【熱血】【異能】《源界神話-不滅神火》( 2 )

1001 回覆
63 Like 0 Dislike
團火好緊

要出一出
所以融伯跳咗出來
緊火呢d嘢 一定要出一出佢
天道的嘴角抽搐,努力保持冷靜,微笑道:「你信唔信天道會揼柒你?」

真係天道揼柒你呀
遲下可能有耶蘇打救你
耶穌...自膠
天道大人嘅角色設定會唔會詳細講?
想知佢係修者飛升,定係天地初開果陣已經係最高存在
同埋如果佢係代表天道,咁係咪會勁過曬所有主神,而且冇可能靠修練接近佢嘅境界?
姐係陰陽師呀
我知,安培兼直嘛
應該唔係最高存在
但佢係現有人物中最高
暫時得佢係自由穿越位面
出一出文

如是者,天道與祝融在漫天火雨之中席地而坐,把酒暢談,彷彿已經忘記了快燒得皮開肉綻的包皮。

焰雷炸得亂石四濺,處處也是坑坑洞洞,包皮一直慘成火人,忍痛低吟,兩人卻充耳不聞。

良久,天道呷一口冰仙靈酒後,終於切入主題。

「老祝,不出三百年,魔主會再次降臨。紀元又一次進入末期,各個位面嘅天命相繼消失,已經逐一離枝,墮入洪荒呢。」

祝融微微一怔,皺紋滿佈的手握住火葫蘆,懸在半空。

「三百年嗎?今次已經與老夫無關囉。反正老夫已經遇上下一任大道者。」

「你睇嚟對呢個人族少年好有信心。萬一你等錯人?畢竟啊,『道紋』未現呢。」天道狡黠地笑道。

「老夫對自己眼光有信心罷。盛世難尋道,縱偶得神火,亦非其道。呢個小子經歷未夠,但老夫相信呢一日必定及時出現,哈哈哈。」

祝融的目光從包皮身上掃過,最後與天道的視線對上。

「老夫好奇,你作為平衡者,理應隔岸觀火,點解噉關心神魔之戰?事情應該無噉簡單吧?」

天道徐徐站起來,負手而立,仰首看著赤雷亂劈的漩渦,一副憂愁的模樣。

「十年前某一個下午,本座玉闕被魔主嘅追隨者潛入,有幾件神物因此被盜。當時.......本座記得《勇者傳說》播緊大結局,超級泰丹GX呢—」

「你唔好同老夫講,你竟然因為一套卡通片而丟失神物?!」

「係超—級—泰—丹—G—X。」天道擰頭糾正,續道:「咳,呢個並非重點。本來神物跌咗就跌咗嘛,不過其中有件比較麻煩......落咗人間,導致無數源者出現.....呵呵呵!」

祝融震驚,喝道:「源界種子!」
佢講嘅人間係指邊個人間
阿魏佢地出世嘅時空
即係源門四傑嗰個?
所有?
墳果個位面又有 包皮果個又有
無錯

亦係2019阿魏一班人返去,打源魔莫迪嘅時空
應該唔係包皮果個吧
畢竟包皮已經係大人 墳巴佢地先岩岩出世

A位面係阿魏佢地故鄉(現在所在世界)
B位面 3季前傳嘅時空 (唔知咩係源者嘅位面)

包皮係C位面 嘅2004年

源界種子最後係落咗去A位面,導致戰爭,亦促使呢班小朋友去到B位面成長
正,有文

最後包皮會唔會去A位面呢
C唔係同B一樣係冇源者嫁咩?
包皮係被帶走嘛
包皮 莉莉 同埋包自強都算係
源者能力可以靠外物、天生或者修練而成

例如宮本一刀齋 曾經講過佢係靠劍術入道,修成晉聖境
呢一季序章到底係咩一回事呢
明白
咁會唔會寫D E F G位面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞