有無人做過smile矯視係有後遺症/手術失敗

1001 回覆
169 Like 20 Dislike
做左一年幾,視力好正常
有冇人可以解答下點解個個眼科醫生都戴眼鏡唔做矯視
https://zhuanlan.zhihu.com/p/33666096

可作參考

簡體慎入 可能會產生噁心 頭暈 休克等不適反應
最後個句啱啊 見到啲無戴眼鏡嘅鬼知佢有做定本身無近視
做完剛好一年
除咗眼乾同容易攰之外 我覺得都可以
夜晚睇得唔太清我覺得都算正常
可能唔需要做既人夜晚睇野都冇朝早清
佢咪話睇你點睇
即係做完laser 幾年就要戴返眼鏡 有人覺得無謂啫
老花40歲開始有係正常 三十尾都見過
愈早做愈著數
做左lasik 8年

比未做前易眼乾,但眨多幾下眼就冇事。
暗黑中視力差咗,睇3D戲特別明顯。
隻右眼近視深返,但冇去check深左幾度。
以上對我生活影響好微不足道,

相反我唔洗擔心挨夜對con會乾,
出門一兩日唔洗諗要戴con盒con水又盛,
起身趕時間唔洗捽手戴con,仲撚爽

仲有 做完lasik之後果日沖涼,
好清晰咁見到自己條jer 感覺好震撼
你平時唔會戴眼鏡望自己條J?
老花方面係

同埋夜晚光圈問題係 暗既環境入面瞳孔放大 本身冇做睇野都係差d 如果瞳孔大到同個激光位差唔多 咪再散d 基本上冇問題

唔好貪平 見過切得太薄 變左遠視
其實香港做都無乜貪唔貪平問題 最好快啲趁引入支那醫生之前做
補充多少少
其實唔係夜晚視力差左
係光源不足既情況下 視力就會差 即係睇暗野會差左
一般睇電視電腦電話都冇問題
但如果果樣野係唔會發光 或者周邊光線唔夠 例如睇書
就會睇得好辛苦 所以冇影響到生活
講得非常好
520幾好似
正常人係500-550厚度
我指你近視同散光
2邊200散光
近視一隻700幾 一隻800
我散光低你唔記得50定100
近視同你差唔多 應該有機
做左7年
怕光
熄燈睇野唔係咁好
眩光都幾勁
哩幾個多埋飛蚊
btw你係聽完講座之後做檢查話唔得?
7年都仲有眩光
做邊隻?邊間?
飛蚊關玻璃體事 正常退化黎

深近視有就更加正常 平時唔洗理

突然多左好多or見到閃光 要即刻去醫生睇下係咪視網膜脫落
未檢查 但啲職員拎住份驗眼報告話smile唔得要做lasik

仲話可能要做埋角膜交聯手術(唔太記得個名) 但呢個都係保障 加多6000蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞