[廢文] [理性討論] 有咩方法可以令多啲人用linux?

738 回覆
4 Like 12 Dislike
啲細路仔返到屋企仲會拎住部電話篤?

有電腦梗係開著佢做自己嘢啦

MR. A 你忽略咗online games 呢樣嘢

好多小朋友都有玩

之前有個童年回憶post啲新一代年輕人嘅回憶就係online games...

大把online games 都係免費任玩

最低限度winxp都仲玩到

你唔會叫佢地哂錢買ps4打機吓話?

你可以排除小朋友返屋企唔玩電話 game ?
你肯部部電腦都可以玩到 online game ?
肯定好多小朋友都有玩 ?
新一代年輕人仲可以 2017年 既小朋友 ? 我間唔中都回憶下 1996年既 bio1
2017年 既小朋友用 windows xp ?
唔可以真係有 ps4 ?

你假設野我全部都係相反假設一樣成立

提出細路打機又係你地,鬥多 game 又係你地
轉頭話呢 D 野唔關事又係你地
點解主流一定係 windows ?

我明白你好無奈
但事實就係咁無奈
電腦遊戲主導非windows莫屬

有乜咁無奈 ?
就算真係無奈都唔係我無奈,係你地無奈之嘛

我地點會無奈,我哋知道呢個世界唔淨只windows一個os可以用,而我哋都傾向選擇用windows。

你肯定你有得選擇 ?
http://store.steampowered.com/hwsurvey

Windows 95.75%
OSX 3.31%
Linux 0.8%

又冇人理我

因為提出一樣野你就拉埋d九唔答八既野入去
你自問你有邊次係直直接接答撚到人架
最後仲要問一句點解主流一定係windows真係笑撚死人
除非你同我講玩pc game而用linux既人會多過用windows啦

點樣九唔搭八法 ?
你都冇直接答我野 ?
多等於主流 ?
主流唔可以推翻 ?

要點樣至可以推翻windows作為主流os嘅地位?

一味焗人推廣冇意思

根本冇個誘因要人轉用linux

你老母做雞 唔等於 全部人老母做雞

又吠乜鳩
講緊電腦無啦啦講雞
l

咁家用電腦即係咩 ?

家用電腦就係要容易用兼多用途
滿足到做功課同工作同遊戲娛樂所需
有錢你咪買mac
窮撚就係用windows 砌或者廠機㗎啦
有幾可你會聽到有人話買部腦嚟裝linux至得㗎 有都極少啦

你都係解釋唔到乜野係家用電腦
http://store.steampowered.com/hwsurvey

OSX 3.31%
Linux 0.8%

又冇人理我

根據非正式統計
中國最少有1億係覺得香港人欠左中國
啲細路仔返到屋企仲會拎住部電話篤?

有電腦梗係開著佢做自己嘢啦

MR. A 你忽略咗online games 呢樣嘢

好多小朋友都有玩

之前有個童年回憶post啲新一代年輕人嘅回憶就係online games...

大把online games 都係免費任玩

最低限度winxp都仲玩到

你唔會叫佢地哂錢買ps4打機吓話?

你可以排除小朋友返屋企唔玩電話 game ?
你肯部部電腦都可以玩到 online game ?
肯定好多小朋友都有玩 ?
新一代年輕人仲可以 2017年 既小朋友 ? 我間唔中都回憶下 1996年既 bio1
2017年 既小朋友用 windows xp ?
唔可以真係有 ps4 ?

你假設野我全部都係相反假設一樣成立

我淨係知好多細路仔都會玩online games
online games 對電腦需求好低咋喎
xp都推得郁,而我係見唔少細路仲係用緊xp打機
窮到用緊十年前嘅電腦嚟打機嘅人你未見過咩?
或者要執部二手電腦打機嘅人你又未見過咩?

我就見過...

咁家用電腦即係咩 ?

家用電腦就係要容易用兼多用途
滿足到做功課同工作同遊戲娛樂所需

有錢你咪買mac
窮撚就係用windows 砌或者廠機㗎啦
有幾可你會聽到有人話買部腦嚟裝linux至得㗎 有都極少啦

你都係解釋唔到乜野係家用電腦

OSX 3.31%
Linux 0.8%

又冇人理我

根據非正式統計
中國最少有1億係覺得香港人欠左中國

你又搵其他嘢嚟兜,根本就冇意思...

有乜咁無奈 ?
就算真係無奈都唔係我無奈,係你地無奈之嘛

我地點會無奈,我哋知道呢個世界唔淨只windows一個os可以用,而我哋都傾向選擇用windows。

你肯定你有得選擇 ?

我回緊幾個人既野,唔記得同你講個乜野好正常
仲有你講「金魚」係咩意思 ?

你回緊幾個人係你既事 關我撚事?

你要我回應你,又點會唔關你事 ?
如果你唔需要我回應,就唔好叫我回應你

1. 我叫你回應我 唔係叫你回應全部人
2. 回應我一個人就關我事 回其他人就唔關我事
3. 兜咁耐連最基本既野都回應唔到,肯答未?

理性討論 ?

呢個回覆係提醒你回應
唔存在任何觀點論點
理乜鳩性乜春?

我唔需要你提醒
唔理性點討論 ?

咁又係,提醒咗都唔應,又真係唔洗再提醒

你既理由等同細路仔既理由 ?

我就當依家學校係教佢地用linux,但係你要明白大多數細路仔都鍾意打機,而當佢地有呢個需要嘅時候都係會裝返windows㗎啦,咁你覺得佢地久而久之仲會唔會無啦啦轉返用linux?

學校教佢地用 linux 同 返屋企打機 有咩關係 ?

關係在於就算一開始係學用linux,之後都會畀windows所吸引,到最後都只會用windows而棄用linux。

你都係講唔出有咩關係
你點肯定之後一定會比 windows 所吸引 ?
又點解比 windows 所吸引就一定而棄用 linux ?

有邊個細路唔打機
linux玩到即係windows玩到
而大部份lwindows玩到但linux唔support
細路會唔識揀?

點解細路一定要打機 ?

打機既細路多定唔打既多
講緊依家2017年

打 android / ios game 既細佬多定 windows game 既細佬多
講緊而家 2017年

上面討論重點係細路打機揀linux定windows
你不如拉埋console game講埋一份
大把細路屋企有ps4 xb1

大把又有幾大把 ?
多得過我返工途中經過一間小學放學既時間,個個離開學校轉頭拎部電話出黎篤 ?
我 100% 肯定多過你所講既 ps4, xb1
連大人老人都玩 android / ios game
根據你地平時講既市場論,小朋友冇理由揀 windows game
錢本身係負擔,要屋企比錢買唔容易,但屋企比出部普通 android 電話比小朋友,自己去 play store 就大把 game 唔洗錢 download 玩

我就冇實質數據,當你講得有道理,大把細路玩android / ios game
但現實係pc gamer主流群眾都一定係windows果邊
依個我100%肯定

除非你同我講玩pc game而用linux既人會多過用windows啦

點樣九唔搭八法 ?
你都冇直接答我野 ?
多等於主流 ?
主流唔可以推翻 ?

一開始講緊細路打機會揀linux定windows
你講講下就講左細路一定要打機?
之後又講到去細路打android/ios game
咪撚以為個post推得快就冇人記得最原本條問題啦
估你下個回覆都係答唔到條問題
"細路打機會揀linux定windows?"

同埋多等於主流?你條問題係咩一回事,你老豆老母同你溝通係咪一樣咁辛苦
其實問題在於support, window同mac 炒左,
最少有大廠support,手機都係架 iPhone 同android 少人炒咩,但係有support,又有簡易既backup工具,我就學dos先,
用window大,但係新手問我買咩好我會叫佢用mac 因為佢地都係上下網打下字,有疑難就搵“天才“ ,想學自己報班又唔多洗錢。
冇人support個個睇得明d config 咩
mra 瞓左唔吠啦
最少有大廠support,手機都係架 iPhone 同android 少人炒咩,但係有support,又有簡易既backup工具,我就學dos先,
用window大,但係新手問我買咩好我會叫佢用mac 因為佢地都係上下網打下字,有疑難就搵“天才“ ,想學自己報班又唔多洗錢。

Maybe ChromeOS(which support android app already) is a sulotion
because they hace got used to using Android app.
AND by the way it is supported by Google.
不如我又講下

平時我用部電腦會:
1. 上下網睇下YouTube聽下歌 (Win/Mac/Linux ok)
2. 文書 (Colaboration=Google Docs, Individual work=MS Office)
3. 寫下program (Linux/Mac preferred, Win ok)
4. 用下MS Office (Win/Mac ok, Linux???)
5. 同啲fd玩on9 舊PC game (eg LF2) 要用一個virtual LAN嘅client (only Win ok) 所有fd都用呢個client
6. 玩下啲新少少嘅PC game (Win ok, Mac, Linux)
7. iTunes入歌落iPod (Win/Mac ok, Linux???)
8. 比較少: Photoshop/Illustrator (Win/Mac only)

點解我覺得Linux唔啱我用(由尾講起):
8. 根本用唔到PS/AI
7. 唔識Linux裝iTunes (定根本裝唔到?)
6. 得閒整kvm gpu passthrough不如打多幾鋪機 又唔係特別有興趣整來整去 又唔係特別熟手
5. 成班fd都用嗰個client 如果我叫佢地轉client佢地睬我都有味 如果我好似MrA咁清高轉其他方法嘅話=唔要班fd唔同佢地玩on9 game
4. 整撚咗好耐個wine都裝唔到
3. Linux寫program係幾好 但係我有Mac用了 咁點解重要開Linux寫program 裝多幾個OS會型啲?咪傻啦
2. 唔好問我點解唔用LibreOffice, 真係用唔慣
由細到大都係用MS Office, 小學已經教用MS Office, 出到外面人地啲電腦都係用MS Office, 更加唔好問做咩唔叫全世界一齊轉LibreOffice, 個世界唔係圍住你轉
1. 其實淨係呢啲 Linux係ok嘅 但係無理由為咗Linux而裝Linux
dualboot麻煩 一做其他野好多時都要轉OS
virtual machine慢+點解要咁做 本新個OS又唔係上唔到網

總括而言 我唔理我自己做咩OS 反正如果stick with Windows佢都會係咁改 (Win10)
做到我想做嘅野就ok 問題係Linux做唔到/我整咗好耐都整唔到你用咗咁耐Linux你可能兩下就整到 但係對新用家黎講 整咗好耐都整唔到不如唔好整算

btw MrA唔同意的話 請逐個point回應

Maybe ChromeOS(which support android app already) is a sulotion
because they hace got used to using Android app.
AND by the way it is supported by Google.

actually I want it too but no official selling method in hk, everything can solve by cloud
I think.

點樣九唔搭八法 ?
你都冇直接答我野 ?
多等於主流 ?
主流唔可以推翻 ?

一開始講緊細路打機會揀linux定windows
你講講下就講左細路一定要打機?
之後又講到去細路打android/ios game
咪撚以為個post推得快就冇人記得最原本條問題啦
估你下個回覆都係答唔到條問題
"細路打機會揀linux定windows?"

同埋多等於主流?你條問題係咩一回事,你老豆老母同你溝通係咪一樣咁辛苦

actually I want it too but no official selling method in hk, everything can solve by cloud
I think.

I think buying it from amazon UK worth a try
(UK use the same socket and voltage as we do)

I think.

I think buying it from amazon UK worth a try
(UK use the same socket and voltage as we do)

as I say no support in hk will make people not wanna buy, most of hk people are not skillful in it
LM
Linux流行唔起,MrA呢種高高在上嘅白痴仔有一定責任
power_off巴打真係好得閒
power_off巴打真係好得閒

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞