[廢文] [理性討論] 有咩方法可以令多啲人用linux?

738 回覆
4 Like 12 Dislike

好心你就讀下啲Logic同埋驗下眼啦

我講「Mr A 鐘意 = 好野; Mr A 唔鐘意 = 唔好野」
你唔鐘意既野唔代表係其他人眼中唔係好野
如果你唔鐘意就代表嗰樣野係其他人眼中係唔好野, 咁仲唔係強加自己偏好落其他人身上?

今日年初三祝你老母有生之年可以生返一個正正常常既仔 或者帶你去驗下眼驗下腦. 記得有病要睇醫生 唔好諱疾忌醫

原來
鍾意 = 好野
唔係正常人既思考,你老母真係生左個超越正常人既仔

打咁多字,但到而家都唔敢表態九方好用定唔好用

我雖然用倉頡 但我都覺得九方好好用
點解好用?關你撚事咩 我唔需要你既認同

我講「Mr A 鐘意 = 好野; Mr A 唔鐘意 = 唔好野」
如果你唔鐘意就代表嗰樣野係其他人眼中係唔好野, 咁仲唔係強加自己偏好落其他人身上?

今日年初三祝你老母有生之年可以生返一個正正常常既仔 或者帶你去驗下眼驗下腦. 記得有病要睇醫生 唔好諱疾忌醫

原來
鍾意 = 好野

冇人要我認同
好用就講 d 理由黎聽下,你唔係為我而講,你唔可以將資料分享比其他人知 ?
仲話理性討論,入黎為左抽人水
一係就自私言論

冇人要我認同
好用就講 d 理由黎聽下,你唔係為我而講,你唔可以將資料分享比其他人知 ?
仲話理性討論,入黎為左抽人水
一係就自私言論

抽水? 你有回應過我任何一個觀點?乜自私到連回應都唔敢咁無勇氣呀?
題目寫理性討論就要理性呀?寫咗「MrA勿入」嗰啲又唔見你唔好入?

好用在我鐘意用數字鍵輸入,只要係用數字鍵我就覺得好,呢個係我個人偏好得唔得?

原來
鍾意 = 好野

講咗咁耐仲未明

講緊你既世界觀 你鐘意唔代表人地會覺得好野
同時間你覺得唔好野或者你唔鐘意 唔代表人地都會唔鐘意或者人地唔覺得係唔好野

明未呀 你老母真係生舊叉燒好過生你

其實你都幾戇居
你鍾意既野夠唔代表人地覺得好野
咁可以表達 d 乜 ?
每個人都係咁,都唔知特講我做乜

講咗咁耐仲未明

同時間你覺得唔好野或者你唔鐘意 唔代表人地都會唔鐘意或者人地唔覺得係唔好野

其實你都幾戇居
咁可以表達 d 乜 ?

又黎潛建我既意見
我幾時指明人地鐘意?

我話你鐘意 只能反映你鐘意 但唔可以反映人地鐘意與否

你鐘意 vs 人地鐘意
你覺得好野 vs 人地眼中係好野

四樣都唔同架弟弟

講咗咁耐仲未明

其實你都幾戇居
咁可以表達 d 乜 ?

又黎潛建我既意見
我幾時指明人地鐘意?

你鐘意 vs 人地鐘意

四樣都唔同架弟弟

錯字:鍾

講咗咁耐仲未明

其實你都幾戇居
咁可以表達 d 乜 ?

又黎潛建我既意見
我幾時指明人地鐘意?

你鐘意 vs 人地鐘意

四樣都唔同架弟弟

咁你鍾意同你唔鍾意夠只代表你啦
你憑乜講我鍾意唔一定其他人鍾意
訓醒未呀 ?
話說
我覺得九方真係好毒
小學學識用九方
之後就轉唔撚到了

相對於要特登裝個軟件嚟輸入, 的確有其他更好選擇, 見啲細路學校教九方, 問我屋企部機點裝, 唔裝根本連一個中文字都唔識打, 心諗
跟住教佢學速成, 個幾星期已經打到啲簡單句字啦, 而家電話又內置速成, 幾時都打得, 根本而家啲細路學嘢叻咗好多, 又學得快, 應該一開始直接教速成
話說
我覺得九方真係好毒
小學學識用九方
之後就轉唔撚到了

相對於要特登裝個軟件嚟輸入, 的確有其他更好選擇, 見啲細路學校教九方, 問我屋企部機點裝, 唔裝根本連一個中文字都唔識打, 心諗
跟住教佢學速成, 個幾星期已經打到啲簡單句字啦, 而家電話又內置速成, 幾時都打得, 根本而家啲細路學嘢叻咗好多, 又學得快, 應該一開始直接教速成

咁應該一開始就教倉頡,而唔係教人用揀字揀到2046年嘅速成。
話說
我覺得九方真係好毒
小學學識用九方
之後就轉唔撚到了

學乜鬼速成吖, 直接學倉頡仲好啦, 連我呢啲老人家都只係需要一兩個月時間就由用咗十鳩幾年既拼音成功轉做倉頡, 而家D細路相信一兩個星期就學得掂, 只要佢地唔扭計既話!
話說
我覺得九方真係好毒
小學學識用九方
之後就轉唔撚到了

學乜鬼速成吖, 直接學倉頡仲好啦, 連我呢啲老人家都只係需要一兩個月時間就由用咗十鳩幾年既拼音成功轉做倉頡, 而家D細路相信一兩個星期就學得掂, 只要佢地唔扭計既話!

根本就應該學倉頡,速成每次一遇到未打過或者平時少打嘅字就要揀揀揀,又要背啲字喺1-9邊個位,完全唔似得倉頡就咁記熟咗取碼原則就識打(見到隻字就識打),打耐咗甚至keyboard都唔駛望合埋眼都打到字!
話說
我覺得九方真係好毒
小學學識用九方
之後就轉唔撚到了

咁應該一開始就教倉頡,而唔係教人用揀字揀到2046年嘅速成。

速成即係倉頡前後碼, skip咗中間啲碼易上手好多, 咪當過渡去倉頡
話說
我覺得九方真係好毒
小學學識用九方
之後就轉唔撚到了

速成即係倉頡前後碼, skip咗中間啲碼易上手好多, 咪當過渡去倉頡

不過好多人學咗速成就唔會再想學倉頡
話說
我覺得九方真係好毒
小學學識用九方
之後就轉唔撚到了

咁同學拼音有乜L分別? 結果都係要狂揀字!
應該要早D俾D細路意識到倉頡幾乎唔駛揀字既好處, 同時又可以學到楷書(倉頡係建基於楷書字形既)既正統寫法, 一舉兩得!
BTW, 倉頡其實好易學:
1) 背熟倉頡字根同輔助字形表
2) 辨別取碼原則(i.e.分體字同連體字)
3) 狂練例外字/難字/常用部首

正常IQ既細路狂操一兩個星期必成!
BTW, 倉頡其實好易學:
1) 背熟倉頡字根同輔助字形表
2) 辨別取碼原則(i.e.分體字同連體字)
3) 狂練例外字/難字/常用部首

正常IQ既細路狂操一兩個星期必成!

今時今日個倉頡已經支援wildcard出字同查埋字根,邊打邊學真係幾好

又黎潛建我既意見
我幾時指明人地鐘意?

你鐘意 vs 人地鐘意

四樣都唔同架弟弟

咁你鍾意同你唔鍾意夠只代表你啦
你憑乜講我鍾意唔一定其他人鍾意
訓醒未呀 ?

你鍾意既野我唔鍾意
咁咪代表咗你鍾意唔一定其他人鍾意囉
「我」咪包含咗「其他人」入面
你訓撚醒未?
做乜尻Mr. A連講速成都會引起罵戰
睇黎Mr. A既象太深入民心了

(點解好地地一個推廣linux 既post都可以變成罵戰平台…唉,無野啦我番出去了)
做乜尻Mr. A連講速成都會引起罵戰
睇黎Mr. A既象太深入民心了

(點解好地地一個推廣linux 既post都可以變成罵戰平台…唉,無野啦我番出去了)

明明講好咗理性討論㗎嘛
感謝power_off巴提供個post做笑料
平時我喺啲Linux post都係做cd rom多
因為自問Linux功力淺 無謂出黎獻醜
Linux做功課(programming)係幾方便嘅
再之前用過Windows 煩到嘔
python java嗰啲裝完重要set一大輪 (env. var.)
compile個C program又冇得好似Linux咁用gcc
Linux有佢好用嘅地方

但係PDF又冇乜邊個好用嘅reader, comment唔到
裝過foxit個Linux pdf reader 但佢唔跟gnome個dpi setting 啲制細到㩒唔到 整咗勁耐都整唔到 (可能我問題)
由於之前用開windows個adobe pdf reader dc, 個程式有dpi setting較, 點知整wine整勁耐裝唔到, 最尾用返windows再開virtualbox用Linux算

文書就更加唔好講 用慣MS Office真係用唔到LibreOffice 有努力試過習慣下 後尾都係覺得google docs好用過LibreOffice
但google docs又少MS Word幾多function下

bash shell用過真係返唔到轉頭
MS cmd/PowerShell真係唔好用
自問唔鍾意win10 所以嗰啲咩Linux subsystem都唔會有得用

學用Linux都係上網自己睇架啦
但係入親呢啲Linux post都見到MrA喺度亂屌人之後就變咗罵戰post
你覺得我新手講廢話嘅隨便 因為我認我唔熟Linux
但係呢啲係一個average user嘅意見
咪撚成日喺度叫人跟曬自己嗰套
因為MrA啲垃圾意見 我決定用mac而唔用Linux
btw打機都係用返windows
如果有日Linux變到主流嘅話我會好開心
因為windows真係愈做愈差 mac就貴到pk
btw我打倉頡 但都覺得九方好
因為 我老母係電腦白痴都學得識打九方
感謝power_off巴提供個post做笑料
平時我喺啲Linux post都係做cd rom多
因為自問Linux功力淺 無謂出黎獻醜
Linux做功課(programming)係幾方便嘅
再之前用過Windows 煩到嘔
python java嗰啲裝完重要set一大輪 (env. var.)
compile個C program又冇得好似Linux咁用gcc
Linux有佢好用嘅地方

但係PDF又冇乜邊個好用嘅reader, comment唔到
裝過foxit個Linux pdf reader 但佢唔跟gnome個dpi setting 啲制細到㩒唔到 整咗勁耐都整唔到 (可能我問題)
由於之前用開windows個adobe pdf reader dc, 個程式有dpi setting較, 點知整wine整勁耐裝唔到, 最尾用返windows再開virtualbox用Linux算

文書就更加唔好講 用慣MS Office真係用唔到LibreOffice 有努力試過習慣下 後尾都係覺得google docs好用過LibreOffice
但google docs又少MS Word幾多function下

bash shell用過真係返唔到轉頭
MS cmd/PowerShell真係唔好用
自問唔鍾意win10 所以嗰啲咩Linux subsystem都唔會有得用

學用Linux都係上網自己睇架啦
但係入親呢啲Linux post都見到MrA喺度亂屌人之後就變咗罵戰post
你覺得我新手講廢話嘅隨便 因為我認我唔熟Linux
但係呢啲係一個average user嘅意見
咪撚成日喺度叫人跟曬自己嗰套
因為MrA啲垃圾意見 我決定用mac而唔用Linux
btw打機都係用返windows
如果有日Linux變到主流嘅話我會好開心
因為windows真係愈做愈差 mac就貴到pk

睇下邊 d 人最先亂屌人先啦

九方正版定翻版
你買定你老母自己買 ?

睇下邊 d 人最先亂屌人先啦

由舊登開始有睇Linux post
唔係話冇其他人亂屌
但得罪講句 最多係你

有人開post話windows打機乜乜乜問題
你就會講啲類似windows係屎你又要食屎做乜唔用Linux之類嘅野 但從來唔會回應個post本來講緊嘅野

九方正版定翻版
你買定你老母自己買 ?

另外你打倉頡,你覺唔覺得倉頡好用 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞