[廢文] [理性討論] 有咩方法可以令多啲人用linux?

738 回覆
4 Like 12 Dislike
Mr A十句有九句都係反問人點解,討乜鬼論。
天生就識人= user experience for fresh user. 
如果第一次用就唔識用,代表ux設計得差。
跟據非正式統計 libreoffice 既ux 比ms office 差好多

巴打講出我心聲

你對住一個覺得個個user都應該識用command line嘅人
講乜鬼user experience

識用鍵盤識打字就識用command line好似係
ok 我得出結論
以後問乜都直接答 點解唔用linux

MrA: 用linux
我: 我要win/mac黎
- 文書
- MS Office
- 用舊程式
- 打機
- iTunes
- PS/AI
MrA: 錯喇
- 你天生識用MS Office? 唔識用LibreOffice係你錯 我用到所以全世界都應該用到
- 呢個舊到冇人再理嘅程式 你應該叫developer去update下佢 一個target for windows user嘅程式應該整埋Linux版
- 你打機係不切實際我唔同你討論
- 講咗唔知去邊 總之iTunes冇Linux版係Apple問題 你問咩都係答呢句架喇
- 你話你冇得揀 所以我屈你話係你自己放棄揀 之後唔同你討論

好似係
- 文書
- MS Office
- 用舊程式
- 打機
- iTunes
- PS/AI
- 你天生識用MS Office? 唔識用LibreOffice係你錯 我用到所以全世界都應該用到
- 呢個舊到冇人再理嘅程式 你應該叫developer去update下佢 一個target for windows user嘅程式應該整埋Linux版
- 講咗唔知去邊 總之iTunes冇Linux版係Apple問題 你問咩都係答呢句架喇
- 你話你冇得揀 所以我屈你話係你自己放棄揀 之後唔同你討論

好似係

有冇諗過呢d 問題本身可以問題?
發生問題果陣你做緊咩?
你係咪試過解決?
你點知呢個問題一直都有?
非正式統計空氣中有20%係氧氣
- 文書
- MS Office
- 用舊程式
- 打機
- iTunes
- PS/AI

好似係

有冇諗過呢d 問題本身可以唔係問題?
發生問題果陣你做緊咩?
你係咪試過解決?
- 文書
- MS Office
- 用舊程式
- 打機
- iTunes
- PS/AI

好似係

發生問題果陣你做緊咩?
你係咪試過解決?

你漏咗呢啲
點解冇跨平台開發?
你用正版定老翻? (答老翻就屌鳩你之後唔洗答)
- 文書
- MS Office
- 用舊程式
- 打機
- iTunes
- PS/AI

好似係

發生問題果陣你做緊咩?
你係咪試過解決?

你漏咗呢啲
點解冇跨平台開發?
你用正版定老翻? (答老翻就屌鳩你之後唔洗答)

點解linux 唔打得機?
點解小明友一定要打機?
你憑咩以windows 多人打機就話linux 少人打機?
你唔比人用手提電話打機?console 唔得?

1. 冇意見
2. google docs, libreoffice
3. 冇意見
4. 點解要用 msoffice ?
5. 點解冇跨平台開發 ?
6. 點解冇跨平台開發 ?
7. 點解冇跨平台開發 ?
8. 點解只可以用 photoshop/illustrator ?

2. 睇多次紅字, 我有用過, 一來真係唔慣, 二來周圍有九成嘅電腦都係行MS Office, 你想轉都轉唔到; btw公司電腦因保安理由, 冇internet connection, usb都讀唔到, 外來程式都run唔到, 只有MS Office用
4. 見(2.)
5. 因為個client舊到仆街 你出錢出力去開發? 我成班fd都係用開佢 冇得轉 重有唔好話developer唔整跨平台係佢嘅錯 因為隻client主要for PC(windows) game用 佢target係windows 唔需要做跨平台 不過我同啲fd攞埋黎做virtual LAN玩LF2咁解
6. 有啲係舊game 有其中一隻有出Linux版 但bug到仆街 重有就係如果windows都打到嘅機 我平時又用開windows(因為重有其他野要用windows做) 點解要突登裝Linux玩呢隻game? 又唔係Linux-exclusive 得閒冇野做想打機就要重新開機之後入dualboot個Linux? 根本不切實際
7. 呢個我都廢事詳答 你寫信去Apple叫佢整個官方Linux版 睇下佢地睬唔睬你
8. 你意思係叫我用第二隻程式(eg GIMP)之後重新學過? 太得閒冇野做嘅話 我可能會考慮下嘅 唔係個個好似係咁多時間 同埋我用PS/AI唔會係用自己部電腦 根本唔輪到我揀用咩程式 嗰部電腦得PS/AI

2. 有咩工具係天生識用 ? 如果你用緊個人身份識定職員身身份講 ?
5. 咁個 vlan 本身洗唔洗錢 ? 如果唔洗,而你有用,都可以回饋比開發者等佢開發 linux 版
6. 如果不切實際係理由既話,我可話打機本身都係不切實際
7. 隔黎 post 有人因為 apple 用緊中國 cert email apple 要求 apple 停用中國 cert 驚比人 mitm apple 未有回應,但依然努力緊,你認為唔值得野你可以唔做
8. 唔輪到你揀,而你選擇放棄揀選,其實你係唔需要討論

天生就識人= user experience for fresh user.
跟據非正式統計 libreoffice 既ux 比ms office 差好多

你肯定 windows 天生就識用 ?
windows 都有堆人第一次用都唔識用,即係佢 ux 設計得差
msoffice 2007, windows 8 最初發佈既回應,都好多 user 屌鳩佢新介面差
Mr.A 可唔可以分享吓當時你係點樣去嘗試說服政府同有關機構部門去用linux教書?
佢講黎講去都三幅屁 乜你仲咁「理性」呀

對唔住我嘅錯

佢問點解要用win打機丫嘛
我咪答佢我點解要用win
之後佢就話我冇討論價值/打機冇價值
重來冇駁過點解唔需要win打機

我講打機不切實際係建基於你講 dualboot linux / windows 不切實際
點解唔需要win打機 ?
咁點解需要打機 ?

巴打講出我心聲

你對住一個覺得個個user都應該識用command line嘅人

linux 一定要 command line 先用到 ?
Mr A十句有九句都係反問人點解,討乜鬼論。

反問都係討論既一種

對唔住我嘅錯

我講打機不切實際係建基於你講 dualboot linux / windows 不切實際
咁點解需要打機 ?

巴打講出我心聲

某啲情況係
1. 裝倉頡已經要用(就咁裝係用唔到,要改xprofile至得)

2. cap .gif圖

3. 當部份driver行唔到,就必須要用command解決,譬如wifi driver。

對唔住我嘅錯

咁點解需要打機 ?

紅色我從來冇講過 唔好屈我
你睇返之前我啲回覆 我有講過我未換mac前一直都係用windows+Linux dualboot試過vm都試過

我講不切實際嘅係 我一想打機就要重新開機 由windows轉去Linux度打 打完機要做野 就再重新開機 由Linux轉返去windows 根本用返windows打機嘅話就唔洗轉來轉去
依家windows都打到機 重要少bugs過Linux版 又唔洗轉黎轉去 又唔洗setup完一大輪野先有得玩自己攞苦黎辛 所以我話用Linux玩返windows都玩到嘅game係不切實際
唔係dualboot windows/Linux不切實際
- 文書
- MS Office
- 用舊程式
- 打機
- iTunes
- PS/AI

好似係

文書 同 msoffice 點解要分開 ?
究竟係需要文書定需要 msoffice ?
用舊程式
呢個算係個人需要定全部人都需要 ?
新 windows 系統運行舊程式未必相容,如果你話可以內容設定相容性,咁係咪所有人都識改相容性 ?
唔識改導致相容性導致係新 windows 系統運行唔到舊程式係人既問題 ? 軟件設計問題 ? 新 windows 系統問題 ?
iTunes 冇 linux 版當然係 apple 問題
等於 我既出現導致有呢個 topic 既出現,你地覺得我有問題 一樣之嘛
係有得揀既情況,選擇唔揀仲唔係放棄選擇 ?
你都放棄左咁有咩需要討論 ?
你腦細 back pay,你搵你同事傾點樣追討欠薪,你同事回句「係咁架啦」,你會點回應 ?

對唔住我嘅錯

咁點解需要打機 ?

紅色我從來冇講過 唔好屈我
你睇返之前我啲回覆 我有講過我未換mac前一直都係用windows+Linux dualboot試過vm都試過

我講不切實際嘅係 我一想打機就要重新開機 由windows轉去Linux度打 打完機要做野 就再重新開機 由Linux轉返去windows 根本用返windows打機嘅話就唔洗轉來轉去
依家windows都打到機 重要少bugs過Linux版 又唔洗轉黎轉去 又唔洗setup完一大輪野先有得玩自己攞苦黎辛 所以我話用Linux玩返windows都玩到嘅game係不切實際
唔係dualboot windows/Linux不切實際

打機時用 windows 唔打機時用 linux 又點樣不切實際 ?
咁用 mac dual boot 去 windows 打機又係咪不切實際 ?
其實我真係想學用linux
鐘意佢夠minimalistic 鐘意裝乜就裝乜
唔似windows 咁加載一堆無用程式

不過要記一堆command 真係懶得濟

有錯就指正

巴打講出我心聲

某啲情況係
1. 裝倉頡已經要用(就咁裝係用唔到,要改xprofile至得)

3. 當部份driver行唔到,就必須要用command解決,譬如wifi driver。

裝咁多次 scim 冇一次需要入 xprofile set 野,click system trap 個 input method icon 開 dialog 全部用 mouse click 搞點

cap .gif要 command ?
你指 cut 段片某個時間出黎轉 gif ?
求其搵個 QGifer 已經搞點

有 driver mananger 架

而家究竟 D 人無知定點呀 ?

有錯就指正

唔識command 都可以用到

有錯就指正

用 linux 要記一堆 command 已經比人洗左腦

某啲情況係

裝咁多次 scim 冇一次需要入 xprofile set 野,click system trap 個 input method icon 開 dialog 全部用 mouse click 搞點

cap .gif要 command ?
你指 cut 段片某個時間出黎轉 gif ?
求其搵個 QGifer 已經搞點

有 driver mananger 架

而家究竟 D 人無知定點呀 ?

我真係要改xprofile至用到fcitx,scim就點改都冇辦法可以喺原生program度打字,我係用manjaro (archlinux)。

你講果個tool可以指定cap某個範圍嘅gif?

我講嘅driver問題係你裝完咗都係用唔到果種情況,跟住就要用command解決。

究竟你有冇經歷過我所講嘅問題?

有錯就指正

唔識command 都可以用到

不過有時用command快過你撳撳撳就真嘅

有錯就指正

用 linux 要記一堆 command 已經比人洗左腦

畀google洗咗腦,每次嘗試自己解決問題嘅時候,好多時搵到嘅解決方法都係叫你打command。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞