[PC][武俠撚]河洛群俠傳23號上市 招上路巴打

1001 回覆
40 Like 12 Dislike
俠客風雲 果種 趕時間 又驚答錯問題
真係不了
雖然以前都係玩限時間
但其實限時間同自由度係矛盾
依家見到限時間都會不了

不過呢隻好似都會過左劇情會有一兩個任無得返轉頭做
有D地方 最好要跟主線去 例如蛇洞 你可以主線未到先去清哂D蛇 但之後主線叫打蛇洞會少左D劇情
即係一路玩, 每做一樣野, 小至地下執件野, 大至殺左人, 都好有可能影響後面啲劇情
係咪應該買方塊唔再等STEAM
未至於影響咁大
好多任務都有幾個選擇或者結局,但又未至於互相影響
自由度比上不足比下有餘
玩左幾日 其實真心覺得失望占多

開放地圖 喺做得唔差 更新之後更顯流暢
但成個遊戲有太多核心問題。

先講戰鬥
之前兩集俠客 戰旗戰鬥簡直喺享受
但到河洛 簡直喺折磨……
戰旗好玩之處在於對走位,戰略,招式武功之間要玩家自己思考
體驗唔同武器招式唔同debuff 範圍 角色特性 定位
拳掌有拳掌傷害高
暗器有暗器debuff同範圍
但今集完全冇體驗到有任何招式辨識度 唔同武器分別亦不大
失去戰旗遊戲好玩之處
而淪為招式數值大於一切 毫無戰略特性可言嘅另類站樁回合制
你攞到唔同武功 差異只喺戰鬥特效(甚至冇) 就算幾百本都喺冇分別

3D令戰鬥畫面更加失去特性
以前兩集 戰鬥 角色建模走位喺有衝出去嘅感覺 反觀呢集
戰鬥走動可說毫無刺激感 帶唔到比玩家好想戰鬥嘅感覺
又另類站樁

Debuff作用太細 外傷內傷根本比唔傷簡單直接暴力輸出

顯示方面
以前一右鍵角色就顯示敵方功體 buff debuff 內力等等
宜家畫面太細小根本好難望 加上圖標無辦法直接移動顯示出咩buff debuff
玩家要用根本好唔方便
更加令戰鬥策略性貶低。

簡單來講
河洛今次放太多資源喺無縫地圖
連最簡單嘅戰鬥都無辦法做得好 不如沿用以前個system 簡單直接
無謂搞甘多奇怪野但吃力不討好
今集戰鬥係無乜戰略,但佢唔算無戰鬥風格啦,只係唔綁死你用咩武器

呢集戰鬥風格主要睇感悟,你想高傷就走「剛」,想玩 debuff 就走「巧」,想玩坦傷就走「靜」之類

所有武功基本招都差唔多,而進階招就要睇感悟。例如百花繚亂劍要「巧」既百花齊放,上 buff 都快好多。初期 debuff 睇起上黎好弱因為你每回合上得十幾點,後期下下上到100點debuff 效果好明顯,同東方打佢兩回合封我 100% 穴我即刻變廢人

簡單黎講佢將分工擺左係感悟度,棍可以坦,劍又可以坦咁;同時玩劍可以偏輸出,可以偏走位,可以偏站樁,我覺得幾得意
同埋今集都有得睇場上單位資料,左上個d 狀態顯示得兩個圖示睇唔晒
我用 ps4 手制係先禁正方,keyboard 唔知
岩先已經忍唔撚住係英特衛買左個數位版
而家DOWN緊
我估今個禮拜天命應該出DLC 所以再等下
我睇人玩佢感悟個到其實就係幽冥路既進化版 可以自己選擇唔同路線/天賦去配搭出自己想要既風格
好似多左好多系统
但整體而言玩落就知冇前兩集甘爽快 喺退步
好似多左好多系统
但整體而言玩落就知冇前兩集甘爽快 喺退步
屌 個女醫痴撚線 諗住幫佢救女 佢話我邪惡 道不同不相為謀 但明明我正義值超高
今次都算係做左個框出黎
睇下佢之後點更新
或者要等到出2

又或者出MOD搞得掂
好睇之後點發展
賺到錢 有資源整2

其實用天命 果種戰鬥應該好好多
係, 所以今次都買左
希望佢頂到繼續整game
間工作室係咪好似係台灣
係大陸間野就死硬
一開始亂行跳左落個龍洞
之後卡點脫逃直接飛左入村
好無癮
特登跑返去山再行過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞