有無人做過smile矯視係有後遺症/手術失敗

1001 回覆
169 Like 20 Dislike
你果陣都係咁?
Check左雙眼 佢話我0近視0散光 0遠視
睇野好過第一日 但係無講度數嗰啲
佢地話好似唔過75度都唔算遠/近視
所以我估唔講度數可能係有度數但未到75

因為我上次去check
明明7嗰行要估估吓但佢都話我無近視
我第二日,已經冇乜霧
做咗就快兩星期 睇得清8-9成左右 夜晚果陣對眼會易攰咗 平時睇嘢focus要用多少少時間 可能未適應
想問下咁多位巴打睇遠野會唔會越黎越清,我依家係清過戴眼鏡,朦過戴con 少少
掙扎左幾年 一直唔想戴眼鏡 但又廢事做
依家打算考消防 所以要做啦 睇哂成個post 都應該係去養和做smile
但要儲下錢先 所以想問下2萬幾蚊係約手術時比 定做手術當日比?
排期又一個月左右?
另外好奇一問 見有巴打話手術時望望下綠燈 隻眼郁左既意思係唔小心冇望到綠燈?
俾完2萬幾入手術候診室 排期時間不定
你望望下會望唔到 郁咗都唔知
半年無乜事
可以分期,我做完都後悔咁遲先做,第2日已經好撚正
手術當日碌卡?
咁都冇咁急要錢住
我檢查同做手術同一日,檢查完可以做就畀錢,下午做
做個過程好快,順利其實30,40秒一隻眼,
係等左好耐,一個人等會越等越緊張,
最好搵個人一齊去傾下計放鬆下,其實做完坐陣已經睇到野,就算自己走都完全冇問題
巴打頭一個星期視力點?
訓醒已經無事
smile定lasik?
lm
佢連打字都懶音 唔駛理佢啦
兩年無咩事,以後有事以後至算
我做最舊個隻lasek
因為近視太深 成千幾度
做完完全冇後悔
樓主gogogo
Thank you巴打
你邊間做?
做完有咩其他野要習慣?都係眼乾 夜晚睇野差d?
做左SMILE兩年幾 係惠豐中心果間做
有免費講座可以聽左先
真係決定做之前要驗眼壓厚度果d
驗查完發現唔做得或者你唔想做
淨係收Consult錢好似七百幾
果時我做兩年免息分萬兩萬尾
如果做完仲有超過100度免費幫你做舊果隻清埋
因為SMILE一生人只可以做一次
原本左右都九百幾近視 差D過唔到標準
近視加散光一千以內先做得
幫我做果個醫生自己都做左SMILE安心好多
手術果日姑娘幫你滴麻醉眼藥水都無咩感覺
訓上手術床叫你望住綠點 視野漸漸變晒白色
幾分鐘落床已經正常視力睇得番野
唔係吹水真係錦快零痛楚
不過會好似有層白霧錦
但第二日已經無左
頭一個月睇電腦都好似化化地錦
普通睇野就無事
而家一隻近視50一隻遠視50 兩隻都50散光
上lec睇野清過隔離左右戴眼鏡
反而問番我ppt寫咩
So far無任何眼乾眩光問題
不過聽過做完SMILE仲有百幾二百度既case唔知邊間做
又聽過唔敢做SMILE太新係養和做舊果隻痛到飛起
又見過有人廿歲做舊果款相安無事但去到四十歲開始有番二百幾
要留意做完SMILE係唔建議戴con戴大眼仔
復發要配番眼鏡 鍾意扮靚要考慮
個人認為SMILE係我暫時人生最好既決定
成千度真係同盲無分別 方便左好多
但手術有一定風險 你唔係深近視唔需要搏
希望幫到你
真係睇人 我識既係兩兄妹去做 呀哥無事但呀妹有 呀妹係教書唔知有無影響 但都係做完過左超過十年既事
我做完乜唔妥都冇,冇眩光,冇畏光,夜晚睇野都冇差。因為隻右眼刮舊野出黎比較耐,做完隻右眼當日好似有沙咁,滴左幾次藥水就冇唔舒服。做完訓醒其實已有9成視力,係有少少霧同睇近野差少少,但第二日係feel到啲霧越黎越少同睇野越黎越清。

補充返今年已30勾,身體唔係非常健壯果啲
清晰,係中環做,因為莫醫生星期二係中環,收費29000 10% off, 聽講座減500,fd refer 再減500,埋單25100分12期
我陣間覆診
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞