[廢文] [理性討論] 有咩方法可以令多啲人用linux?

738 回覆
4 Like 12 Dislike
依家個市場已經米已成炊,linux冇咩本錢請求到啲開發商出多啲linux版軟件同埋遊戲,要多啲人用linux只能夠由linux社群主動配合人、迎合人地嘅需要。

啫係點?譬如需要wine全面兼容更多日常用嘅軟件同遊戲,而唔係夾硬出啲替代品要人接受,又或者全面精簡KVM嘅設定(尤其gpu passthrough方面),我知求其google都搵到類似教學,但係對好多人嚟講都係好複雜,最難係gpu passthrough果part,如果呢到有人可以出返個教學step by step大致講吓點用應該吸納到多啲人用linux。

有人話唔識用就唔好用,話linux唔啱你用,如果咁多人都用咁撚樣嘅態度對待想用linux但係資質差嘅人,就抵linux成世喺家用市場裡面都冇得立足。

想人地多個選擇係好事,但係都要理性諗下點樣配合到人,點樣可以多啲人用。
點解個責任會變左係 linux 社群主動配合,唔係整個科技生態轉變 ?

點解要 wine 兼容而唔係開發商設計跨平台軟件同遊戲 ?

點解會存在唔識用 linux 呢個狀態,咁存唔存在唔識用 windows 唔識用 mac 狀態 ? 一出世就識用 ?

呢個局限狀態係故意創造出黎,唔係配唔配合問題
點解個責任會變左係 linux 社群主動配合,唔係整個科技生態轉變 ?

點解要 wine 兼容而唔係開發商設計跨平台軟件同遊戲 ?

點解會存在唔識用 linux 呢個狀態,咁存唔存在唔識用 windows 唔識用 mac 狀態 ? 一出世就識用 ?

呢個局限狀態係故意創造出黎,唔係配唔配合問題

linux + kvm 比起任何一個平台更麻煩同難用(指設定方面)

如果有人推出行linux嘅pc,並預載kvm及設定妥當,就會即刻多唔少用家轉用。

依家linux咁少人用,邊吸納到多啲開發商駛錢駛人力去推出更多linux版軟件同遊戲,所以個人覺得首要條件係要多人用linux,而點至多人用就只能夠靠社群去推動linux。

點樣推動就係正如本文所講,用唔同方法迎合用家所需。
開隻勁好玩既GAME
淨係LINUX玩到
問題係LINUX有事冇事都要開個COMMAND LINE呢
Linux 有冇咩系統介紹
之前玩過Ubuntu
Linux 有冇咩系統介紹
之前玩過Ubuntu

Manjaro
原來推廣 linux 係要由 linux 社群配合

咁香港要推廣電腦科技,都應該係由電腦科技社群配合,即係香港發展唔到電腦科技產業,成日講 hknoit 係從事電腦科技既人員造成,如果將呢個責任推落你同有份從事電腦科技工作既人到合唔合理 ?

推廣一件事唔係由個別人士、社群扛起呢個責任,係全部人都有責任
開隻勁好玩既GAME
淨係LINUX玩到

我係 linux 做成日野可以完全唔開 command line 打 command
好難個喎,本身windows比較簡單易用,係比大眾用
linux比較高階但難用,係比專業人士用(IT狗)

windows 點易用法 ?
linux 點法用法 ?

咁香港要推廣電腦科技,都應該係由電腦科技社群配合,即係香港發展唔到電腦科技產業,成日講 hknoit 係從事電腦科技既人員造成,如果將呢個責任推落你同有份從事電腦科技工作既人到合唔合理 ?

推廣一件事唔係由個別人士、社群扛起呢個責任,係全部人都有責任

咁少人用linux,你係大型遊戲或軟件開發商會唔會用咁多人力同物力去賭去博?風險咁大點會拎啲錢咁樣駛?

就當全部人都有責任,但要推動linux依家就一定要社群配合,理由上面講得好清楚,如果唔係你拗到2046年都係一鳩樣!
留名
世界大戰留名
利申: 用Mac 但會用到Linux server

linux 點難用法 ?

明知故問

linux 點難用法 ?

明知故問

講你就講啦,屌你老母

咁少人用linux,你係大型遊戲或軟件開發商會唔會用咁多人力同物力去賭去博?風險咁大點會拎啲錢咁樣駛?

就當全部人都有責任,但要推動linux依家就一定要社群配合,理由上面講得好清楚,如果唔係你拗到2046年都係一鳩樣!

你係腦細會唔會請個冇工作經驗既人,風險咁大點會拎 D 錢咁樣洗 ?
社群配合,咁即係香港搞唔成電腦科技產業係你條仆街有份造成啦 ?
開隻勁好玩既GAME
淨係LINUX玩到

我係 linux 做成日野可以完全唔開 command line 打 command

巴打用邊個distribution
我用Ubuntu
淨係裝個PROGRAM都煩死
WINDOWS就CLICK個EXE 確定確定確定裝完, DESKTOP出埋捷徑
Ubuntu就開個CMD LINE, SUDO APT-GET INSTALL
裝完又唔知點樣放係DESKTOP開

利申:狗也不屌WINDOWS, 但係LINUX真係好多UX要顧

你係腦細會唔會請個冇工作經驗既人,風險咁大點會拎 D 錢咁樣洗 ?
社群配合,咁即係香港搞唔成電腦科技產業係你條仆街有份造成啦 ?

你咁即係要開發商拎錢去賭,去博一舖,果到至少成幾千萬嘅銀碼數字你拎一份工嚟比較?
重寫一隻遊戲所動用嘅錢同人力資源遠大過你去請一個冇工作經驗嘅人。
Mr.a 幾時至肯放低自尊同身段,唔好成日都用高高在上嘅態度反駁啲人點解傾向用windows,同埋企圖合理化linux點解少人問津,咁樣太離地,你根本就唔明市場上嘅需求,只識得單向要求開發商拎筆錢去賭,賭有冇多啲人用,冇就繼續再推人地倒錢落海,根本唔願正視最根本嘅問題。
開隻勁好玩既GAME
淨係LINUX玩到

我用Ubuntu
WINDOWS就CLICK個EXE 確定確定確定裝完, DESKTOP出埋捷徑
Ubuntu就開個CMD LINE, SUDO APT-GET INSTALL

利申:狗也不屌WINDOWS, 但係LINUX真係好多UX要顧

你首先講齊 D 步驟先好講 windows 容易
windows
開 ie
上網搵軟件
去搵到既結果既網址
搵下載連結
等佢下載
下載完執行 setup
按 n 個 next
等佢裝好

ubuntu
開 software center
搵軟件
按下載,自動進行下載、安裝

點樣複雜 ?

係 dash 到拉佢出黎咪得,有咩咁複雜,佢就係唔想你個 desktop 因為裝軟件搞到咁亂
deb 個 D 又係 double click 按安裝就自動處理
開隻勁好玩既GAME
淨係LINUX玩到

我用Ubuntu

一般program就裝vbox算啦,打機就用kvm(過程麻煩)。
不如試下問
點解推翻中共,推翻特區政府係咁難
點解一出世就要攞特區政府出世紙特區護照做中國人
點解唔係各國政府容許地球上任何地方嘅人隨時轉做該國國民
Mr.A 轉過黎之後火力好似加強左
Mr.a 幾時至肯放低自尊同身段,唔好成日都用高高在上嘅態度反駁啲人點解傾向用windows,同埋企圖合理化linux點解少人問津,咁樣太離地,你根本就唔明市場上嘅需求,只識得單向要求開發商拎筆錢去賭,賭有冇多啲人用,冇就繼續再推人地倒錢落海,根本唔願正視最根本嘅問題。

我有咩放低自尊同身段 ? 你仲神奇,作為一個消費者但以一間公司諗野 ?
你打工係咪會諗下腦細賺錢好辛苦,不如出少 D 糧
假放會搞到人做埋自己 D 野,你記住你唔唔好放假,放假等於令你腦細有損失,令你同事有損失

又講市場下嘛 ?
而家中國13億蟲既市場大過香港700萬人,所以應該普教中,引入新移民,中港融合,令投資者利潤最大化
高鐵將會令香港每年獲得幾多幾多億利潤,但香港先比600億,而家好似合計比左成1000億
機場三跑會䬷香港每年獲得幾多幾多億利潤,但香港先比600億,仲要承受海洋污問題

請問開發商獲得利益同時你得到 D 乜野
得到你想玩既遊戲 ? 去旅行方便 D ?

中國就有這麼一群奇怪的人,本身是最底階層,利益每天都在被損害,卻具有統治階級的意識,在動物世界裡找這麼弱智的生物是不可能。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞