[廢文] [理性討論] 有咩方法可以令多啲人用linux?

738 回覆
4 Like 12 Dislike
開隻勁好玩既GAME
淨係LINUX玩到
問題係LINUX有事冇事都要開個COMMAND LINE呢

我係 linux 做成日野可以完全唔開 command line 打 command

巴打用邊個distribution
我用Ubuntu
淨係裝個PROGRAM都煩死
WINDOWS就CLICK個EXE 確定確定確定裝完, DESKTOP出埋捷徑
Ubuntu就開個CMD LINE, SUDO APT-GET INSTALL
裝完又唔知點樣放係DESKTOP開

利申:狗也不屌WINDOWS, 但係LINUX真係好多UX要顧

WINDOWS就CLICK個EXE 確定確定確定裝完, DESKTOP出埋捷徑
你首先講齊 D 步驟先好講 windows 容易
windows
開 ie
上網搵軟件
去搵到既結果既網址
搵下載連結
等佢下載
下載完執行 setup
按 n 個 next
等佢裝好

ubuntu
開 software center
搵軟件
按下載,自動進行下載、安裝

點樣複雜 ?

係 dash 到拉佢出黎咪得,有咩咁複雜,佢就係唔想你個 desktop 因為裝軟件搞到咁亂
deb 個 D 又係 double click 按安裝就自動處理

(Software center 少掂, 因為之前BUG左一排, 雖然最近整返好)
我唔清楚, 用Software center搵program有冇google咁易?
好多時User都係想要某個功能再去搵Software, 點睇都係會GOOGLE左個Software名先?
係dash到拉出黎你估又個個User識咩
呢個時候仲講邊個責任大啲,係唔會有咩成果,既然開發商仲未肯積極駛更多額外嘅錢同人力資源喺linux身上,點解唔可以由社群果邊去做主動,你係有心想推動同發展linux嚟俾多個選擇畀人地嘅話就唔好一路得把口,做多少少實事出嚟,唔好成日單方面覺得人地欠linux咁。
開隻勁好玩既GAME
淨係LINUX玩到

我係 linux 做成日野可以完全唔開 command line 打 command

我用Ubuntu
Ubuntu就開個CMD LINE, SUDO APT-GET INSTALL

利申:狗也不屌WINDOWS, 但係LINUX真係好多UX要顧

Ubuntu 裝deb 咪可以double click 不過十個九個都無得直接噤做噤解姐
比錢請正常人做宣傳

唔好成個on9仔咁咩野OS問題都答linux
比錢請正常人做宣傳

點解要錢

我用Ubuntu

Ubuntu 裝deb 咪可以double click 不過十個九個都無得直接噤做噤解姐

其實個software center有啲亂
重寫一隻遊戲所動用嘅錢同人力資源遠大過你去請一個冇工作經驗嘅人。

點解要重寫一個遊戲 ? 而唔係一做諗定跨平台 ?
似係你思想局限左

寫電腦網頁點解要有 MVC 點解程式開發會有 design pattern
不如做開發全部 hardcode 啦,洗乜用 framework, MVC, design pattern ?
你整件咁既野出黎,你腦細叫你改,同佢講因為 hardcode 重寫成本好高 ?
就係強調開發流程中既資源可以 reuse
一個遊戲開發既流程竟然冇考慮呢 D 問題,咁仲唔係佢責任 ?
呢個時候仲講邊個責任大啲,係唔會有咩成果,既然開發商仲未肯積極駛更多額外嘅錢同人力資源喺linux身上,點解唔可以由社群果邊去做主動,你係有心想推動同發展linux嚟俾多個選擇畀人地嘅話就唔好一路得把口,做多少少實事出嚟,唔好成日單方面覺得人地欠linux咁。

點解唔係由政府同企業推動 ? 反而係由社群主動 ?
點叫實事 ? 去你屋企裝 linux ?

我用Ubuntu

其實個software center有啲亂

點亂法 ?
不斷咁搵藉口冇意思
比錢請正常人做宣傳

點解要錢

因為正常一個人要食飯
開隻勁好玩既GAME
淨係LINUX玩到

我用Ubuntu

windows
開 ie
上網搵軟件
去搵到既結果既網址
搵下載連結
等佢下載
下載完執行 setup
按 n 個 next
等佢裝好

ubuntu
搵軟件

點樣複雜 ?

係 dash 到拉佢出黎咪得,有咩咁複雜,佢就係唔想你個 desktop 因為裝軟件搞到咁亂
deb 個 D 又係 double click 按安裝就自動處理

(Software center 少掂, 因為之前BUG左一排, 雖然最近整返好)
我唔清楚, 用Software center搵program有冇google咁易?
好多時User都係想要某個功能再去搵Software, 點睇都係會GOOGLE左個Software名先?

你頭先話難用係因為安裝軟件困難
而家同一步一步做,再數步驟數證明 ubuntu 易過 windows
你又話個軟件搵唔到 ?
拉出黎唔係個個 user 識 ? 唔識唔可以學 ? 仲有個桌面亂對個 user 有咩著數 ? 如果 user 識整理個桌面,佢又有冇可能唔識係 dash 拉個 shortcut 出黎 ?
如果你講到 D user 乜都唔識,基本上佢連上網搵軟件裝軟件都唔會識
唔做,搵藉口
做,搵方法
重寫一隻遊戲所動用嘅錢同人力資源遠大過你去請一個冇工作經驗嘅人。

似係你思想局限左

寫電腦網頁點解要有 MVC 點解程式開發會有 design pattern
不如做開發全部 hardcode 啦,洗乜用 framework, MVC, design pattern ?
你整件咁既野出黎,你腦細叫你改,同佢講因為 hardcode 重寫成本好高 ?
一個遊戲開發既流程竟然冇考慮呢 D 問題,咁仲唔係佢責任 ?

linux本身都冇DirectX,最多只能透過wine同kvm之類嘅野開到directx games,所以需要動用嘅資源係多咗,而且寫完出嚟又保證唔到會多人玩linux版,咁咪卻步囉。

再拗邊個責任大啲都係無補於事,現實少少去諗,既然開發商唔做嘢,不如就由社群主動協助推動,多啲人用linux & wine / kvm,到時咪可以有更多人提出訴求俾到壓力要求開發商出linux版囉。
比錢請正常人做宣傳

點解要錢

因為正常一個人要食飯

你斷左隻手,要搵人救
上水的莎格娜:比錢請人做宣傳

似係你思想局限左

linux本身都冇DirectX,最多只能透過wine同kvm之類嘅野開到directx games,所以需要動用嘅資源係多咗,而且寫完出嚟又保證唔到會多人玩linux版,咁咪卻步囉。

再拗邊個責任大啲都係無補於事,現實少少去諗,既然開發商唔做嘢,不如就由社群主動協助推動,多啲人用linux & wine / kvm,到時咪可以有更多人提出訴求俾到壓力要求開發商出linux版囉。

點解要用 direct x ? 有 opengl, unity
咁即係事實係開發商問題啦

你依家係不斷要人地出錢出力喺冇得益嘅情況下同你搞,但係你講埋啲野都冇說服力嘅。

現實就係咁,你或者有一班人都咁有崇高嘅理想點解唔可以由你地去幫手推動?

實事譬如:出多啲容易入口嘅教學或懶人包,以吸納更多一般用家使用linux。

似係你思想局限左

點解要用 direct x ? 有 opengl, unity

Mr.A:我冇做錯到,係人地嘅問題,係社會嘅錯!

似係你思想局限左

即係要再寫過,或者有好多嘢要再執,問題係值唔值得人地用咁多資源去做,去用落一個得幾%人用嘅os到?

你咁樣說服唔到人地出linux版架喎

似係你思想局限左

即係要再寫過,或者有好多嘢要再執,問題係值唔值得人地用咁多資源去做,去用落一個得幾%人用嘅os到?

你咁樣說服唔到人地出linux版架喎

Mr.A:咁點解你唔用linux?
多啲人用佢咪會整囉

你依家係不斷要人地出錢出力喺冇得益嘅情況下同你搞,但係你講埋啲野都冇說服力嘅。

現實就係咁,你或者有一班人都咁有崇高嘅理想點解唔可以由你地去幫手推動?

實事譬如:出多啲容易入口嘅教學或懶人包,以吸納更多一般用家使用linux。

點叫容易入口既教學,或者問點難法先 ?
請問係 microsoft word, libreoffice writer 同 google document 入面打字既難度係點評分 ?
我同事識係係 microsoft word 打字唔識係 libreoffice writer 同 google document 打字
libreoffice writer 同 google document 都有齊全既 documentation 教你用,但我 D 同事係都話唔識用

似係你思想局限左

原來呢個世界做野做得唔洗負責任做好佢 ?
屌,咁 windows 有 bug microsoft 唔撚洗 fix 啦,microsoft 整 patch 要成本
屌你老母你識唔識考慮公司做 patch 係要成本 ?

原來呢個世界做野做得唔洗負責任做好佢 ?
屌,咁 windows 有 bug microsoft 唔撚洗 fix 啦,microsoft 整 patch 要成本
屌你老母你識唔識考慮公司做 patch 係要成本 ?

究竟人地有咩責任要為咗極小眾用家推出linux版軟件或者遊戲?

做patch有成本,但至少人地windows版大前題係有人用,有錢賺,唔似得linux咁寫左出嚟之後個利潤...
Mr.A連做少少嘢幫手推動linux都卸膊,淨係得把口質人用linux,俾著佢係軟件開發商就死得啦,實第一個否決推linux版,少少力都唔想出,叫佢出錢?
其實家用 / laymen desktop OS market 係咪屬於

自然壟斷(Natural Monopoly)指因產業發展的自然需要而形成的壟斷狀態。如果自然壟斷已形成,壟斷者便享有巨大的價格競爭力和優勢。由於餘量需求已被完全滿足或進入產業所需投資過鉅,沒有其他企業會願意或有能力進入這個無利可圖的市場。
開隻勁好玩既GAME
淨係LINUX玩到

我用Ubuntu

windows
開 ie
上網搵軟件
去搵到既結果既網址
搵下載連結
等佢下載
下載完執行 setup
按 n 個 next
等佢裝好

ubuntu
搵軟件

點樣複雜 ?

你頭先話難用係因為安裝軟件困難
而家同一步一步做,再數步驟數證明 ubuntu 易過 windows
你又話個軟件搵唔到 ?
拉出黎唔係個個 user 識 ? 唔識唔可以學 ? 仲有個桌面亂對個 user 有咩著數 ? 如果 user 識整理個桌面,佢又有冇可能唔識係 dash 拉個 shortcut 出黎 ?
如果你講到 D user 乜都唔識,基本上佢連上網搵軟件裝軟件都唔會識
唔做,搵藉口
做,搵方法

係你自己當左搵Software係步驟, 咪拉埋一齊講囉 想點啊 存心嗌交?
事實上, 搞得UX就預左USER唔會主動學野, 一係你塞埋去比佢學, 一係就唔洗佢學
user唔識整理個桌面好正常, 唔識係DASH拉出黎更加唔出奇, 你有冇做過Front End Development嫁?
世界大戰抹黑宇宙了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞