[TRPG][COC] 長期開團,克魯蘇的呼喚系列

1001 回覆
32 Like 2 Dislike
太遲了,asha已經發現41J私藏軍刀,請求借用權限,調查車箱外區域。asha認為每一個證據同細節往往都能成為破解謎團的關鍵,太草率行動只會導致壞的結果
應該整個偵查檢定先決定睇唔睇到
同一空間內,軍刀又較大,其實難以隱瞞
所以默認看到軍刀較合理
先等41j回應
數值無問題
就差背景資料
特殊技能有刀具附魔術 (北方之館) 故事後補
佢嘅故事大概就係有一次遇上一個高強嘅偵探 (舊角色已經撕咗紙), 畀佢拉鳩咗 但係喺監獄入面入咗毒湯 醒返嗰時係返自己屋企
身處這樣一個詭異的空間不安感早已籠罩著41J,
面前這個兇神惡煞般的陌生人,
上一秒還跪在血泊中歇斯底里地哭喊,
下一秒他就用拳頭猛擊玻璃,
然後現在他居然想要拿我手上的軍刀--

「不。」41J邊搖頭邊往下一卡車廂後退,
同時目光瞟向另一個亞洲人,希望他可以幫助自己保住手上的刀子。
41j拒絕了asha的請求並轉向下一車廂的連接門而去
風間留意到佢嘅眼神,跟住佢向下一卡車廂進
風間與41J打開了連接下一車箱的門
映入眼廉的又是一個構造一模一樣的車廂
燈火通透,亦沒有凌亂的痕跡
望向前方卻有一位穿著港鐵制服的職員倒在地上,明顯已失去意識
但從他仍有起伏的胸可以判斷此職員仍未死亡
職員的右腿的褲可以看見爛開了
並看到一個猙獰的傷口,血水不停湧出
同時,後方的車廂亦開始傳來叭哩叭哩的聲響,黑暗開始蔓延到剛才的車廂,並緩緩地吞噬了遠處,通往後方車廂的連接門
新一回合開始,各位玩家可以行動
玩家可以行動
玩家可以行動
玩家可以行動
數值背景都無問題,你有無link可以讓我下載個excel file?
SAN現在值為71,意志值為80
你玩咩劇咁friendly,用9點san值就學到魔法咁爽
我玩個D,學到魔法既劇本都基本得番30 / 40 SAN值,每場都臨時瘋狂幾次
Asha眼見自己被同伴拋棄,而暗影亦逐步迫近,於是放棄打碎玻璃的念頭。
Asha嘗試拯救趟在血泊中的地鐵職員
41J心想:太好了,最少果位靚仔睇落係認同我唔俾把刀個鬼佬呢個決定

我等風間走到我身邊後一齊前進到下一節車廂門前
先再透過玻璃望下車廂環境(雖然九成又係乜都睇唔到...)
同埋依風間所講,留意下有無怪聲傳出嚟
如果無異樣/玻璃後又是一片黑暗,就進入車廂

但假如意識到Asha有任何想突然衝過來的意圖,
我會唔理下個車廂有D乜,直接衝入去
盡可能等埋風間入嚟,再反鎖或用任何嘢頂住道門
屌又過咗一個場景
唔係開左門啦咩
btw去檢查下港鐵職員有冇生命危險,問下佢發生咩事
Asha嘗試拯救職員
請擲急救判定
由於asha右手受傷,導致行動不便
大大增加了急救難度
所以有懲罰判定
請擲
#1D100+20
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞