有無人做過smile矯視係有後遺症/手術失敗

1001 回覆
169 Like 20 Dislike
加油
個prof係研究cornea上面嘅collagen fibril orientation嘅
但凡切割過做手術 啲orientation都有唔同咗
受壓 同埋 light scatterig都有變化
但係長期嚟講 又真係好似冇乜大影響
如果夜晚關燈睇太耐手機,第朝右眼要起身後兩個鐘左右先清返。
做了兩年
做左lasik 3個月
最近驗眼話我有少少遠視
遠視會影響你睇遠野 又會令到你睇近野難少少集中 但問題不大
夜間視力明顯差d
眩光有少少 眼乾滴左3個月眼水好左好多
暫時係咁多
1250 做lasik
因為眼角膜厚先做到
做左年幾
無咩大問題
唯一問題就係夜晚睇野真係會差左好多
我個陣都係 慢慢會正常返
做左兩年,好成功
以前眼鏡帶得耐玩電腦會頭痛
家下反而冇
視兄散光定近視
咁梗係同未做之前有比較
先會咁講啦
想做 留名
做完一年,朝早或者天氣乾既時候,隻眼會好朦,好易累,吾建議大家做啦認真
FD做完仲有散光
做完一年,訓得少果朝會眼乾,但只係輕微同埋起身一陣就無事。暫時其他野all good
做完反彈左100度 成日眼乾 睇得耐眼野會痛 清字個間垃圾做 好後悔 唔知再唔再做多次好
有冇踢開波嘅做咗?
平時多數夜晚踢波,咁多人話夜晚睇嘢差咗我驚以後踢唔到夜波
lm
之前見個視光師戴眼鏡既 我問佢點解唔去做
佢話睇你點簡 二三十歲既時候做 係唔洗戴眼鏡
但係大概到你四十幾歲 你咪一樣有老花要戴
我3月 清晰眼科做 $25000 有學生價
做完第一個星期會怕光 但同埋隻眼易攰
之後一個月習慣 唔會咁怕光 但仲係有眩光
之後3個月後 就完全清灑 但都依賴左支眼藥水
滴完會舒服左 夜晚睇野的確係差左好少好少
打個比喻 以前睇夜:95分 而家92-93分 真係差好少

做完之後 一開始左右眼0度 一個月後左眼25 右眼50
到而家穩定左 無變過
要避免返了 做唔做都唔應該唔開燈玩手機
Which doctor
夜間視力會唔會差到影響生活?
做smile? btw咁唔舒服仲建議人做?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞