[PC][武俠撚]河洛群俠傳23號上市 招上路巴打

1001 回覆
40 Like 12 Dislike

撚完全冇留意

幾時有返金庸d名
楊改之先係最正常喎
因為佢本身盲係姓楊名過字改之
即係好似我地嗌關雲長、張益德咁
我反而好奇竟然冇人告佢侵犯版權
個名唔夠普及?? 神雕入面應該都冇提過幾次楊改之呢個名
其實就算改人名改招名,但冇相關劇情,人物對話同埋地方都係冇咁投入,金庸個武俠世界實在太吸引
如果有版權
好似以前金庸群俠傳咁穿插啲劇情
隻game就不得了

我係河洛既話就偷偷地扮玩家放個mod出黎改晒啲名佢
agger
其實整好之後搵個staff扮其他人整mod係大陸遊俠 台灣巴哈/ptt 香港lihkg/hkg 放個patch, 唔洗一個鐘攪掂,肯撚定九成玩家都會download黎用,使鬼買版權
你隻game 容許個mod 侵權
或無盡力防止侵權行為
我估要告 一樣可以告你

利申:尻嗡
名就得者
啲劇情唔得啊嘛
如果咁會比人告

Winning比人告到仆街都似
百幾2百隊球會加幾千個球員
你應該咁睇
係佢唔去告 定無得告

而且大陸判案
一向唔可以用常理去推斷
new barlun 喬丹體育 都可以勝訴
更何況人地真係有版權响手上!?

宜家版權分佈係:
搜狐暢遊(8本書)完美世界(4本書)
金庸自己都無遊戲改編權

兩間公司基本上 唔會俾版權外人
除非天價

所以宜家啲金庸game 最多都係買 1~3本書嚟出
根本無辦法出齊金庸群俠
成本太高
見steam出咗release date係25/10但係未有價錢
咪即係今日?
邊度有寫?
我add咗落wishlist係wishlist見到
出單機 金庸群俠傳
同金庸群俠傳 online 果時係好早期

因為未係好hit 所以用合理價錢同金庸買咗版權出game

但問題係
宜家遊戲改編權 已然俾暢遊和完美世界買斷了

你要出game 就要佢地授權
好鬼麻煩
比兩間垃圾公司買斷左版權
兩間公司又只係出埋啲垃圾
俾人買斷都已經夠on9

自己寫的書
自己無權出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞