[廢文] [理性討論] 有咩方法可以令多啲人用linux?

738 回覆
4 Like 12 Dislike
想玩LINUX好多途徑姐, 網上又大把VPS有免費試玩, 又有DOCKER, 再唔係搵自己D廢ROUTER裝OPENWRT又玩得, 唔一定用自己機玩

對用開windows既人黎講好似太advance

但太白痴既人本身係用WINDOWS都有問題啦. 咁就唔好強求太多.
始終用電腦點都有D知識先OK,

駁唔到
你啱

之前有巴打問VPN點玩, 教佢租VPS自己裝SHAWDOWSOCK佢自己一手一腳都可以搞好, 有心用跟本就好快學識, 無心用連電話都唔識用, 平時留意下APP台都大把白痴問題
同大牌子合作?好似macbook用os x咁
係 Fedora 裝個 VLC 都要 google 教學

上 Amazon download mp3 又要 google 教學

買 itunes 又要 google 教學

其實同你細個果陣你老母教你「噤一下步就得」一樣之嘛,我會叫呢啲做「須要時間適應」

不過其實我都好期待有好似app store, play store呢類野喺linux出現,so far 得ubuntu有個比較好既

我覺得manjaro果個software center (octopi) 好用過ubuntu果個。
係 Fedora 裝個 VLC 都要 google 教學

上 Amazon download mp3 又要 google 教學

買 itunes 又要 google 教學

其實同你細個果陣你老母教你「噤一下步就得」一樣之嘛,我會叫呢啲做「須要時間適應」

不過其實我都好期待有好似app store, play store呢類野喺linux出現,so far 得ubuntu有個比較好既

我覺得manjaro果個software center (octopi) 好用過ubuntu果個。

當真?
搵日開個vm玩下先

你指預裝 linux 電腦 ?

係,或者砌機免費裝Linux,希望做到同Windows一樣,Next→Next就安裝好啲程式,同時有得手動安裝

如果砌機,已經有唔少舖頭有 linux 預裝
我知黃金有3間,係預裝 ubuntu

有冇預裝埋kvm同包set gpu passthrough
linux打機問題已被nvidia NOW攻克左

差PS同MS office兩座大山未解決到

install binary要重新教d人唔用installation wizard而係copy/unzip呢個concept, 其實而家linux 安裝lib已經極度方便(apt-get),不過係無人寫個store interface出黎

同埋linux個desktop engine仲未係好完美,但係kernel embedding system相對win同mac真係好有優勢

install binary要重新教d人唔用installation wizard而係copy/unzip呢個concept, 其實而家linux 安裝lib已經極度方便(apt-get),不過係無人寫個store interface出黎

同埋linux個desktop engine仲未係好完美,但係kernel embedding system相對win同mac真係好有優勢

nvidia now 咁貴,都係喺自己部pc到玩係最好

🤔其實PS應該只係睇adobe肯唔肯
因為出得mac版要出多個linux版改動應該唔大

你計下數,我當你砌1080 i7 16GB ram SSD最平入門都$8000,你平衡每日打唔打到3個鐘先

nvidia now 1080級日打3粒鐘計一年都係呢個價多少少,之後仲要有下調空間,有d低spec要求玩1060級仲平d

display card 2年就一個generation,到時你又要用幾千去upgrade,而nvidia NOW可以玩分期同用raspberry pi就行到,你仲覺得PC行GPU有絕對優勢?

你計下數,我當你砌1080 i7 16GB ram SSD最平入門都$8000,你平衡每日打唔打到3個鐘先

nvidia now 1080級日打3粒鐘計一年都係呢個價多少少,之後仲要有下調空間,有d低spec要求玩1060級仲平d

display card 2年就一個generation,到時你又要用幾千去upgrade,而nvidia NOW可以玩分期同用raspberry pi就行到,你仲覺得PC行GPU有絕對優勢?

pi都行到!!
手機打GTA V不是夢

pi都行到!!
手機打GTA V不是夢

因為佢個運算係cloud度,個畫面會由server stream去你個client device度

你需要的係一個低ping的network,呢個就仲係技術樽頸,不過香港應該短時間內會解決到

pi都行到!!
手機打GTA V不是夢

因為佢個運算係cloud度,個畫面會由server stream去你個client device度

你需要的係一個低ping的network,呢個就仲係技術樽頸,不過香港應該短時間內會解決到

留明睇用chromebook打機既一日
btw我自己認為chromebook幾有潛力推動到linux普及

pi都行到!!
手機打GTA V不是夢

留明睇用chromebook打機既一日

係學校d library插隻手指(mobile nvidia NOW.exe)同controller打機的年代將到,你們應當悔改
註冊 GeForce Now 服務後,玩家可以免費使用 GeForce GTX 1060 虛擬 PC 8 小時或 GeForce GTX 1080 虛擬 PC 4 小時。亦可以 25 美元使用 GeForce GTX 1060 虛擬 PC 20 小時 或 GeForce GTX 1080 虛擬 PC 10 小時。

我用1440p 月球,開哂高畫質嘅話GTX 1070以上級數嘅display卡係走唔甩,而我平日可以玩到4個鐘,假日就8個鐘,平均嚟講我當自己一星期玩30個鐘,而每10個鐘就係HKD194,咁一個禮拜就HKD582,平均一個月就HKD2494,一年就差唔多要三皮
註冊 GeForce Now 服務後,玩家可以免費使用 GeForce GTX 1060 虛擬 PC 8 小時或 GeForce GTX 1080 虛擬 PC 4 小時。亦可以 25 美元使用 GeForce GTX 1060 虛擬 PC 20 小時 或 GeForce GTX 1080 虛擬 PC 10 小時。

我用1440p 月球,開哂高畫質嘅話GTX 1070以上級數嘅display卡係走唔甩,而我平日可以玩到4個鐘,假日就8個鐘,平均嚟講我當自己一星期玩30個鐘,而每10個鐘就係HKD194,咁一個禮拜就HKD582,平均一個月就HKD2494,一年就差唔多要三皮

【講笑mode】
打小啲_機啦

個threshold位係1.5小時

1.5*365**25/10*7.8 = $10700

重度用家平均日用率高過1.5小時就用返offline平d
我用steam in house streaming都lag lag地
nvidia now?
我用steam in house streaming都lag lag地
nvidia now?

network ping真係linux係gaming方面的一大阻礙

【講笑mode】
打小啲_機啦

所以真係視打機為日常娛樂而又冇咁多錢嘅人,一係玩PS4(畫質較差),一係砌部i7 + GTX 1070(畫質較高),分分鐘玩到幾年。
話說唔多打機係我輕鬆進入Linux/mac世界既一大原因
So far用到GPU既地方淨係得寫CUDA program
恕我on9,一日打得1.5hrs根本就唔算係打機,你要明白打機果時所流動嘅時間係好快,瞬眼間就一粒鐘,根本就享受唔到打機嘅樂趣。

純個人意見,不喜可插,但係細力啲好啦
話說唔多打機係我輕鬆進入Linux/mac世界既一大原因
So far用到GPU既地方淨係得寫CUDA program

windows個CUDA driver垃圾到呢

要指定版本MSVC先compile到
恕我on9,一日打得1.5hrs根本就唔算係打機,你要明白打機果時所流動嘅時間係好快,瞬眼間就一粒鐘,根本就享受唔到打機嘅樂趣。

純個人意見,不喜可插,但係細力啲好啦

一日打唔夠24個鐘果D都唔好話自己係資深機友
nvidia now?

network ping真係linux係gaming方面的一大阻礙

nvidia now嘅原理其實係咪將n部超級電腦切開n份再虛擬成 i7 + GTX 1080?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞