[廢文] [理性討論] 有咩方法可以令多啲人用linux?

738 回覆
4 Like 12 Dislike

點解mra 咁理性既
成班癲狗吠你都陪佢地

汪汪汪汪汪汪汪

理性就唔會當佢地係癲狗
作為一個未接觸過linux既windows用家
個人認為問題最根本係點解我要轉用linux?
解答到先有得講落去
唔係既幾多宣傳幾多教學support都係白費

作為一個未用過 windows 既用家點解要用 windows ?

邊度揾到有 未用過電腦細路仔?
重要係一個windows/mac都冇嘅屋企
因為呀爸呀媽用過windows/mac九成九會跟咗用

你係粒細胞時就係子宮入面用 windows ?

愈扯愈遠,拉返你返黎先
細路仔第一部電腦/學校上電腦堂,會唔係用windows?

個問題就變成
點解細路仔第一部電腦/學校上電腦堂要用 windows

作為一個未用過 windows 既用家點解要用 windows ?

windows做咩都順手過linux

文書大勝
娛樂大勝
支援大勝

Linux嘅定位係商用級,你應該多啲向企業推廣吓。

邊個同你講 linux 既定位係商用級 ?

咁家用級用家裝嚟有咩用,願聞其詳

咁家用電腦要做乜 ?

點解mra 咁理性既
成班癲狗吠你都陪佢地

汪汪汪汪汪汪汪

你自己認真睇返成個post,
係邊個破壞本身嘅討論至講嘢。

破壞氣氛 等咪等於 唔理性 ?
你未回應
仲同MR A條M$打手兼智障嘈

理性討論 ?

咁家用電腦要做乜 ?

以我嚟講,平時會用嚟上網
間中會打吓機
不時會用吓word同excel

佢可能真係收左M$錢做臭對家

愈扯愈遠,拉返你返黎先

個問題就變成

因為windows好用過linux
打機娛樂文書繪圖都掂

文書大勝
娛樂大勝
支援大勝

咁家用電腦要做乜 ?

你未用過家用電腦? 點解仲要明知故問
解答到先有得講落去

冇原因要用windows
但香港有邊個人生第一部pc唔係用windows?
可以答你用開就用落去
btw你答到未,我用開windows點解要手多多走去轉?

你仲有個 option 係未用 windows 所以連電腦都唔會接觸都得

現實d得唔得
香港依廿年黎有人接觸第一部電腦唔係windows既一定係極極極少數
至少我身邊係全世界用開windows
btw仲係未答到條問題

文書大勝
娛樂大勝
支援大勝

咁家用電腦要做乜 ?

你未用過家用電腦? 點解仲要明知故問

你老母做雞 唔等於 全部人老母做雞

愈扯愈遠,拉返你返黎先

個問題就變成

打機娛樂文書繪圖都掂

好用即係有比較 ?
未用過點比較2個邊個好用 ?
解答到先有得講落去

可以答你用開就用落去

你仲有個 option 係未用 windows 所以連電腦都唔會接觸都得

現實d得唔得
香港依廿年黎有人接觸第一部電腦唔係windows既一定係極極極少數
btw仲係未答到條問題

大把香港人人生第一部電腦唔係 windows

推廣 linux 係 linux 責任
呢個係你既邏輯

開 post 要令人圍繞 topic 討論,當然係你既責任
而且你唔可以令人圍繞 topic 討論咁自然係你既問題
呢 d 個係基於你個邏輯既描述

我同意維持 topic 討論係每個人既責任
推廣 linux 自然都係每個人既責任

紅字: 偷換概念
想討論咪要維持討論
想推廣中inux咪要推廣linux
前一句有前設,後一句就刪去前設,完完全全將兩樣野混為談,可見你為咗拗贏人連基本論說方法都可以歪曲。

仲有 乜春野叫「自然」?
乜推廣linux 係大自然全體既一部份、人性行為既一部份、普偏義意或自然現象黎架咩?
在我而言,呢四樣野都唔係

點樣冇左前設
唔係我要贏,係你地想贏,我由頭到尾都話要贏,但一直提贏既係你地
呢度既「自然」唔係解「大自然」咩事,唔識解就查字典

自然繼承自定律或者推理
你又無定律,所謂既推理又比人challenge, 點解要「自然」?
你只係建基於一個未受人認同既觀點而強加緊自己既結論

第一句前設:大家都想討論
論:大家都要維持討論

第二句前設:大家都想用Linux /多啲人用Linux
論:大家都要推廣Linux

普選論前設:大家都想要普選
論:大家都要爭取普選

但你既論無咗前設,就推咗自己個論點出黎
仲唔係偷換概念?要唔要同你上返一課中三中文課

想討論咪要維持討論
前一句有前設,後一句就刪去前設,完完全全將兩樣野混為談,可見你為咗拗贏人連基本論說方法都可以歪曲。

乜推廣linux 係大自然全體既一部份、人性行為既一部份、普偏義意或自然現象黎架咩?

點樣冇左前設
唔係我要贏,係你地想贏,我由頭到尾都話要贏,但一直提贏既係你地

自然繼承自定律或者推理
你又無定律,所謂既推理又比人challenge, 點解要「自然」?

廢事你話我無查
普遍意義:表肯定後述陳述。隱含說話者的判斷。表事件順應步驟發展,非人為刻意造成。
解答到先有得講落去

邊度揾到有 未用過電腦細路仔?
重要係一個windows/mac都冇嘅屋企
因為呀爸呀媽用過windows/mac九成九會跟咗用

愈扯愈遠,拉返你返黎先

個問題就變成

咁樣一條一條問題答你係冇意思
總括而言,市場就比人壟斷左
linux冇吸引力,唔係必需要用
根本冇機會打破壟斷
再者linux唔user friendly依個形象根深蒂固
你要解釋易用都係你一個人自圓其說
外面個世界都係跟主流走
解答到先有得講落去

可以答你用開就用落去

現實d得唔得
btw仲係未答到條問題

大把香港人人生第一部電腦唔係 windows

咩叫大把?
你對比返windows用家再講大把

推廣 linux 係 linux 責任
呢個係你既邏輯

開 post 要令人圍繞 topic 討論,當然係你既責任
而且你唔可以令人圍繞 topic 討論咁自然係你既問題
呢 d 個係基於你個邏輯既描述

我同意維持 topic 討論係每個人既責任
推廣 linux 自然都係每個人既責任

想討論咪要維持討論

點樣冇左前設

自然繼承自定律或者推理

自然繼承自定律或者推理
本身既定律係邊度 ? 從邊度推理 ?
推翻左定律係咪等於冇左自然 ?

不如你都答下我
破壞氣份 係咪等於 唔理性 ?

「多 D 人用 linux」呢個前設有唔見到咩 ?
呢個 topic 由一開始就叫做「有咩方法可以令多 D 人用 linux」

其實「大家都想討論」呢個前設唔係全部人想討論,有 D 人入黎淨係食花生同抽水

個問題就變成

打機娛樂文書繪圖都掂

好用即係有比較 ?
未用過點比較2個邊個好用 ?

我比較過啦,真係windows實用啲吖嘛

佢可能真係收左M$錢做臭對家

肯定啦
佢講野已經9唔搭8
搞衰個POST 佢已經成功了
mra 根本唔想人識用linux
咁自己就可以keep 住高人一等

想討論咪要維持討論

點樣冇左前設

自然繼承自定律或者推理

廢事你話我無查
普遍意義:表肯定後述陳述。隱含說話者的判斷。表事件順應步驟發展,非人為刻意造成。

http://cwn.ling.sinica.edu.tw/_process.asp?inputword=%A6%DB%B5M&radiobutton=1 ?
小朋友活潑<自然>又有禮貌,老師都很認真教書。
他是文學博士,<自然>知識淵博。
?
mra 根本唔想人識用linux
咁自己就可以keep 住懶係高人一等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞