[廢文] [理性討論] 有咩方法可以令多啲人用linux?

738 回覆
4 Like 12 Dislike
因為你唔識,要我額外付出時間解答你既問題,仲唔係要我付出更多成本 ? 呢個係你邏輯,同事件大小冇關
偷一蚊同偷一億都係偷

幼稚,你自己google睇下去偷一蚊同偷一億法庭點樣判先啦

連答人地一個問題都推,所以咪話你根本冇心想推動linux,個人高高在上唔會有謙虛嘅心同態度。

偷一蚊係咪犯法呀,呢個係「true / false」問題
你就講講輕重

你繼續扯開話題啦
Mr.A 口才真係麻麻,係咁拎日常生活甚至政治話題嚟做例子,越講越離譜同離題
Mr.A 係咪覺得command line易用過GUI

只能講如果作為一個GUI developer好似佢咁, 個Project肯定會收皮
希望唔係

要你係桌面建立一萬個資料夾,資料夾名係編號順序由 0000 ~ 9999 你諗住點做 ?

我諗你呢世都唔會明白何謂User Experience

我諗你呢世都唔會明白比人剝削但幫剝削自己既人講說話係幾戇鳩
Mr.A 口才真係麻麻,係咁拎日常生活甚至政治話題嚟做例子,越講越離譜同離題

你唔洗生活 ?
你唔係活在政治 ?

只能講如果作為一個GUI developer好似佢咁, 個Project肯定會收皮
希望唔係

要你係桌面建立一萬個資料夾,資料夾名係編號順序由 0000 ~ 9999 你諗住點做 ?

你邊忽見到我幫M$講野
同埋你係到廢UP係無助推廣LINUX, 你係要反抗既, 就認認真真諗下點樣做貢獻, 得閒寫D野飛D Request去GitHub啦
好過係到SHOW你智商比全世界睇啦

你唔洗生活 ?
你唔係活在政治 ?

但係貼題少少講返linux好唔好?下下都要拎其他嘢至解釋到linux依家嘅問題同形勢?咁樣咪證明你口才差囉。
你咁樣點樣宣傳同協助推動linux發展呀?口才又差,態度又衰,只會令更多人對linux反感。

希望唔係

邊個end user要開一萬個folder

同佢拗晒氣啦 佢咁既智商學人黎討論OS好唔好用

問你點做,你就話冇,仲好意思講理性討論 ?

希望唔係

你邊忽見到我幫M$講野
同埋你係到廢UP係無助推廣LINUX, 你係要反抗既, 就認認真真諗下點樣做貢獻, 得閒寫D野飛D Request去GitHub啦
好過係到SHOW你智商比全世界睇啦

我岩先句野,邊忽見到我話你幫 M$ 講野呀 ?
兩邊都有用
Windows有我偏向用tui嘅地方
Linux亦都有我想用gui嘅地方
不過我有programming底但係就兩邊都完全唔識寫script因為冇認真學過啲syntax
好啦模稜兩可嘅廢話講完
其實我係想問我部orangepi set唔到wifi
OS好似係叫armbian定唔知armbain
用過佢自帶嗰個n唔知咩同埋試過改嗰兩個唔記得咩名嘅file
啲名我真係唔記得點串今晚返屋企search畀你哋

你唔洗生活 ?
你唔係活在政治 ?

但係貼題少少講返linux好唔好?下下都要拎其他嘢至解釋到linux依家嘅問題同形勢?咁樣咪證明你口才差囉。

你夠批評緊我 D 口才啦,咪又係離題,口才差就唔可以討論 ?

自己生活利益比 D 蟲侵害就趕走 D 蟲,得自己一個唔夠力量就想搵多人一齊驅蟲
因為呢 D 根本同一樣既情況,只係你唔肯接受
唔好再講邊個有責任乜乜柒柒啦,呢啲問題追究嚟根本無補於事,學下人地外國點樣幫手宣傳linux啦,我睇得出人地係真心想多啲人用,反而華人地方就少好多人願意好似鬼佬咁出心出力,而香港仲衰,一味內鬥,嘈已經嘈過好多次,正面諗下點樣多啲人用,出多啲教學吸引下一般用家仲好啦。
兩邊都有用
不過我有programming底但係就兩邊都完全唔識寫script因為冇認真學過啲syntax
好啦模稜兩可嘅廢話講完

armbian
ndiswrapper ?

你唔洗生活 ?
你唔係活在政治 ?

你夠批評緊我 D 口才啦,咪又係離題,口才差就唔可以討論 ?

自己生活利益比 D 蟲侵害就趕走 D 蟲,得自己一個唔夠力量就想搵多人一齊驅蟲
因為呢 D 根本同一樣既情況,只係你唔肯接受

有因自有果,個因係你不斷用九唔搭八嘅事情嚟做類比,個果就係我頂唔順要批評你口才有問題。

口才差唔代表你可以不斷扯開話題,呢頭講完唔關事嘅嘢跟住馬上又拎其他題外話黎做類比,咁樣沒完沒了只會影響其他人對學習使用linux嘅意慾。
唔好再講邊個有責任乜乜柒柒啦,呢啲問題追究嚟根本無補於事,學下人地外國點樣幫手宣傳linux啦,我睇得出人地係真心想多啲人用,反而華人地方就少好多人願意好似鬼佬咁出心出力,而香港仲衰,一味內鬥,嘈已經嘈過好多次,正面諗下點樣多啲人用,出多啲教學吸引下一般用家仲好啦。

好明顯引發內鬥係你地呢類人啦
大大隻字講理性討論,但事實情係最唔理性係你
問人 windows 點易用,linux 點難用,回句「明知故問
挑起問題
之後其他人唔講理唔理性,入黎唔係討論,咩留明,食花生
邊班人鍾意內鬥 ? 邊班人鍾意搞事 ?
聲稱理性既人係唔會理,因為聲稱理性既人知呢班人煽風點火會幫自己,又點會親自吹熄火頭
華人少人用咪就係因為不斷幫手灌輸 linux 好難用,linux 唔好用呢 D 對 linux 毫無建樹既意識形態入去整個社會到
so far睇左咁多頁都無乜實際 contribution on 呢個 topic.. 唔知好嬲定好笑
so far睇左咁多頁都無乜實際 contribution on 呢個 topic.. 唔知好嬲定好笑

咁你有冇咩實際 contribution
兩邊都有用
好啦模稜兩可嘅廢話講完

armbian
ndiswrapper ?

冇咁長
係喺console入面tui+gui混合嘅tool嚟
入面可以set network connection
wired 同wireless都得

問人 windows 點易用,linux 點難用,回句「明知故問
挑起問題
之後其他人唔講理唔理性,入黎唔係討論,咩留明,食花生
邊班人鍾意內鬥 ? 邊班人鍾意搞事 ?
聲稱理性既人係唔會理,因為聲稱理性既人知呢班人煽風點火會幫自己,又點會親自吹熄火頭
華人少人用咪就係因為不斷幫手灌輸 linux 好難用,linux 唔好用呢 D 對 linux 毫無建樹既意識形態入去整個社會到

講咗咁多頁我真係淨係見到你一味將個波推嚟推去,而從來冇諗過點樣有效宣傳同推動linux發展。

老老實實我覺得你唔入嚟一定會少咗好多無謂嘅爭執。

因為有人撩交嗌, 都唔知係咪M$打手

我相信呢度有好多有心人同你一樣想推,與其咁拗到2046, 諗下點集中呢D力量去推
賣Linux俾Google
挑起問題

笑,本身係講緊點樣令多啲人用linux,而你就係咁提出各種唔關事嘅問題,主要就係將少人用linux嘅責任推哂畀用家同開發商,製造更多紛爭,總之結論係社群原地踏步就啱咁款,咁樣邊有得可以按照原題咁理性討論到落去?

Windows & linux 人性化問題之前喺linux game post同舊登已經討論過好多次,想唔話你明知故問都唔得啦!

我相信呢度有好多有心人同你一樣想推,與其咁拗到2046, 諗下點集中呢D力量去推

岩岩search 下facebook, 都有個叫 linux user group HK, 不過都唔係好集中向大眾推linux, 佢地都係主要向dev, prof 果邊...
會唔會開個group 集中下有心之士先?
挑起問題

笑,本身係講緊點樣令多啲人用linux,而你就係咁提出各種唔關事嘅問題,主要就係將少人用linux嘅責任推哂畀用家同開發商,製造更多紛爭,總之結論係社群原地踏步就啱咁款,咁樣邊有得可以按照原題咁理性討論到落去?

Windows & linux 人性化問題之前喺linux game post同舊登已經討論過好多次,想唔話你明知故問都唔得啦!

屌你老母
windows 點易用,linux 點難用,都叫唔關事
講句「明知故問」又好撚關事 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞