[廢文] [理性討論] 有咩方法可以令多啲人用linux?

738 回覆
4 Like 12 Dislike
我同意維持 topic 討論係每個人既責任
咁推廣 linux 自然都係每個人既責任

維持 topic 討論係每個人嘅責任我明呀
咁推廣 linux 點解又會係每個人嘅責任?

你鍾意用linux冇問題,點解要其他人跟隨你?
或者你會話想人哋多個選擇,多個選擇嚟做咩呢?linux有咩用?一般家用windows已經可以完全滿足呢類用家嘅需要,有咩必要用linux?

問緊第二次喇,不過睇怕你都唔會講得出,然後又再喺度東拉西扯到2046年

嗱我都有用linux,用咗幾個月咁啦,我睇唔出我喺linux做緊嘅嘢喺windows上面係做唔到,反而本身喺windows做到嘅嘢喺linux做就變得困難重重。

tty / tui 介面好簡單
windows 都冇咩功能要人地非用不可

唔講打機,淨係文書功能樓上已經有唔少人想用windows多過linux。

文書咩功能 ?

你睇返樓上啲人點講咪知

維持 topic 討論係每個人嘅責任我明呀
咁推廣 linux 點解又會係每個人嘅責任?

你鍾意用linux冇問題,點解要其他人跟隨你?
或者你會話想人哋多個選擇,多個選擇嚟做咩呢?linux有咩用?一般家用windows已經可以完全滿足呢類用家嘅需要,有咩必要用linux?

問緊第二次喇,不過睇怕你都唔會講得出,然後又再喺度東拉西扯到2046年

嗱我都有用linux,用咗幾個月咁啦,我睇唔出我喺linux做緊嘅嘢喺windows上面係做唔到,反而本身喺windows做到嘅嘢喺linux做就變得困難重重。

條友選擇性回覆都唔係第一次見

你開得 post 就有責任令入黎討論既人圍繞主題討論
唔能夠圍繞主題討論,咁呢個係你既責任

呢個係你既邏輯黎

明明係你不斷有心扯開話題,就賴係我責任

推廣 linux 係 linux 責任
呢個係你既邏輯

開 post 要令人圍繞 topic 討論,當然係你既責任
而且你唔可以令人圍繞 topic 討論咁自然係你既問題
呢 d 個係基於你個邏輯既描述

你都痴線
推廣linux梗係由熟linux嘅人推廣同說服多啲人用
我呢個post都係講緊呢啲嘢
畀緊意見你哋睇吓可以點樣再做好啲
你夾硬搵啲嘢撈埋嚟講有咩意思
明明就係有啲嘢你拗唔過人
就吓吓都偷換慨念
講唔通就係講唔通
唔好再咁牛皮燈籠啦
畀你拗贏咗又點
你仲係用埋呢啲咁嘅手法推廣
係唔會有顯著成效
只會更多人不滿同對你反感咋

我冇同人拗
我頭先一直問緊你
破壞氣氛 係咪等於 唔理性
到而家都唔回應
根本有心阻止人理性討論

呢個係你既邏輯

你都痴線
就吓吓都偷換慨念
講唔通就係講唔通
唔好再咁牛皮燈籠啦
畀你拗贏咗又點
係唔會有顯著成效

我冇同人拗
我頭先一直問緊你
到而家都唔回應
根本有心阻止人理性討論

你問埋啲嘢根本係同本身討論緊嘅嘢無關
阻止你將個話題越扯越遠係理所當然嘅事
你自己本身都唔係想理性討論
就嚟老屈我唔想理性討論
作為一個未接觸過linux既windows用家
個人認為問題最根本係點解我要轉用linux?
解答到先有得講落去
唔係既幾多宣傳幾多教學support都係白費

咁你幾時面對「破壞氣氛」係咪等於「唔理性」未呀 ?
你個 post title 就係標榜理性討論,定義唔到咩叫理性討論點樣理性討論 ?

又講返轉頭,明明你就解釋同說服唔到人地用linux,點解仲要咁厚臉皮喺度搵其他嘢講?

呢個post本身就係圍繞住linux,
講緊點樣多啲人用,
而唔係畀你不斷扯開話題同自圓其說。

你開得 post 就有責任令入黎討論既人圍繞主題討論
唔能夠圍繞主題討論,咁呢個係你既責任

呢個係你既邏輯黎

明明係你不斷有心扯開話題,就賴係我責任

呢個係你既邏輯

推廣 linux 自然都係每個人既責任

紅字: 偷換概念
想討論咪要維持討論
想推廣中inux咪要推廣linux
前一句有前設,後一句就刪去前設,完完全全將兩樣野混為談,可見你為咗拗贏人連基本論說方法都可以歪曲。

仲有 乜春野叫「自然」?
乜推廣linux 係大自然全體既一部份、人性行為既一部份、普偏義意或自然現象黎架咩?
在我而言,呢四樣野都唔係

點樣冇左前設
唔係我要贏,係你地想贏,我由頭到尾都話要贏,但一直提贏既係你地
呢度既「自然」唔係解「大自然」咩事,唔識解就查字典
就嚟老屈我唔想理性討論

而家問緊你
你係理性就回應
解答到先有得講落去

作為一個未用過 windows 既用家點解要用 windows ?
解答到先有得講落去

我問咗佢幾次,佢冇次正面回答過我
解答到先有得講落去

作為一個未用過 windows 既用家點解要用 windows ?

windows做咩都順手過linux

文書大勝
娛樂大勝
支援大勝

Linux嘅定位係商用級,你應該多啲向企業推廣吓。
題外話
Raspbian本身會送埋Mathematica
岩岩手痕run吓benchmark
慢到咁送個Mathematica黎做得到啲咩
PC都要run幾日幾夜既大loop喺部pi上面run一年?

解答到先有得講落去

邊度揾到有 未用過電腦細路仔?
重要係一個windows/mac都冇嘅屋企
因為呀爸呀媽用過windows/mac九成九會跟咗用
就嚟老屈我唔想理性討論

而家問緊你
你係理性就回應

你依家問緊嘅嘢同本題目無關
所以我拒絕回答無關緊要嘅問題
我係理性就應該堅持唔再畀你扯開話題
解答到先有得講落去

冇原因要用windows
但香港有邊個人生第一部pc唔係用windows?
可以答你用開就用落去
btw你答到未,我用開windows點解要手多多走去轉?

呢個係你既邏輯

你都痴線
就吓吓都偷換慨念
講唔通就係講唔通
唔好再咁牛皮燈籠啦
畀你拗贏咗又點
係唔會有顯著成效

我冇同人拗
我頭先一直問緊你
到而家都唔回應
根本有心阻止人理性討論

你問埋啲嘢根本係同本身討論緊嘅嘢無關
阻止你將個話題越扯越遠係理所當然嘅事

如果你認為
破壞氣氛 = 唔理性
絕對影響整個討論

點解mra 咁理性既
成班癲狗吠你都陪佢地

汪汪汪汪汪汪汪
解答到先有得講落去

文書大勝
娛樂大勝
支援大勝

順手係一種比較
一個冇用過 windows 既人點樣拎 windows 同 linux 比較 ?
解答到先有得講落去

你係粒細胞時就係子宮入面用 windows ?
解答到先有得講落去

文書大勝
娛樂大勝
支援大勝

邊個同你講 linux 既定位係商用級 ?
解答到先有得講落去

你係粒細胞時就係子宮入面用 windows ?

愈扯愈遠,拉返你返黎先
細路仔第一部電腦/學校上電腦堂,會唔係用windows?

文書大勝
娛樂大勝
支援大勝

邊個同你講 linux 既定位係商用級 ?

咁家用級用家裝嚟有咩用,願聞其詳

點解mra 咁理性既
成班癲狗吠你都陪佢地

汪汪汪汪汪汪汪

你自己認真睇返成個post,
係邊個破壞本身嘅討論至講嘢。
解答到先有得講落去

冇原因要用windows
但香港有邊個人生第一部pc唔係用windows?
可以答你用開就用落去
btw你答到未,我用開windows點解要手多多走去轉?

你仲有個 option 係未用 windows 所以連電腦都唔會接觸都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞