[PC][武俠撚]河洛群俠傳23號上市 招上路巴打

1001 回覆
40 Like 12 Dislike
如果lag既話我信佢會搞掂,當初俠客一出個時過場load超耐,下個patch就整返好
佢有話佢玩落唔lag,只不過係stream output出去嗰時lag
steam連價錢都未有....幾時先買得
唔明佢點解要浪費資源整3D

你留返啲資源 時間
用返俠客的畫面做openworld已經夠
加強故事同大地圖事件 支線
咁已經好好玩

唔係話畫面唔重要
鍾意武俠game 的人
畫面始終係其次
故事核心 人物 武功系統 先係重點
再唔係 加入少少門派經營
可以收下弟子咁
已經殺晒

唉......
可能佢覺得淨係咁樣引舊客玩係唔夠 都係遲早收皮
所以點都要畫質方便落工夫去追上時代
唔明佢點解要浪費資源整3D

你留返啲資源 時間
用返俠客的畫面做openworld已經夠
加強故事同大地圖事件 支線
咁已經好好玩

唔係話畫面唔重要
鍾意武俠game 的人
畫面始終係其次
故事核心 人物 武功系統 先係重點
再唔係 加入少少門派經營
可以收下弟子咁
已經殺晒

唉......
可能佢覺得淨係咁樣引舊客玩係唔夠 都係遲早收皮
所以點都要畫質方落工夫去追上時代
OK
等STEAM 減價再買
佢完全錯晒重點

我相信大部份玩佢隻game的人
都係因為兩個字 "金庸"
尻衝俾錢買去支持佢

而從來都唔會聯想到
"3D" "畫面"

唉......
等steam 出咗
有patch 修正先買都唔遲
大陸/台灣人做既3D單機GAME一向好柒

係古劍系列好少少
俠客一出個時入親小遊戲都load到仆街
agger
睇下太吾繪卷人地甚至只係行路用格仔,戰鬥用皮影戲都賣到30萬.....
仲要人地係未完成...

係唔夠資源下同人鬥畫面鬥Open world己經輸左9成
話說徐昌隆係微博POST左文話下個更新會以優化為主
我相信呢方面應該問題不大
睇到好多人玩完都話情節同可玩性其實好高 只係戰鬥畫面冇得拉角度同LAG問題扣分
其實今集距離食老本都叫有段距離
唔知大家玩左未
佢戰鬥比起兩代俠客複雜左
例如換左AP制(可能參考呢兩年爆紅既Divinity2)
簡單舉個例 你可以守株待兔原地待機谷AP 一波爆發 又可以buff 完先攻 仲有尋晚眼訓到睇唔撚明既天賦系統 今晚收工再研究下
而且大膽嘗試3D 無縫大地圖 雖然成品好明顯睇得出係眼高手低 不過唔跟攻略周圍行下探索下都唔錯
好似新手劇情完左出山洞 左邊沿路落山 右邊可以跳崖 小心翼翼慢慢跳落去跳到中間有個山洞 入面有啲寶物咁 都幾得意 好似張無忌 楊過既一身神功都同跳崖有關 可能係地圖某處某個崖都會有本神功等緊你

劇情方面玩得十幾分鐘唔作評論
畫面不過不失 有啲太亂
Optimization 太差
感覺係一隻可以慢慢玩既game
而且官方支援modding 應該有排玩
¥68 抵玩
好過撚屌亞古隻御俠客先
上面唔係話做2D其實比3D洗更多錢咩?
其實人地都係想突破傳統武俠遊戲既框框姐...
VR都已經發展緊...
唔通仲成世都整2D咩...到時咪又係比人話佢不求上進 畫面一成不變
今次呢隻遊戲可玩性其實幾高 只要佢解決LAG既問題就冇事
本身係俠客風雲傳入坑,前傳買咗未爆,知有河洛都期待過。
但我睇完宣傳片已經唔想玩,啲介面流到爆喎
不過我依然會買黎當睇故事
近年d武俠驚都鐘意全語音
而家既2D都係3D model整...
其實係表達緊玩武俠遊戲比起畫面,大家更著重系統,遊戲性,故事,甚至話題性
好似NS隻octopath traveler,人地直頭用3D點陣圖風去做大家屌既回合制RPG遊戲,咪一樣係好野
(人地用點陣圖都係用Unreal engine...,你3D openworld反而用unity)

至於上唔上進,至少確保你上進個方向係岩先得
呢隻我未玩好耐,岩岩先去到第一條村,但咁lag真係好趕客,方塊叫做冇得退錢,唔係我諗好多買左既早就退錢...
你唔洗「貴國」既,啲人會玩隻game都係因為以前個台灣班底
其實就算之前兩集俠客都好多新系統,你以為仲係以前金庸咁玩咩
而且戰棋回合制都可以好多新意,建議你玩下divinity original sin同xcom,唔好坐井觀天
玩左一個上午 諗住跑下地圖睇睇 成日遇到D山賊 2XLV 我得5LV..係咁死
遊戲性唔錯 就係LAG最大問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞