[廢文] [理性討論] 有咩方法可以令多啲人用linux?

738 回覆
4 Like 12 Dislike
Linux根本就係以Command line做基礎,gui整出嚟係後面call返d service。

而且多數Linux用家都係掂開server / coding,對batch/customize嘅需求好大,d野唔會好似Windows software咁以GUI為本,有d位唔識Command line係做唔到/勁唔方便。

淨係講做唔做到,快唔快,sta唔stable係說服唔到一般用家架。
UX先係重點,learning curve好大問題。

我舉個例子,我小學已經想玩dual boot Linux+ Windows,冇燒碟機,幾經辛苦借左隻碟裝。
俾Windows洗左腦,有掣就撳,enter enter enter enter...
炒左Partition table,windows入唔返,linux得英文Command line,同我喺書見到好潮嘅gui完全唔同,驚左,裝返Windows算

又睇咩Linux 中文化計劃裝個vm玩,個image一開就係,裝好晒gui冇野煩。我竟然可以kill左個GUI server,唔識開返,冇癮,重開機都彈下warning。

而家我最多都係VM Ubuntu去整野,平時Mac os做到多數Linux要嘅野。

完全理解到 我第一次都係咁 windows入唔返 好彩重有手機可以google 佢教用windows裝機usb開機 之後揀repair
最尾開得返windows 嚇餐死
好心就close咗呢個post, 或者叫人送去黑洞區算數啦!
(老實講, 樓主呢個post仲垃圾過最近果個抆屎post! )

我都重有討論緊Linux有咩弊病
令到啲人對Linux卻步 解決到嘅話我唔介意用Linux做daily driver
都算係同開post嘅目的有關
你覺得個post有某啲留言唔啱睇咪block咗嗰啲人佢 你覺得我講垃圾都可以block我
唔好close post 因為我重等緊某啲人覆
好心就close咗呢個post, 或者叫人送去黑洞區算數啦!
(老實講, 樓主呢個post仲垃圾過最近果個抆屎post! )

我都重有討論緊Linux有咩弊病
令到啲人對Linux卻步 解決到嘅話我唔介意用Linux做daily driver
都算係同開post嘅目的有關
你覺得個post有某啲留言唔啱睇咪block咗嗰啲人佢 你覺得我講垃圾都可以block我
唔好close post 因為我重等緊某啲人覆

Husky巴打追擊左60日都冇人出聲
呢個post只係18日仲要相對有内容都俾人話要close
用linux真係有特權
你地都快啲用
我已經用緊
Linux根本就係以Command line做基礎,gui整出嚟係後面call返d service。

而且多數Linux用家都係掂開server / coding,對batch/customize嘅需求好大,d野唔會好似Windows software咁以GUI為本,有d位唔識Command line係做唔到/勁唔方便。

淨係講做唔做到,快唔快,sta唔stable係說服唔到一般用家架。

我舉個例子,我小學已經想玩dual boot Linux+ Windows,冇燒碟機,幾經辛苦借左隻碟裝。
俾Windows洗左腦,有掣就撳,enter enter enter enter...
炒左Partition table,windows入唔返,linux得英文Command line,
同我喺書見到好潮嘅gui完全唔同,驚左,裝返Windows算

又睇咩Linux 中文化計劃裝個vm玩,個image一開就係,裝好晒gui冇野煩。我竟然可以kill左個GUI server,唔識開返,冇癮,重開機都彈下warning。

而家我最多都係VM Ubuntu去整野,平時Mac os做到多數Linux要嘅野。

綠色字: 其實大部分既 pc / mac application 都係gui 後面call 返啲service 嫁喇。 只不過係linux 上高用到command line 既機會多啲, 而且user 係commnd line 上面做到既野比係windows 、mac 上面多一啲。 事實上我係mac 上面都有寫啲very simple 既shell script 做野。

紅色字:我認既,唔講command line 或者sever 版linux distro. 有啲linux 既desktop envrioment 係有啲奇怪嘅, 比如 gnome 3.0 啱啱出果陣,新果個ui 都搞到我有啲唔適應, 但都有啲值得其他對手學習既例子, 比如windows vista 開始有果個 taskbar window preview , 其實係kde 到抄返黎嘅, 近排kde 5.10都有一個 新嘅feature 我好期待。始終會做free software 既人有時唔會好清楚其他user 會有啲咩問題, 而幫呢啲free software 做uat 既人又唔係特別多,變左有啲野真係做左出黎先知有人會唔順手,但係只要你肯同佢地講,佢地會改善。始終同商業software 比,做free software 既resource 係少啲既。

藍色: 我唔太清楚你係因咩事搞到入唔到gui,甚至可能你隻碟係sever 版無gui 既 , 我只想講,做任何重要嘅事之前 research 係好緊要既,至你必須知道每一個step 係做緊咩野,whatever 你用緊咩os 。不過你當年只係一個小學生,又點會知呢,唔係你嘅錯,只係時不與命姐。

紫色: 如果你係係正常情況下close 左xWindow, 而你知道係咩comand 著返 , 係應該start 到x window 既。 至於會close 到gui 既原因,係因為有其他人有需要close .不過我發現一個問題(又可能係我搞錯左),唔同distro. 甚至唔同de , 去start x windows 既方法都可能唔同,希望黎緊wayland 會好少少。

炒左Partition table,windows入唔返,linux得英文Command line,
同我喺書見到好潮嘅gui完全唔同,驚左,裝返Windows算

綠色字: 其實大部分既 pc / mac application 都係gui 後面call 返啲service 嫁喇。 只不過係linux 上高用到command line 既機會多啲, 而且user 係commnd line 上面做到既野比係windows 上面多一啲。 事實上我係mac 上面都有寫啲very simple 既shell script 做野。

紅色字:我認既,唔講command line 或者sever 版linux distro. 有啲linux 既desktop envrioment 係有啲奇怪嘅, 比如 gnome 3.0 啱啱出果陣,新果個ui 都搞到我有啲唔適應, 但都有啲值得其他對手學習既例子, 比如windows vista 開始有果個 taskbar window preview , 其實係kde 到抄返黎嘅, 近排kde 5.10都有一個 新嘅feature 我好期待。始終會做free software 既人有時唔會好清楚其他user 會有啲咩問題, 而幫呢啲free software 做uat 既人又唔係特別多,變左有啲野真係做左出黎先知有人會唔順手,但係只要你肯同佢地講,佢地會改善。始終同商業software 比,做free software 既resource 係少啲既。

藍色: 我唔太清楚你係因咩事搞到入唔到gui,甚至可能你隻碟係sever 版無gui 既 , 我只想講,做任何重要嘅事之前 research 係好緊要既,至你必須知道每一個step 係做緊咩野,whatever 你用緊咩os 。不過你當年只係一個小學生,又點會知呢,唔係你嘅錯,只係時不與命姐。

紫色: 如果你係係正常情況下close 左xWindow, 而你知道係咩comand 著返 , 係應該start 到x window 既。 至於會close 到gui 既原因,係因為有其他人有需要close .不過我發現一個問題(又可能係我搞錯左),唔同distro. 甚至唔同de , 去start x windows 既方法都可能唔同,希望黎緊wayland 會好少少。

typo
好想識mra 既同事

情景題
公司得windows電腦 因保安理由冇internet
裝咗MS Office冇其他文書程式
你又冇限權裝呢樣裝嗰樣
假設你係MrA嘅話 你會:
a) 照用
b) 走去同老細嘈 做乜冇Linux冇LibreOffice 問佢點解要用windows同MS Office
c) usb boot Linux之後用返Linux+LibreOffice 話知你公司咩政策咩保安 點解要用windows啫
d) 喺呢個根本冇得揀嘅情況下依然唔放棄選擇 於是辭工唔做
e) 其他合理答案(?) 歡迎各位巴打作修改

我買B

我買A. 網上凶狠 現實碌撚。點會走去嘈同博炒

有幾垃圾?

有幾垃圾?

你開呢個post既原意眾所皆知, 結果亦乎合大家既預期, 成為一個幾無謂既鬧交post(需然中間都有極少量既高質回覆!); 垃圾purpose, 垃圾result, 大家(包括樓主)收手啦, 畀呢個post沉底吧!

有幾垃圾?

你開呢個post既原意眾所皆知, 結果亦乎合大家既預期, 成為一個幾無謂既鬧交post(需然中間都有極少量既高質回覆!); 垃圾purpose, 垃圾result, 大家(包括樓主)收手啦, 畀呢個post沉底吧!

錯哂,我原意真係想認真討論點樣令多啲人用linux,而要linux社群去推動同改良現有功能以吸納用家係必需,係mr.a 走咗入嚟不斷對社群推動嘅責任提出無限次質詢同反問,影響討論,我承認自己都有責任,但係你咁樣講真係好唔公道,唔通mr.a入過嘅post而又演變成罵戰嘅時候個post就要收皮?
另一邊廂

利申:等緊金金找數

有幾垃圾?

錯哂,我原意真係想認真討論點樣令多啲人用linux,而要linux社群去推動同改良現有功能以吸納用家係必需,係mr.a 走咗入嚟不斷對社群推動嘅責任提出無限次質詢同反問,影響討論,我承認自己都有責任,但係你咁樣講真係好唔公道,唔通mr.a入過嘅post而又演變成罵戰嘅時候個post就要收皮?

大家絕對冇誤會你, 你既目的太明顯了, 你亦已達目的!
(大家只睇到你真心想引Mr.A出嚟同你鬧交, 題目自不然要涉及Linux架啦!)

(大家只睇到你真心想引Mr.A出嚟同你鬧交, 題目自不然要涉及Linux架啦!)

你都痴痴地線

有幾垃圾?

啲垃圾有冇跨平台?

MrA未入黎之前啲討論係正經嘅
你話佢個題目名改得衰咁可能真係嘅
但係得罪講句
唔可以因為個題目名改得衰就一口咬定佢開post係為咗揾MrA鬧交
我依家都重討論到原本想討論嘅野
個post重有存在價值

但係得罪講句
唔可以因為個題目名改得衰就一口咬定佢開post係為咗揾MrA鬧交
個post重有存在價值

好奇問下:個題目名有咩問題

你邊位?

但係得罪講句
個post重有存在價值

唔可以寫到吸引到MrA入黎 我冇估錯嘅話

但係得罪講句
個post重有存在價值

留名學嘢

但係得罪講句
個post重有存在價值

留名學嘢

等緊MCHK話俾我地知個正確開post題目名應該係點

但係得罪講句
個post重有存在價值

留名學嘢

屌你, 我幾時有話過個題目有問題? 咪屈得就屈!
一路都講緊樓主居心叵測(i.e.起首第一個post目的分明要挑Mr.A機, 盲既都睇到! 第二個post已經係Mr.A既回應, 求仁得仁! 跟住唔駛講, 個交一路鬧落去, 沒完沒了, 幾咁無謂!), 而家只係叫樓主唔好再浪費大家時間, 將呢個post畫上句號姐!

留名學嘢

屌你, 我幾時有話過個題目有問題? 咪屈得就屈!
一路都講緊樓主居心叵測(i.e.起首第一個post目的分明要挑Mr.A機, 盲既都睇到! 第二個post已經係Mr.A既回應, 求仁得仁! 跟住唔駛講, 個交一路鬧落去, 沒完沒了, 幾咁無謂!), 而家只係叫樓主唔好再浪費大家時間, 將呢個post畫上句號姐!

你諗多咗,我重申絕無此意,唔好夾硬將你諗到嘅嘢屈落我度。

仲有我唔係為駁而駁,mr.a問我嘅嘢我有答亦都有再問佢,而佢就只係一直扯咗去第度不斷遊花園同問問問。
我邊度有挑mr.a 機,你講清楚啲
如果唔睇Mr. a既罵戰
其實個post仲有好多正常既討論

其實唔睇mr. a 就正常

其實唔睇mr. a 就正常

係好高質嘅Linux討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞