[PC][武俠撚]河洛群俠傳23號上市 招上路巴打

1001 回覆
40 Like 12 Dislike
而家先來發展你已經輸左啦
手機果D武俠olg比而家既河洛/天命整得仲好,仲要順過你(你仲要人地玩係要有部似樣少少既電腦先得...呢個年代你叫人有部ps4,有部iphoneX都易D啦)
難聽D講而家所謂既畫面,係大家都見過3A大作既時侯根本唔算係D咩
唔會存在到你所謂「靚到吸引新玩家」,以前靚到可以吸引人玩甚至買機係PS2 FF-X,GT3個年代就得
如果你講既發展係要勁過呢D 3A大作既根本係痴人說夢(因為你冇咁多resources)

你話睇畫面冇人玩太玄係岩,但你都識講人地係靠內容取勝,內容好至少有得傳比其他人,你得畫面好只會比人笑「除左畫面乜野都冇」,又要畫面好又要豐富?得,你多D resources咪得
所以呢個武俠題才係以內容取勝(因為迎合到班老餅先,新玩家...3A都難吸引新玩家...)
發展?你好似小島秀夫,任天堂咁射住就有得發展,呢D咁細既工作室做好自己既野先啦

呢隻驚礙於冇時間真係試唔到佢個openworld有幾重要,佢D內容夠唔夠...
我希望佢內容至少夠,唔好剩係得個openworld就得....
乜野叫玩棋戰好on9??
咁想玩DnD果D on唔on9??

三國志出到十三代咪一樣係經營類遊戲
模擬系列由城市玩到醫院玩到模擬youtuber一樣大把人玩

我想問你點定義「玩棋戰game呢個行為係on9」
絕對認同。 遊戲性好重要。
其實好似我呢d武俠老餅玩家 佢3唔3d得靚唔係太關事
以前古龍群俠畫面仲垃圾咪又係玩得落
問題係 你整3d 但玩得唔流暢 不如整番2。5d

上面有個巴打講得好啱 你用咁嘅資金 用番之前d畫面模型 做更大嘅故事 更多角色 武學 技 裝 門派 其實仲好
認真 俠客一開始咩update都未有果時係垃圾黎 一樣係lag到瀬屎 特別係啲焗住玩既mini game 同埋都好多地方唔user friendly 所以唔好太灰
exact7ly
天命其實個自由度好假 咩八卦系統最後都係加滿 武器得4種 武功12個 其實好少選擇 劇情同推理 其實殊途同歸 自由度方面河洛的確好好多

但今集河洛令我好失望 主要係對畫面要求過高 導致眼高手低 其實錯曬方向
用之前方向做個更大嘅世界 角色 故事 武功 已經好好
d mini game真係on9到震
打獵比較好玩 我記得個釣魚 唸起都躁
但瑕不掩瑜 俠客同前傳好玩係時事
今集其實 好大機會毀左河洛名聲
真係睇佢啲更新更成點 河洛有樣好就係唔使你當dlc咁update 其實呢樣都係點解部分大陸仔咁支持佢既原因 覺得佢有品有人情味
係 俠客d小遊戲真係完全晒時間 去到後尾大地圖有時解任務要採藥/打獵/釣魚真係煩到嘔 我有次要拎個唔知乜鳩野藥材搞左我成半個鐘先採到 人蔘都採左十幾個
輸就不嬲都輸, 但又點都要追

我同意遊戲性, 故事絕對重要過畫面
但同時我覺得都唔可以完全放棄以後都淨係出2D或者2.5D
內容好都係package得好睇
唔係要靚到吸引新玩家
不過至少唔好令人抗拒, 然後用內容去吸引新玩家
太吾既問題真係個畫面係會令人有抗拒feel

當然可以話咁少資源既情況應該係做簡單啲既2D或者2.5D
但係武俠game開始又多返既情況
我會明白佢地點解要夾硬做3D open world黎突圍而出既
最重要就係淨係靠舊玩家覺得唔足夠, 不斷想要搵下有冇新玩家可以吸到
有冇買咗嘅巴打嘗試下咁樣會唔會順啲?
雖然好多人憎亞古,但天命好多系統都係亞古隻金庸無雙再強化,包括整酒整藥整乜,支線江湖傳聞,衙門捉通輯犯,就連戰鬥連技閃招都係同一個玩法,我都係玩到中途就覺得悶悶地
當然天命全部都做得好過金庸無雙,所以我覺得係抵玩

想玩偏向動作既就玩天命,想玩自由經營育成就玩太吾
之前我想玩 3d 自由度高既武俠 game 所以買埋武林志結果伏到痴線,而家靠河洛黎埋補返同類型既空缺

不過有人期望河洛會好似金庸群俠傳再加門派育成,畢竟佢主打河洛工作室呢個招牌,咁對於嗰d 玩家黎講肯定會好失望
但我本來就打算玩一隻劣化既巫師或者神諭原罪,所以我個人覺得無問題,市面真係無其他類似既單機武俠選擇
你睇來唔明個concept...
而家既2D係用3D整出來然後可以用鏡頭設置做到2D咁...
就算整2D,2.5D,呢一隻都將會係係「3Dgame」,佢只係用2D既鏡頭去呃你既大腦
叫整2D or 2.5D 唔係指叫你由頭畫過/重新buildup個game engine去寫咁解...
Octopath traveler雖然SE講係HD-2D,但其實佢係一隻3D game來架(係架構上係3D,display係偽2D)
叫你係咁執著話人發展2D好似講到叫佢由頭畫過咁.而家冇人會咁傻

上面講武俠遊戲可以接受2.5D (sorry,我接受唔到2D...),係指可以用2.5D來慳返D processing,做到至少順暢先,而唔係花大量時間搞優化而忽略其他野
你都幾好笑
有市場.有錢搵既情況下,你叫D公司整返ping pong佢都夠膽死啦
就係因為冇市場,整果件野賣唔到錢,你做既野係白費心機,咁樣「繼續做呢樣野係on9」行為先成立

即係好似香港已經唔會再同你玩製造業,因為其他地方平過你,好過你,你繼續係香港搞係徒勞無功,繼續搞先係on9

如果因為仲有人玩=拖累成個行業,咁可唔可以講你班人仲玩緊lol=拖累moba
算啦佢以為佢係世界中心 同佢唔同理念就係on9
照佢咁講fifa winning真係唔應該啦 咁多年都仲係玩緊第三身橫向game
仲要咁多人玩, 搞到佢到依家都未的起心肝cancel呢個遊戲模式
我建議唔好,而家隻驚除非你部機好勁,否則你會玩得好無癮
等到佢有patch應該上左steam再買
白痴仔先鍾意玩啲尻斬game
因為唔駛用腦

戰棋完成無問題
幾難玩下 升到16LV去打10LV狼群 都係打唔嬴
個問題咪係佢自己唔鍾意玩

其實每個人鍾意既野都唔同 冇必要因為自己唔鐘意就踩到個樣野一文不值
搞完lag機壇野
仲要你頂得順今次啲膠到無人有既動作
行路定打人個人都硬到痴線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞