[廢文] [理性討論] 有咩方法可以令多啲人用linux?

738 回覆
4 Like 12 Dislike
MrA: 用linux
我: 我要win/mac黎
- 文書
- MS Office
- 用舊程式
- 打機
- iTunes
- PS/AI
MrA: 錯喇
- 你天生識用MS Office? 唔識用LibreOffice係你錯 我用到所以全世界都應該用到
- 呢個舊到冇人再理嘅程式 你應該叫developer去update下佢 一個target for windows user嘅程式應該整埋Linux版
- 你打機係不切實際我唔同你討論
- 講咗唔知去邊 總之iTunes冇Linux版係Apple問題 你問咩都係答呢句架喇
- 你話你冇得揀 所以我屈你話係你自己放棄揀 之後唔同你討論

好似係

文書 同 msoffice 點解要分開 ?
究竟係需要文書定需要 msoffice ?
用舊程式
呢個算係個人需要定全部人都需要 ?
新 windows 系統運行舊程式未必相容,如果你話可以內容設定相容性,咁係咪所有人都識改相容性 ?
唔識改導致相容性導致係新 windows 系統運行唔到舊程式係人既問題 ? 軟件設計問題 ? 新 windows 系統問題 ?
iTunes 冇 linux 版當然係 apple 問題
等於 我既出現導致有呢個 topic 既出現,你地覺得我有問題 一樣之嘛
係有得揀既情況,選擇唔揀仲唔係放棄選擇 ?
你都放棄左咁有咩需要討論 ?
你腦細 back pay,你搵你同事傾點樣追討欠薪,你同事回句「係咁架啦」,你會點回應 ?

分開講文書同MS Office 因為文書我會用埋Google Docs
文書同MS Office兩樣都需要
用舊程式係我嘅需要 但不能排除有其他人(eg我班fd)都需要用舊程式 舊程式相容性問題 起碼windows有得set相容性(有時run唔到佢會彈Did this worked properly嗰個window之後教你step-by-step咁set) 而Linux呢?set都冇得set
我用嗰個程式唔洗set都用到 如果你指其他程式嘅話 我唔清楚咩個先係問題根源 因為一來冇例子 二來可以係幾個根源都唔出奇
Linux用唔到iTunes 所以用返win/mac黎用iTunes 而唔係走去埋怨Apple唔出Linux版iTunes之後繼續企硬用Linux之後咩都做唔到
"係有得揀既情況" 我講到口都臭 根本冇得揀
部機唔係我自己嘅私人機黎 冇得話裝乜就裝乜
放棄討論嗰個係你

1. 打篇文係用文書工具,msoffice 係其中一種文書工具,但文書工具唔淨係得 msoffice
咁究竟你為乜要用 msoffice ? 為裝而裝 ?

2. 你肯定 prompt 個 step 出黎任何人識做 ?
如果真係咁,呢個網絡世界唔會存在解決 windows 問題既 post

3. vlan 內建 ? 內建都唔等於一定識用,

4. 同我係呢個 post 討論唔到,所以出去其他 post 討論,而唔係入呢個 post 埋怨我,之後續繼企硬入黎呢個 post 之後係度嘈

5. 冇得揀真係冇得討論 ?

1. 答咗幾次 唔再答
2. 舊game開到 已經ok
如果你想話有人唔識用嘅話 咁你已離題
不嬲都係講緊我要用win嘅原因
用Linux開到嗰啲舊game舊program咩?
用win兩下就搞掂 用Linux都可能得嘅 但係可能google完一堆guide set咗半個鐘 之後就算開到都勁多bugs 咁點解要用Linux?
3. 唔係內建 內唔內建有咩關係 我同我班fd打機 又唔係同你打機 我班fd用咩我咪用咩囉
4. 我用iTunes係用win/mac冇錯 但注意返 個post係power_off巴打開 唔係你開架 你講唔埋就叫人走 你憑咩叫人走 iTunes係Apple整嘅 佢target咩OS佢話事 個post唔係你嘅 要趕人走係都你自己走先
5. 你自己話嘅 你屈完我放棄選擇(係冇得選擇) 之後話唔同我討論

1. 研究緊究竟係需要文書工具定 msoffice
2. 唔識用又點用,用唔到又點會唔係討論點 ?
3. 其實都唔係你 friend 叫你用咩就咩,係你班受某 D 野限制而用只能用咩
4. 咁咪用佢邏輯,佢開 post ,佢控制唔到呢個 post 咁就係佢問題
5. 你唔放棄選擇點會講冇得選擇
較相容性設定(windows)同用wine(linux)都未必可以開得返啲舊版program或games,但係前者嘅設定同開啟步驟容易過後者多多聲。

未必一定開得返我知 我只係想講我用開嘅野 喺windows入面set完開得返 咁樣咪已經夠
既然佢都work 咁有咩理由要我過去Linux再花好多時聞去研究下 到最尾可能未必work得返嘅?
屋企又唔係冇windows 冇就話啫

如果 windows 唔 work 會點解決 ?
[quote]
1. 打篇文係用文書工具,msoffice 係其中一種文書工具,但文書工具唔淨係得 msoffice
咁究竟你為乜要用 msoffice ? 為裝而裝 ?

2. 你肯定 prompt 個 step 出黎任何人識做 ?
如果真係咁,呢個網絡世界唔會存在解決 windows 問題既 post

3. vlan 內建 ? 內建都唔等於一定識用,

4. 同我係呢個 post 討論唔到,所以出去其他 post 討論,而唔係入呢個 post 埋怨我,之後續繼企硬入黎呢個 post 之後係度嘈

5. 冇得揀真係冇得討論 ?

1. 答咗幾次 唔再答
2. 舊game開到 已經ok
如果你想話有人唔識用嘅話 咁你已離題
不嬲都係講緊我要用win嘅原因
用Linux開到嗰啲舊game舊program咩?
用win兩下就搞掂 用Linux都可能得嘅 但係可能google完一堆guide set咗半個鐘 之後就算開到都勁多bugs 咁點解要用Linux?
3. 唔係內建 內唔內建有咩關係 我同我班fd打機 又唔係同你打機 我班fd用咩我咪用咩囉
4. 我用iTunes係用win/mac冇錯 但注意返 個post係power_off巴打開 唔係你開架 你講唔埋就叫人走 你憑咩叫人走 iTunes係Apple整嘅 佢target咩OS佢話事 個post唔係你嘅 要趕人走係都你自己走先
5. 你自己話嘅 你屈完我放棄選擇(係冇得選擇) 之後話唔同我討論

1. 研究緊究竟係需要文書工具定 msoffice
2. 唔識用又點用,用唔到又點會唔係討論點 ?
3. 其實都唔係你 friend 叫你用咩就咩,係你班受某 D 野限制而用只能用咩
4. 咁咪用佢邏輯,佢開 post ,佢控制唔到呢個 post 咁就係佢問題
5. 你唔放棄選擇點會講冇得選擇

1. why not both, 需要文書工具, 亦需要MS Office作為其中一種文書工具
2. 睇多次紅字
3. 你理得我班fd同我用咩啫 鍾意telegram都可以用whatsapp 因為過到telegram冇乜人用 揾fd用whatsapp冇咩問題
4. 你啲邏輯需要惡補一下 商場有癡線佬打你 係癡線佬有問題要拉佢入青山 定係個商場有問題要釘佢牌叫佢執笠?
5. 真係咁難明咩 小學生都明啦 茶餐廳得ABC三個餐 BC餐冇曬 你有冇得揀呀?
較相容性設定(windows)同用wine(linux)都未必可以開得返啲舊版program或games,但係前者嘅設定同開啟步驟容易過後者多多聲。

未必一定開得返我知 我只係想講我用開嘅野 喺windows入面set完開得返 咁樣咪已經夠
既然佢都work 咁有咩理由要我過去Linux再花好多時聞去研究下 到最尾可能未必work得返嘅?

所以買咗mac

所以買咗mac

如果 mac 唔 work 會點解決 ?

所以買咗mac

如果 mac 唔 work 會點解決 ?

拎返Apple叫佢整
你唔好再將我啲回應轉做問題再係咁問喇
毫無建設性可言
或者我問返你喇 Linux死咗嘅話你會點丫?
毫無建設性可言

你咁好氣
毫無建設性可言

你咁好氣

返工射下波咪上黎吹下水
毫無建設性可言

你咁好氣

返工射下波咪上黎吹下水

辛苦曬
上連登吹水都要受氣
我就你咁好氣同Mr.A debate了
毫無建設性可言

你咁好氣

返工射下波咪上黎吹下水

辛苦曬
上連登吹水都要受氣
我就無你咁好氣同Mr.A debate了
專門搞爛人地LINUX POST

返工射下波咪上黎吹下水

辛苦曬
上連登吹水都要受氣
我就無你咁好氣同Mr.A debate了

重有power_off嘅
power_off 巴打都辛苦了
好想識mra 既同事
好想識mra 既同事

好想識mra 既同事

情景題
公司得windows電腦 因保安理由冇internet
裝咗MS Office冇其他文書程式
你又冇限權裝呢樣裝嗰樣
假設你係MrA嘅話 你會:
a) 照用
b) 走去同老細嘈 做乜冇Linux冇LibreOffice 問佢點解要用windows同MS Office
c) usb boot Linux之後用返Linux+LibreOffice 話知你公司咩政策咩保安 點解要用windows啫
d) 喺呢個根本冇得揀嘅情況下依然唔放棄選擇 於是辭工唔做
e) 其他合理答案(?) 歡迎各位巴打作修改
好想識mra 既同事

情景題
你又冇限權裝呢樣裝嗰樣
a) 照用
b) 走去同老細嘈 做乜冇Linux冇LibreOffice 問佢點解要用windows同MS Office
c) usb boot Linux之後用返Linux+LibreOffice 話知你公司咩政策咩保安 點解要用windows啫

我買B

https://lihkg.na.cx/thread/106355

我唔識 幫你推下
btw MrA問我win死咗點算 我話換mac 因為M$
MrA又問我mac死咗點算 我話拎返Apple叫人整
我問返MrA Linux死咗點算 佢未覆我

我之前都整死過Linux 好似Fedora升級 唔記得啦
升完唔知做乜勁 後尾整唔掂鏟機算
win8.1 update完最離譜都係係咁叫我升win10啫
雖然都唔好得去邊 但總好過Linux咁樣乜奇難雜症都有 重有機會開唔返
好想識mra 既同事

情景題
你又冇限權裝呢樣裝嗰樣
a) 照用

我買B

我覺得係d囉
點用Windows做嘢啊
好想識mra 既同事

情景題
你又冇限權裝呢樣裝嗰樣
a) 照用

我買B

我覺得係d囉
點用Windows做嘢啊

我自己買返E 我覺得佢會用啲好奇怪嘅理由/錯嘅邏輯之後避咗條問題+屈返你一野或者直接反問返你之後唔答
eg我唔會去呢啲公司做野(?)
不過呢 我都希望我錯
咁佢先會認真答
Linux根本就係以Command line做基礎,gui整出嚟係後面call返d service。

而且多數Linux用家都係掂開server / coding,對batch/customize嘅需求好大,d野唔會好似Windows software咁以GUI為本,有d位唔識Command line係做唔到/勁唔方便。

淨係講做唔做到,快唔快,sta唔stable係說服唔到一般用家架。
UX先係重點,learning curve好大問題。

我舉個例子,我小學已經想玩dual boot Linux+ Windows,冇燒碟機,幾經辛苦借左隻碟裝。
俾Windows洗左腦,有掣就撳,enter enter enter enter...
炒左Partition table,windows入唔返,linux得英文Command line,同我喺書見到好潮嘅gui完全唔同,驚左,裝返Windows算

又睇咩Linux 中文化計劃裝個vm玩,個image一開就係,裝好晒gui冇野煩。我竟然可以kill左個GUI server,唔識開返,冇癮,重開機都彈下warning。

而家我最多都係VM Ubuntu去整野,平時Mac os做到多數Linux要嘅野。
Bioinformatics行linux一流
好心就close咗呢個post, 或者叫人送去黑洞區算數啦!
(老實講, 樓主呢個post仲垃圾過最近果個抆屎post! )
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞