7(Thur)
福岡>機場下就4點機走
原來日本人好重視新年
1月1-3好難book房
而家仲未上得咩? 我見有船可以reserve嘅
而家天滿宮嗰邊應該開哂紅葉了?
12月頭係咪應該無曬
10月尾
上去幾間船公司網睇啦
寫到明

環島遊都有得reserve 架啦
黎緊做孝子帶屋企人去五日行程求意見
費時佢地要搬行李所以四晚都會stay 博多

Day 1: 香港-> 熊本

炸豬排, 熊本城, 部長辦公室, 天外天拉麵

Day 2:
天神, 友泉亭公園/ 太宰府, 多牛燒肉 (想問下早d去定夜d去會好d), 博多

Day 3:
武雄溫泉, 和牛便當, 圖書館, 御船山樂園夜楓

Day 4:
小倉, 門司港, 下關

Day 5: 博多->熊本
牛舌早餐
黎緊同女友12月尾6日5夜自駕遊啪啪啪之旅, 求意見介紹
Day 1: 下午福岡落機, 住福岡
Day 2: 朝早拎車, 夜晚住黑川溫泉
Day 3: 黑川>別府, 夜晚住別府
Day 4: (諗唔到)
Day 5: 福岡天神 hea???
呢兩日分別去咗御船山樂園同竈門神社, 紅葉已到水尾, 最多睇多1 - 2日

我禮拜五到嘅, so far天氣都好好, 尤其係柳川+太宰府嗰日

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞