[廢文] [理性討論] 有咩方法可以令多啲人用linux?

738 回覆
4 Like 12 Dislike
好明顯引發內鬥係你地呢類人啦
大大隻字講理性討論,但事實情係最唔理性係你
問人 windows 點易用,linux 點難用,回句「明知故問
挑起問題

笑,本身係講緊點樣令多啲人用linux,而你就係咁提出各種唔關事嘅問題,主要就係將少人用linux嘅責任推哂畀用家同開發商,製造更多紛爭,總之結論係社群原地踏步就啱咁款,咁樣邊有得可以按照原題咁理性討論到落去?

Windows & linux 人性化問題之前喺linux game post同舊登已經討論過好多次,想唔話你明知故問都唔得啦!

算啦IGNORE佢
好明顯睇得出佢已經冇心討論
問人 windows 點易用,linux 點難用,回句「明知故問
挑起問題

笑,本身係講緊點樣令多啲人用linux,而你就係咁提出各種唔關事嘅問題,主要就係將少人用linux嘅責任推哂畀用家同開發商,製造更多紛爭,總之結論係社群原地踏步就啱咁款,咁樣邊有得可以按照原題咁理性討論到落去?

Windows & linux 人性化問題之前喺linux game post同舊登已經討論過好多次,想唔話你明知故問都唔得啦!

屌你老母
windows 點易用,linux 點難用,都叫唔關事
講句「明知故問」又好撚關事 ?

睇紅字
挑起問題

屌你老母
windows 點易用,linux 點難用,都叫唔關事
講句「明知故問」又好撚關事 ?

睇紅字

講多 d 具體 d 得唔得 ?
有問題有冇改善建議
what, how, when, where 都可以講下
挑起問題

算啦IGNORE佢

邊撚個冇心討論
乜都瀨落 linux 到
直接賣Linux俾Google 學當年Android咁

Google Linux

算啦IGNORE佢

邊撚個冇心討論

點都好依家個post係講緊點樣可以吸引到多啲人用linux,呢方面你有咩嘢高見?除咗不斷灌輸邊個責任同問題多啲之外。

係 google 收購 android 唔係 android 賣比 google

算啦IGNORE佢

邊撚個冇心討論

點都好依家個post係講緊點樣可以吸引到多啲人用linux,呢方面你有咩嘢高見?除咗不斷灌輸邊個責任同問題多啲之外。

唔好灌輸對 linux 有偏見訊息出黎
首先Linux一定要有自動安裝先 否則講咩都係廢話 User傾向越簡單越好 之後要有啲部分簡單過或好用Windows 好似chrome打低ie一樣

係 google 收購 android 唔係 android 賣比 google

如果Google肯收購Linux Linux肯定多成倍人用

android 咪係 Linux 囉

android 咪係 Linux 囉

我知 我想講係買曬成個Linux 唔係得Android 唔係自己開發個base on Linux嘅os (Chrome OS)
首先Linux一定要有自動安裝先 否則講咩都係廢話 User傾向越簡單越好 之後要有啲部分簡單過或好用Windows 好似chrome打低ie一樣

你指預裝 linux 電腦 ?

邊撚個冇心討論

咁如果係人地用完linux有啲感受講咗出黎但唔係好啱你聽呢?譬如軟件兼容問題、linux一堆替代softwares都冇辦法滿足唔到用家嘅需要、少遊戲啱玩之類,我知你又會話係開發商問題,但係喺人地推出linux版之前,我哋係咪可以做返少少嘢嚟配合用家需要,畀人地用住先,吸納多啲人嚟用linux?
呢度啲人應該有足夠能力組織到一個預裝linux & kvm 打機設定服務嘅網店。

你地要收幾錢至會同我set好哂啲野

邊撚個冇心討論

咁如果係人地用完linux有啲感受講咗出黎但唔係好啱你聽呢?譬如軟件兼容問題、linux一堆替代softwares都冇辦法滿足唔到用家嘅需要、少遊戲啱玩之類,我知你又會話係開發商問題,但係喺人地推出linux版之前,我哋係咪可以做返少少嘢嚟配合用家需要,畀人地用住先,吸納多啲人嚟用linux?

我唔會話 linux 冇我想玩既 game 等同 linux 冇 game 玩
我唔會話 linux 冇我想用既 software 等同 linux 冇 software 用

邊撚個冇心討論

我唔會話 linux 冇我想玩既 game 等同 linux 冇 game 玩
我唔會話 linux 冇我想用既 software 等同 linux 冇 software 用

我唔會話 linux 既操作方式同 windows 唔同等同 linux 難用

我唔會話 linux 既操作方式同 windows 唔同等同 linux 難用

唔講打機,Windows同mac各自都有適合一般用家同辦公室用戶嘅softwares,linux唔係話冇,但係少,而且我用落都係覺得ms office同photoshop好用LibreOffice同gimp,既然有啲野真係無可取代嘅時候,除咗開發者問題之外,就要諗下自己係咪有咩嘢可以做到同幫到人過渡新系統。
見兩邊講野都真係得啖笑
利申linux超重度用家+dev
見兩邊講野都真係得啖笑

收幾錢幫我set kvm & gpu passthrough

或者出set-up全教學片都好呀
Mr.A 轉過黎之後火力好似加強左

可能因為power_off(一部用嚟測試Mr.A最終底線既war machine)換咗粒勁啲既CPU掛!
騎劫

有咩方法可以令少啲人用linux?
https://lihkg.na.cx/thread/83072/page/1
見兩邊講野都真係得啖笑

咁貓义大師你快D出馬, 一野KO power_off/Mr.A啦!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞