[廢文] [理性討論] 有咩方法可以令多啲人用linux?

738 回覆
4 Like 12 Dislike
用咩O/S其實都喺各有所需,本來都想搭下嘴吹下linux, 見到嘈交都無興趣囉

我自己都喺 linux >>> windows兩邊走,IOS從不考慮,亦唔會贊或彈某個O/S , 癈事嘈交

如果想多人轉用linux, 我有以下睇法

1. 攪好個 office , 真喺走晒位,成日比客用咗咩格式

2. 有無一個真工好用嘅 PDF Editer ?

3. 有無一個可以取代 AutoCad 嘅 Software ?

4. Game!

利申 : 全職工程撚 , 半隻 IT 狗 , 支持更多人用 Linux

1. 我唔清楚你講既office 係咩office , 因為linux好撚多office software ,呢啲office 同linux 係唔同project 黎,linux 除左libreoffice 仲有好多唔同office software 可以用, 只不過libreoffice 係最多人姐。 btw 而家libreoffice 開docx 都好少走位,連政府果doc file 大多數都ok .

3. libreCad , 未用過,唔知work 唔work .

睇黎我遲下都要再試多次LibreOffice 不竟對上一次用都可能有半年前以上
btw我試過windows MS Office做開嘅docx做到一半拎過mac MS Office度做
雖然顯示返出黎係冇走位 但做咗陣發現windows嗰part㩒enter個行距同mac個行距唔一樣
我咩都冇set過係用default 跟住試過set返一樣 兩part一齊改formatting都試埋 整咗好耐都唔得 最尾copy咗一開始嗰堆字去第二度 再paste返落個MS Word先至啱返位(paste using default formatting)

http://archive.hkgolden.com/view.aspx?message=6034023&page=1&highlight_id=0
我唔知你走位係
msoffice 開 odf 走位
openiffice 開 msoffice document 走位
我2年前已經寫過3篇文係分析 odf, msoffice document 同 openxml document
我 reverse 左 msoffice document 同 openxml document 個結構
顯示 msoffice document 同 openxml document 都係冇單位計算
你要用 msoffice 做一個 grid 要
有時間可以睇下,寫得幾好
http://whylinuxisbetter.net/index_tw.php?lang=tw

恕我直言,「自由地享受上百個遊戲」果到我一撳入去,嘩... 啲畫質真係慘不忍賭,講完。
用咩O/S其實都喺各有所需,本來都想搭下嘴吹下linux, 見到嘈交都無興趣囉

我自己都喺 linux >>> windows兩邊走,IOS從不考慮,亦唔會贊或彈某個O/S , 癈事嘈交

1. 攪好個 office , 真喺走晒位,成日比客用咗咩格式

3. 有無一個可以取代 AutoCad 嘅 Software ?

4. Game!

利申 : 全職工程撚 , 半隻 IT 狗 , 支持更多人用 Linux

1. 我唔清楚你講既office 係咩office , 因為linux好撚多office software ,呢啲office 同linux 係唔同project 黎,linux 除左libreoffice 仲有好多唔同office software 可以用, 只不過libreoffice 係最多人姐。 btw 而家libreoffice 開docx 都好少走位,連政府果doc file 大多數都ok .

3. libreCad , 未用過,唔知work 唔work .

睇黎我遲下都要再試多次LibreOffice 不竟對上一次用都可能有半年前以上
btw我試過windows MS Office做開嘅docx做到一半拎過mac MS Office度做
雖然顯示返出黎係冇走位 但做咗陣發現windows嗰part㩒enter個行距同mac個行距唔一樣
我咩都冇set過係用default 跟住試過set返一樣 兩part一齊改formatting都試埋 整咗好耐都唔得 最尾copy咗一開始嗰堆字去第二度 再paste返落個MS Word先至啱返位(paste using default formatting)

http://archive.hkgolden.com/view.aspx?message=6034023&page=1&highlight_id=0
我唔知你走位係
openiffice 開 msoffice document 走位
我2年前已經寫過3篇文係分析 odf, msoffice document 同 openxml document
我 reverse 左 msoffice document 同 openxml document 個結構
顯示 msoffice document 同 openxml document 都係冇單位計算
你要用 msoffice 做一個 grid 要 100% 達到指定文件 size 係不可能
例如要係 a4 紙整一個 10x10 既 grid
a4 紙係 29.7 x 21.0 cm
即係每個 cell 係 2.97 x 2.10 cm
你會發現用 msoffice 係好難做
但用 odf 係可以指定 單位
要做一個咁既 grid 係好容易
所以好合理推斷 ms 想將 openxml 申請做 iso 但被 reject 呢個可能係其中一個原因
http://whylinuxisbetter.net/index_tw.php?lang=tw

恕我直言,「自由地享受上百個遊戲」果到我一撳入去,嘩... 啲畫質真係慘不忍賭,講完。

佢有一百個遊戲係事實
你接唔接受遊戲畫質,佢有一百個遊戲都係事實

佢有一百個遊戲係事實

得一百個遊戲都係事實

佢有一百個遊戲係事實

得一百個遊戲都係事實

上百唔係得一百

佢有一百個遊戲係事實

係,換句話講呢個post同依家市場上所睇到嘅都係事實,接唔接受同改唔改變到係另一回事。

佢有一百個遊戲係事實

係,換句話講呢個post同依家市場上所睇到嘅都係事實,接唔接受同改唔改變到係另一回事。

市場本身係一個不斷變化既野
你頭先引文「自由地享受上百個遊戲」
當中冇涉及遊戲畫質既討論點,但你就用畫質作討論點 ?
另外就會產生遊戲要高畫質先值得玩問題
而事實係冇關係
任天堂出左部 famicom mini 回顧 30年 8 bit 遊戲
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/lifestyle/20161117/mobile/bkn-20161117181550018-1117_00982_001.html
內建得30個遊戲,但主機銷量多過 ps4 pro
minecraft 都係走 8 bit 風
跨平台,亦係好多人玩既遊戲

佢有一百個遊戲係事實

而事實係冇關係
任天堂出左部 famicom mini 回顧 30年 8 bit 遊戲
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/lifestyle/20161117/mobile/bkn-20161117181550018-1117_00982_001.html

畫質唔關事 重點係呢一點我相信對大部份人黎講都唔吸引

唔係話Linux嗰一百個game入面一隻吸引嘅game都冇 但係攞佢地同任天堂比 整體黎講吸引程度有得比咩
你都識講famicom mini重好賣過ps4 pro
Linux嗰堆game相比下應該車尾燈都見唔到

篇文講話你是一位重度遊戲玩家嘅話 Windows啱你多啲 佢咁講得都知 會玩呢啲Linux game嘅人對gaming都比較求其 或者係零零舍舍鍾意玩某幾隻game嘅人

鍾意某幾隻game嘅人佔幾多數? 點多都只會係一小部份嘅人
另外對gaming求其/有咩玩就玩咩嗰啲人 可能有啲人真係會裝個Linux就係為咗試下 但係多數玩兩玩咪del 要揾野玩 手機依家重多game又有好多唔洗錢

你話畫質差唔係問題任天堂都係咁 但係你聽過幾多人話佢玩Super Tux? 聽過幾多人話佢玩Super Mario? 我想講咩我諗你都明

一般人想揾game玩 又唔係好多game係Linux Exclusive 有百幾隻game根本對佢地黎講唔係一個why Linux is better嘅point黎 用返佢地本新用緊嘅device(eg 手機/windows)隨時重多野玩

4. Game!

我唔知你走位係
你要用 msoffice 做一個 grid 要

點都好啦,我本人唔反對用linux , 亦非常鍾意自由軟體個理念,但喺個人嘅能力真喺好難推動,本身自己都嗎腦痴一個,要其他同事轉車linux以經攪到想死咁囉,話唔好用又走位,如果我對一兩個人梗喺輕鬆啦,40幾人電話響不停

如果每個同事都喺高階使用者又唔同講法,淨喺一個 FTP DownLoad File同燒碟都方便過 Windows十倍,一教就識,用windows直接企咗響到,呢啲就喺所有話linux唔好用嘅人,死未

最後,作為半隻 IT 狗都喺認為各個操作系統有其長處與不是( IOS 例外)

我唔知你走位係
你要用 msoffice 做一個 grid 要 100% 達到指定文件 size 係不可能
例如要係 a4 紙整一個 10x10 既 grid
a4 紙係 29.7 x 21.0 cm
即係每個 cell 係 2.97 x 2.10 cm
你會發現用 msoffice 係好難做
但用 odf 係可以指定 單位
要做一個咁既 grid 係好容易
所以好合理推斷 ms 想將 openxml 申請做 iso 但被 reject 呢個可能係其中一個原因
[/quote]

(1) OpenXML 係有ISO的

(2) 29.7 x 21cm 既白紙分一個10x10既格, 每個格唔會係2.97 x 2.10cm, 只係tends to 2.97x2.10 因為grid上面既線係有weight既

(3), 數一數個step MS Office 畫10x10 equal sized grid:
i. 畫 10x10 table
ii. 將紙set no margin
iii. 畫最右同最底既線去條邊
iv. Click " Distribute Rows"
v. Click "Distribute Columns"
我唔知有咩咁「難做」(LIHKGMr.A, 2017)

(4) 最後, MS Office 都係乜野單位都可以指定的, 唔止inch (default), 仲有mm, cm, m 都可以, 唔洗設定, 你就咁打「3mm, 4cm, 6m」就可以

你呢段文字先加入唔少錯誤資訊, 又基於呢d資訊加入個人因為唔識用而產生既主觀意見, 完全表現出乜野叫做不負責任既意見主導者

佢有一百個遊戲係事實

而事實係冇關係

講返遊戲市場問題
每個平台有佢既特點黎吸客
ps4,bx1,windows都係大作平台,打開機既都係3揀1
玩獨佔就買ps/xb,要畫質/玩慣kb+mouse就用windows
再者windows都係indie game首選
平時唔打開機,純消磨時間果班咪走去玩手機game
相反,linux係遊戲市場上真係冇立足點
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞