【熱血】【異能】《源界神話-不滅神火》( 2 )

1001 回覆
63 Like 0 Dislike
有文幫自己一推
夢夢上水
你真係需要一個校對
好想睇多啲
佢寫咁耐都係咁
不過佢信我唔過
仇烈衡正契弟
真係搵人幫你校對啦
鳳三係嗰陣喺飛船嗰個
未覆上面,今晚會覆曬

無錯,將來去人間打到大家去其他位面嘅鳳家三少爺
出文.....

哐噹!

仇烈衡怒不可遏,一手拍掉隨從捧住的錦盒,源器打翻桌上的菜餚,晶瑩的湯汁流了一桌。

「本王派你拎嘅明明係單手可握嘅源器,莫非你睇唔到韓兄只有一隻手臂?!你想要本王丟臉抑或有心離間本王同韓兄?!」

隨從嚇得臉青唇白,猛地搖頭。當他正想辯解的時候已經太遲了。

仇烈衡五指成爪,瞬間扭斷他的脖頸,像破公仔一般隨手丟在地上。

一爪斃命,出手狠辣至極!

「帶走。烈來,替為父傳令落去,全力緝查呢件事嘅始作俑者,斬立決!」仇烈衡獨眼中閃爍著無比怒意。

「知道。」仇烈來說罷,揚手命人抬走屍首。

「不必喇。」韓江宇說。

「我仇家今日統領皇城最驍勇嘅萬火軍,實在不得不嚴。韓兄,希望此事唔會壞大家雅興,破壞大家嘅友誼吧。」

「嘿嘿。包不平一事就此揭過,本帝無打算追究。當然,若然有人死纏爛打,到最後鹿死誰手仍然係未知之數。本帝今日應約,亦非為包不平而來。」

仇烈衡父子錯愕,互望一眼。

「韓兄,你意思係?」

「我身邊呢位神木都嘅客人。」

仇家父子齊刷刷望向同樣驚訝不已的橄欖。

不平的事,又怎會無端白事拉到自己身上?

「仇烈來,同橄欖道歉吧。本帝記得你當日喺萬火殿上曾經嘲罵過橄欖,無錯吧?你唔知道橄欖由神木都遠道而來,為赤帝大人打理靈材?」

「我......」仇烈來不甘,支吾以對。

「赤帝大人突破有任何差池,你可以負責?」

「抑或你仇家全族以命相抵?!」

咔喇咔喇。

韓江宇道袍無風自動,聲如洪鐘,每一個字都滲雜著雄渾如浪濤的源力,滿桌的玉碗應聲碎裂!

狂風吹開御膳殿的雙拱門,在門外列陣戒備的仇家隨從被這一股無形的衝擊震得潰敗,像骨牌一般倒地!

嘶~嘶!

踢踏踢踏踢踏踢踏踢!踏踢踏踢踏踢踏!

眾人不禁生出一陣幻覺,蒲團上的並不是獨臂中年人,而是一個怒髮衝冠的戰場殺神,他踩在屍骨如山的戰場上,領著千軍萬馬,鐵蹄震動大地。

仇烈來汗流浹背,忍住胸膛上湧的逆血,啪嗒一聲,半跪在地上。

「對唔住........橄欖.......小姐!」

瀏海低垂如蔭,沒有人看到仇烈來那雙恨意滿滿的細長冷眸。

橄欖尷尬,微微點頭。

韓江宇喜怒無常,肅殺之氣瞬間收斂得一乾二淨,回復一貫倦容。

「嘿嘿,乖。不過浪費精美菜餚,實在可惜。既然飯都食唔成,橄欖我地就走喇。」

韓江宇站起來,不徐不疾地吸起擱在桌上的雙刀,一柄握在手,另一柄則被寬袖緊纏。

雙刀在空氣揮舞,比兩手所使的更行雲流水,哪裡像一個疏於修練的殘廢?

「刀,本帝就收下喇。本帝退下火線後,總算殘而不廢呀。哈哈哈哈!」

說罷,韓江宇大搖大擺,領著亦步亦趨的橄欖離開一片狼籍的御膳殿,消失在仇家父子的視線中。

仇烈衡城府極深,本來打算借這次機會給韓江宇一個下馬威,顯示自己的威勢。可是,他又怎想到這場大龍鳳會這樣落幕呢?

「爸,我地點做?」仇烈來靠近坐下來的父親,陰戾地問道。

「點做?一動不如一靜。本以為姓韓嘅斷臂離開萬火軍,已經走下坡。但今晚一見,一個獵人再弱,始終有辦法打獵。」仇烈衡把玩酒杯,若有所思地應道。

「我地就此罷休?只怕韓江宇趁勢重奪兵權......」

仇烈衡搖頭:「佢嘅獵物唔係我地仇家,唔係萬火軍,甚至不在源神界。你趁呢段時間就好好打壓嗰個叫包不平嘅小子。韓江宇似乎有心保佢,就更加唔可以任佢出鋒頭,增其氣燄。」

「知道。」

「喔,同包不平一齊考入嘅弟子叫毛相忘?」

「無錯,好似係前廚神遺子。爸,你識佢?」仇烈來疑惑。

「我突然想見一個多年無聚嘅舊朋友罷,你毋須理會。我地就好好等待,當獵人變成獵物,就係我地父子撒網之日。」

啪!

仇烈衡瞇起眼,把酒杯捏成靡粉,舉起手,粉末如沙似的撒在飯菜上。
夢絲回來了
契弟會改 真係會
多謝牛熊巴支持
又出一更了
自己的事自己做

契弟一定痛改前非,努力校對完出文
沒有巴打
老狐狸

你呢更威水

今日兩更都有

大家好記性
陰陽巴理得你地邊個贏,煲吓動畫唔好?

之後保證更緊張

係時候整理吓 出返個大事紀錄
呢個係一個好好嘅問題,所以契弟唔答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞