[廢文] [理性討論] 有咩方法可以令多啲人用linux?

738 回覆
4 Like 12 Dislike

你都幾戇鳩 ?
人地唔用一樣野只係單方面係提出果個人既問題

Mr. A發火了,明明linux有克服唔到嘅問題,就只識將問題歸納於用家同開發商身上

咁你有冇盡心盡力好似上嚟呢到咁去教人地點樣用?有冇諗過除咗佢資質差之外有咩嘢令到佢咁抗拒?

你窮係邊個問題 ?

唔好每次駁唔到嘅時候係咁搵其他嘢黎夾硬做比較,咁做顯得你理虧同缺乏說服力。
開隻勁好玩既GAME
淨係LINUX玩到
問題係LINUX有事冇事都要開個COMMAND LINE呢

我係 linux 做成日野可以完全唔開 command line 打 command

巴打用邊個distribution
我用Ubuntu
淨係裝個PROGRAM都煩死
WINDOWS就CLICK個EXE 確定確定確定裝完, DESKTOP出埋捷徑
Ubuntu就開個CMD LINE, SUDO APT-GET INSTALL
裝完又唔知點樣放係DESKTOP開

利申:狗也不屌WINDOWS, 但係LINUX真係好多UX要顧

WINDOWS就CLICK個EXE 確定確定確定裝完, DESKTOP出埋捷徑
你首先講齊 D 步驟先好講 windows 容易
windows
開 ie
上網搵軟件
去搵到既結果既網址
搵下載連結
等佢下載
下載完執行 setup
按 n 個 next
等佢裝好

ubuntu
開 software center
搵軟件
按下載,自動進行下載、安裝

點樣複雜 ?

係 dash 到拉佢出黎咪得,有咩咁複雜,佢就係唔想你個 desktop 因為裝軟件搞到咁亂
deb 個 D 又係 double click 按安裝就自動處理

(Software center 少掂, 因為之前BUG左一排, 雖然最近整返好)
我唔清楚, 用Software center搵program有冇google咁易?
好多時User都係想要某個功能再去搵Software, 點睇都係會GOOGLE左個Software名先?
係dash到拉出黎你估又個個User識咩

你頭先話難用係因為安裝軟件困難
而家同一步一步做,再數步驟數證明 ubuntu 易過 windows
你又話個軟件搵唔到 ?
拉出黎唔係個個 user 識 ? 唔識唔可以學 ? 仲有個桌面亂對個 user 有咩著數 ? 如果 user 識整理個桌面,佢又有冇可能唔識係 dash 拉個 shortcut 出黎 ?
如果你講到 D user 乜都唔識,基本上佢連上網搵軟件裝軟件都唔會識
唔做,搵藉口
做,搵方法

係你自己當左搵Software係步驟, 咪拉埋一齊講囉 想點啊 存心嗌交?
事實上, 搞得UX就預左USER唔會主動學野, 一係你塞埋去比佢學, 一係就唔洗佢學
user唔識整理個桌面好正常, 唔識係DASH拉出黎更加唔出奇, 你有冇做過Front End Development嫁?

你老母,搵 software 唔係步驟一部分,adobe-setup.exe 係原本塞左係你部機既 harddisk 入面 ? 戇撚鳩
唔識整理桌面好正常,唔識係 dash 拉出黎更加唔出奇,咁唔識係 windows 裝 software 都好正常,咁你又憑咩肯定 windows ux 好過 linux desktop ?
windows 10 到今日都好多人嘈緊佢難用,點呀 ? 個別例子 ?
定係叫人用 windows 7 ? microsoft 唔再 support windows 10 以下既 windows ,你唔係想加重 microsoft 成本掛 ?

仲話理性討論 ? 用公司角度諗野講理性

你想點啊? 如果搵Software係步驟, 點解我又唔講得? 我話個軟件搵唔到又有咩問題??????? 有你講冇人講? D態度咁差仲好意思理性討論 屌你老母 唔想同你嘈

而家講緊步驟,你講咩搵唔到 ?
如果講搵唔到 windows 都可以講搵唔到
之後又會話數量乜乜乜,扯到月球咁遠

乜柒啊??????搵Software係步驟, 咁搵Software搵唔搵到點解唔係問題啊?
你老母係咪屎眼有問題先屙到你個語文智障出黎???

屌你老母講幾句野都語言邏輯不通, 淨係識鬧鬧鬧

屌你老母
我而家講步驟,你同我講搵唔到,你智障定乜撚野呀 ? 仲話人邏輯有問題 ?
一定要有個軟件叫「屌你老母」先可以講步驟 ?

仲係唔撚明???
一個USER想要一個功能, 搵到個SOFTWARE, 用半個鐘去搵, 搵唔到, 3者係咪有分別啊?係咪影響個步驟既效率啊??? 係咪影響個UX啊?
先唔講LINUX同WINDOWS係呢3者邊一樣, 至少係咪切題啊????
屌你老母你理虧就收嗲啦, 我唔想知你智商有幾低

睇你真係有語障或閱讀障礙喎
講緊步驟,你知唔知咩步驟 ?
花一年時間搵一個軟件,係一個步驟
要用30分鐘搵一個軟件,都係一個步驟
自己唔明咩叫步驟就講咩效率,UX ,根本係你唔切題
講話咩理性討論,理條撚

唉屌ON99, 其實你係咪已經技窮
由頭到尾個討論重點根本就係個UX, 列步驟出黎係比較邊個搵SOFTWARE有效率D
於是我咪同你討論D步驟需唔需時, 繁唔繁複囉, 咁撚樣都唔切題?
我唔知你係唔明, 定係死都要拗落去 就算拗落去, 你柒左就係柒左
睇你條柒頭ON9仔比我完爆到咁樣, 我都廢事踩多兩腳, 踩到你智商由1變0就唔撚好, 你自己繼續抽水尾打飛機
搵句野都咁難,仲話搵 software 容易 ?

我幾年前試過幫人整 vpnc
google 左好耐先搵到 script 將pcf 轉做 vpnc 既 config
如果無人寫果個 script 就食屎啦

咁你有冇報答返果個人呀 ?

人地 windows, mac 就輕鬆搞掂

係 Linux user 先咁低賤

咁即係咩意思?

你搵唔到人解釋係你既問題 (你既邏輯)
你唔應該令人增加成本解決你既問題 (你既邏輯)

真係大口氣,拎自己解答問題嘅時間成本同開發及編寫一個linux版本嘅軟件或遊戲相提並論。

開發商的投資,賭錢賭時間。

你回應人地提問,用咗咩嚟賭?

你都幾戇鳩 ?
人地唔用一樣野只係單方面係提出果個人既問題

Mr. A發火了,明明linux有克服唔到嘅問題,就只識將問題歸納於用家同開發商身上

咁你有冇盡心盡力好似上嚟呢到咁去教人地點樣用?有冇諗過除咗佢資質差之外有咩嘢令到佢咁抗拒?

你窮係邊個問題 ?

唔好每次駁唔到嘅時候係咁搵其他嘢黎夾硬做比較,咁做顯得你理虧同缺乏說服力。

答左我先啦
你問我就要答,我問你就唔答
呢個世界如果個個都好似mr.a你咁諗嘢,就唔會有人寫到wine同kvm同playonlinux之類兼容windows軟件同遊戲嘅tools,個個都只會好似你咁一味抱怨人地點樣任由linux自生自滅。

放遠目光同平心而論,呢啲就係外國人同香港人嘅分別,人地至少識團結社群,一齊諗吓點樣同windows軟件共存,從而吸引到多啲人選用linux,唔似得你咁一日到黑喺度焗人用linux,又講埋哂嘅理由出嚟拒絕推動linux。

你窮係邊個問題 ?

答左我先啦

你問啲野越來越離題,你已經唔係第一次咁樣喇
開隻勁好玩既GAME
淨係LINUX玩到
問題係LINUX有事冇事都要開個COMMAND LINE呢

我係 linux 做成日野可以完全唔開 command line 打 command

巴打用邊個distribution
我用Ubuntu
淨係裝個PROGRAM都煩死
Ubuntu就開個CMD LINE, SUDO APT-GET INSTALL
裝完又唔知點樣放係DESKTOP開

利申:狗也不屌WINDOWS, 但係LINUX真係好多UX要顧

你首先講齊 D 步驟先好講 windows 容易
windows
開 ie
上網搵軟件
去搵到既結果既網址
搵下載連結
等佢下載
下載完執行 setup
按 n 個 next
等佢裝好

ubuntu
開 software center
搵軟件
按下載,自動進行下載、安裝

點樣複雜 ?

係 dash 到拉佢出黎咪得,有咩咁複雜,佢就係唔想你個 desktop 因為裝軟件搞到咁亂
deb 個 D 又係 double click 按安裝就自動處理

(Software center 少掂, 因為之前BUG左一排, 雖然最近整返好)
我唔清楚, 用Software center搵program有冇google咁易?
好多時User都係想要某個功能再去搵Software, 點睇都係會GOOGLE左個Software名先?
係dash到拉出黎你估又個個User識咩

你頭先話難用係因為安裝軟件困難
而家同一步一步做,再數步驟數證明 ubuntu 易過 windows
你又話個軟件搵唔到 ?
拉出黎唔係個個 user 識 ? 唔識唔可以學 ? 仲有個桌面亂對個 user 有咩著數 ? 如果 user 識整理個桌面,佢又有冇可能唔識係 dash 拉個 shortcut 出黎 ?
如果你講到 D user 乜都唔識,基本上佢連上網搵軟件裝軟件都唔會識
唔做,搵藉口
做,搵方法

係你自己當左搵Software係步驟, 咪拉埋一齊講囉 想點啊 存心嗌交?
事實上, 搞得UX就預左USER唔會主動學野, 一係你塞埋去比佢學, 一係就唔洗佢學
user唔識整理個桌面好正常, 唔識係DASH拉出黎更加唔出奇, 你有冇做過Front End Development嫁?

你老母,搵 software 唔係步驟一部分,adobe-setup.exe 係原本塞左係你部機既 harddisk 入面 ? 戇撚鳩
唔識整理桌面好正常,唔識係 dash 拉出黎更加唔出奇,咁唔識係 windows 裝 software 都好正常,咁你又憑咩肯定 windows ux 好過 linux desktop ?
windows 10 到今日都好多人嘈緊佢難用,點呀 ? 個別例子 ?
定係叫人用 windows 7 ? microsoft 唔再 support windows 10 以下既 windows ,你唔係想加重 microsoft 成本掛 ?

仲話理性討論 ? 用公司角度諗野講理性

你想點啊? 如果搵Software係步驟, 點解我又唔講得? 我話個軟件搵唔到又有咩問題??????? 有你講冇人講? D態度咁差仲好意思理性討論 屌你老母 唔想同你嘈

而家講緊步驟,你講咩搵唔到 ?
如果講搵唔到 windows 都可以講搵唔到
之後又會話數量乜乜乜,扯到月球咁遠

乜柒啊??????搵Software係步驟, 咁搵Software搵唔搵到點解唔係問題啊?
你老母係咪屎眼有問題先屙到你個語文智障出黎???

屌你老母講幾句野都語言邏輯不通, 淨係識鬧鬧鬧

屌你老母
我而家講步驟,你同我講搵唔到,你智障定乜撚野呀 ? 仲話人邏輯有問題 ?
一定要有個軟件叫「屌你老母」先可以講步驟 ?

仲係唔撚明???
一個USER想要一個功能, 搵到個SOFTWARE, 用半個鐘去搵, 搵唔到, 3者係咪有分別啊?係咪影響個步驟既效率啊??? 係咪影響個UX啊?
先唔講LINUX同WINDOWS係呢3者邊一樣, 至少係咪切題啊????
屌你老母你理虧就收嗲啦, 我唔想知你智商有幾低

睇你真係有語障或閱讀障礙喎
講緊步驟,你知唔知咩步驟 ?
花一年時間搵一個軟件,係一個步驟
要用30分鐘搵一個軟件,都係一個步驟
自己唔明咩叫步驟就講咩效率,UX ,根本係你唔切題
講話咩理性討論,理條撚

唉屌ON99, 其實你係咪已經技窮
由頭到尾個討論重點根本就係個UX, 列步驟出黎係比較邊個搵SOFTWARE有效率D
於是我咪同你討論D步驟需唔需時, 繁唔繁複囉, 咁撚樣都唔切題?
我唔知你係唔明, 定係死都要拗落去 就算拗落去, 你柒左就係柒左
睇你條柒頭ON9仔比我完爆到咁樣, 我都廢事踩多兩腳, 踩到你智商由1變0就唔撚好, 你自己繼續抽水尾打飛機

係 windows 安裝 final cut pro 要幾耐 ?
係 mac 安裝 windows movie maker 要幾耐 ?

你窮係邊個問題 ?

答左我先啦

點會離題
linux 少人用係 linux 問題
咁你窮咪係你既問題 ?

答左我先啦

點會離題
咁你窮咪係你既問題 ?

係,喺我人生中確實錯過咗好多機會
不過衰啲講句屋企都有責任

咁即係咩意思?

真係大口氣,拎自己解答問題嘅時間成本同開發及編寫一個linux版本嘅軟件或遊戲相提並論。

因為你唔識,要我額外付出時間解答你既問題,仲唔係要我付出更多成本 ? 呢個係你邏輯,同事件大小冇關
偷一蚊同偷一億都係偷

係13億蟲得到利潤大於7百萬豬,所以投資者會選擇13億蟲
7百萬豬唔該怪人放13億蟲黎香港

因為你唔識,要我額外付出時間解答你既問題,仲唔係要我付出更多成本 ? 呢個係你邏輯,同事件大小冇關
偷一蚊同偷一億都係偷

又撈埋其他嘢嚟講,下下拎蝗蟲同中共嚟講咁你講哂啦,仲邊有得理性討論,都唔貼題嘅,明明講緊有咩方法可以多啲人用linux,你就將問題越扯越遠

咁即係咩意思?

偷一蚊同偷一億都係偷

香港政府幾時變咗私營公司?
偷一蚊同偷一億都係偷

幼稚,你自己google睇下去偷一蚊同偷一億法庭點樣判先啦

連答人地一個問題都推,所以咪話你根本冇心想推動linux,個人高高在上唔會有謙虛嘅心同態度。

答左我先啦

點會離題
咁你窮咪係你既問題 ?

點解你窮會係你屋企責任 ?
點解 linux 少人用淨係 linux 問題 ?
Mr.A 係咪覺得command line易用過GUI

只能講如果作為一個GUI developer好似佢咁, 個Project肯定會收皮
希望唔係

偷一蚊同偷一億都係偷

又撈埋其他嘢嚟講,下下拎蝗蟲同中共嚟講咁你講哂啦,仲邊有得理性討論,都唔貼題嘅,明明講緊有咩方法可以多啲人用linux,你就將問題越扯越遠

呢個理由好明顯好理性
呢個理由係一班「為左香港著想」既人講出黎,個 D 人好多都位高權重加有錢,係香港好多投資添,你唔係唔信呢班人掛 ?

只能講如果作為一個GUI developer好似佢咁, 個Project肯定會收皮
希望唔係

要你係桌面建立一萬個資料夾,資料夾名係編號順序由 0000 ~ 9999 你諗住點做 ?

點會離題
咁你窮咪係你既問題 ?

點解你窮會係你屋企責任 ?
點解 linux 少人用淨係 linux 問題 ?

我都係唔明點解可以將個人經濟問題拉得埋linux度講。

你有冇錢係有好多因素,主要視乎你喺咩環境生活同成長,你出生喺窮困家庭,同埋可能外界對你嘅支援冇咁高嘅時候,你就要比一般人用幾倍以上時間去努力同埋自強不息(唔係下下怪人就可以解決問題),反之可以唔駛做日日揮霍。

希望唔係

要你係桌面建立一萬個資料夾,資料夾名係編號順序由 0000 ~ 9999 你諗住點做 ?

邊個end user要開一萬個folder

希望唔係

我諗你呢世都唔會明白何謂User Experience
講真linux最正係可以寫script
一次過行一堆command唔洗背/記

希望唔係

邊個end user要開一萬個folder

同佢拗晒氣啦 佢咁既智商學人黎討論OS好唔好用
偷一蚊同偷一億都係偷

幼稚,你自己google睇下去偷一蚊同偷一億法庭點樣判先啦

連答人地一個問題都推,所以咪話你根本冇心想推動linux,個人高高在上唔會有謙虛嘅心同態度。

偷一蚊係咪犯法呀,呢個係「true / false」問題
你就講講輕重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞