[廢文] [理性討論] 有咩方法可以令多啲人用linux?

738 回覆
4 Like 12 Dislike
btw我打倉頡 但都覺得九方好
因為 我老母係電腦白痴都學得識打九方

九方正版定翻版
你買定你老母自己買 ?

正版 老母係電腦白痴 唔識整翻版
佢自己買 因為我都唔用嘅 話過教佢倉頡速成佢話太難 廣東話輸入法佢又唔鍾意 最後佢買九方

九方正版定翻版
你買定你老母自己買 ?

另外你打倉頡,你覺唔覺得倉頡好用 ?

還可以
倉頡第三代同第五代都識打
因為一開始用Linux裝黎裝去都淨係得第五代 重有手機用開個鍵盤app如果set倉頡第三代有啲字出唔到 死死氣去轉第五代
後尾打到第五代ok熟先發現Linux set錯野所以先set唔到倉頡做第三代 手機個app等咗半年之後終於第三代出到返啲字
anyways兩種都識打當學多樣野

九方正版定翻版
你買定你老母自己買 ?

另外你打倉頡,你覺唔覺得倉頡好用 ?

還可以
倉頡第三代同第五代都識打
因為一開始用Linux裝黎裝去都淨係得第五代 重有手機用開個鍵盤app如果set倉頡第三代有啲字出唔到 死死氣去轉第五代
後尾打到第五代ok熟先發現Linux set錯野所以先set唔到倉頡做第三代 手機個app等咗半年之後終於第三代出到返啲字
anyways兩種都識打當學多樣野

見過有fd打速成好快
但係我背唔到數字
所以先用倉頡
做乜尻Mr. A連講速成都會引起罵戰
睇黎Mr. A既象太深入民心了

(點解好地地一個推廣linux 既post都可以變成罵戰平台…唉,無野啦我番出去了)

明明講好咗理性討論㗎嘛

咁請你定義咩叫理性 ?
見到我個名就屌叫理性 ?

(點解好地地一個推廣linux 既post都可以變成罵戰平台…唉,無野啦我番出去了)

明明講好咗理性討論㗎嘛

咁請你定義咩叫理性 ?

我幾時有「見到你個名就屌」
好明顯唔關我事,我都係以事論事
呢度有邊個見係你就屌

明明講好咗理性討論㗎嘛

咁請你定義咩叫理性 ?

#14 你講緊乜 ?

睇下邊 d 人最先亂屌人先啦

由舊登開始有睇Linux post
唔係話冇其他人亂屌
但得罪講句 最多係你

有人開post話windows打機乜乜乜問題
你就會講啲類似windows係屎你又要食屎做乜唔用Linux之類嘅野 但從來唔會回應個post本來講緊嘅野

點樣冇回應發 ?

九方正版定翻版
你買定你老母自己買 ?

佢自己買 因為我都唔用嘅 話過教佢倉頡速成佢話太難 廣東話輸入法佢又唔鍾意 最後佢買九方

即係佢自己有部電腦,自己買九方,自己裝九方 ?

咁請你定義咩叫理性 ?

#14 你講緊乜 ?

#14 係你嘅reply嚟

#13 我嘅回應已經喺之後補充咗點解咁講

九方正版定翻版
你買定你老母自己買 ?

人哋老人家就唔好要佢咁辛苦學倉頡啦

由舊登開始有睇Linux post
唔係話冇其他人亂屌
但得罪講句 最多係你

有人開post話windows打機乜乜乜問題
你就會講啲類似windows係屎你又要食屎做乜唔用Linux之類嘅野 但從來唔會回應個post本來講緊嘅野

點樣冇回應發 ?

人地問你windows有問題點整返好
你冇答過佢點整返好

九方正版定翻版
你買定你老母自己買 ?

九方正版定翻版
你買定你老母自己買 ?

人哋老人家就唔好要佢咁辛苦學倉頡啦

我有提出過叫佢用廣東話拼音架 不過佢最尾都係揀九方
有啲driver唔係open source搞到係linux有啲功能用唔到

但Linux行server幾正
感謝power_off巴提供個post做笑料
平時我喺啲Linux post都係做cd rom多
因為自問Linux功力淺 無謂出黎獻醜
Linux做功課(programming)係幾方便嘅
再之前用過Windows 煩到嘔
python java嗰啲裝完重要set一大輪 (env. var.)
compile個C program又冇得好似Linux咁用gcc
Linux有佢好用嘅地方

但係PDF又冇乜邊個好用嘅reader, comment唔到
裝過foxit個Linux pdf reader 但佢唔跟gnome個dpi setting 啲制細到㩒唔到 整咗勁耐都整唔到 (可能我問題)
由於之前用開windows個adobe pdf reader dc, 個程式有dpi setting較, 點知整wine整勁耐裝唔到, 最尾用返windows再開virtualbox用Linux算

文書就更加唔好講 用慣MS Office真係用唔到LibreOffice 有努力試過習慣下 後尾都係覺得google docs好用過LibreOffice
但google docs又少MS Word幾多function下

bash shell用過真係返唔到轉頭
MS cmd/PowerShell真係唔好用
自問唔鍾意win10 所以嗰啲咩Linux subsystem都唔會有得用

學用Linux都係上網自己睇架啦
但係入親呢啲Linux post都見到MrA喺度亂屌人之後就變咗罵戰post
你覺得我新手講廢話嘅隨便 因為我認我唔熟Linux
但係呢啲係一個average user嘅意見
咪撚成日喺度叫人跟曬自己嗰套
因為MrA啲垃圾意見 我決定用mac而唔用Linux
btw打機都係用返windows
如果有日Linux變到主流嘅話我會好開心
因為windows真係愈做愈差 mac就貴到pk

回應啦 撚樣

咁請你定義咩叫理性 ?

#14 你講緊乜 ?

「明知故問」呢句野叫理性回應
唔係見到我就
感謝power_off巴提供個post做笑料
平時我喺啲Linux post都係做cd rom多
因為自問Linux功力淺 無謂出黎獻醜
Linux做功課(programming)係幾方便嘅
再之前用過Windows 煩到嘔
python java嗰啲裝完重要set一大輪 (env. var.)
compile個C program又冇得好似Linux咁用gcc
Linux有佢好用嘅地方

但係PDF又冇乜邊個好用嘅reader, comment唔到
裝過foxit個Linux pdf reader 但佢唔跟gnome個dpi setting 啲制細到㩒唔到 整咗勁耐都整唔到 (可能我問題)
由於之前用開windows個adobe pdf reader dc, 個程式有dpi setting較, 點知整wine整勁耐裝唔到, 最尾用返windows再開virtualbox用Linux算

文書就更加唔好講 用慣MS Office真係用唔到LibreOffice 有努力試過習慣下 後尾都係覺得google docs好用過LibreOffice
但google docs又少MS Word幾多function下

bash shell用過真係返唔到轉頭
MS cmd/PowerShell真係唔好用
自問唔鍾意win10 所以嗰啲咩Linux subsystem都唔會有得用

學用Linux都係上網自己睇架啦
但係入親呢啲Linux post都見到MrA喺度亂屌人之後就變咗罵戰post
你覺得我新手講廢話嘅隨便 因為我認我唔熟Linux
但係呢啲係一個average user嘅意見
咪撚成日喺度叫人跟曬自己嗰套
因為MrA啲垃圾意見 我決定用mac而唔用Linux
btw打機都係用返windows
如果有日Linux變到主流嘅話我會好開心
因為windows真係愈做愈差 mac就貴到pk

回應啦 撚樣

當一個人屌你 可能係嗰一個人既問題
當兩個人屌你 可能係嗰兩個人既問題
當一班人屌你 你就唔好抺殺咗有機會係你有問題

再講多次
回應我既所有觀點啦撚樣 成鳩日選擇性回覆

#14 你講緊乜 ?

唔係見到我就

我咪話咗之後已經補充咗點解咁講囉
講完你又唔聽,係都要針對呢一句冇意思㗎喎,此舉顯得你唔理智。

#14 你講緊乜 ?

唔係見到我就

講完你又唔聽,係都要針對呢一句冇意思㗎喎,此舉顯得你唔理智。

首先 #14 係你講唔係我
其次 #13 係其他人講唔係你講

第三 好多入黎抽水,食花生既人搞事唔屌但屌我
呢 d 叫理性討論 ?

#14 你講緊乜 ?

唔係見到我就

呢 d 叫理性討論 ?

好啦比人針對時就叫人唔好針對黎講
最初話推廣 linux 時就話係 linux 社群既責任,又唔見你唔針對 ?

唔係見到我就

呢 d 叫理性討論 ?

我重申我係以事論事,並無針對你

呢 d 叫理性討論 ?

好啦比人針對時就叫人唔好針對黎講
最初話推廣 linux 時就話係 linux 社群既責任,又唔見你唔針對 ?

完全兩回事嚟,你針對我果句嘢我之後已經有回應

而現今市場飽和(正如本文所言),社群讓步係一個可取嘅方法,呢樣嘢唔係話針唔針對linux,係事實上確實少人用,想多人用就要放低自尊。
你要說服更多人用linux,個系統要做到更簡化或者改良其他功能係必須,你繼續高高在上覺得linux係寶,社群唔需要做任何嘢嘅話就抵linux嚟緊五十年都係咁少人用。
公司係windows

屋企部腦送嘅又係windows

你要人學新野有d難度

平時根本無接觸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞